Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Weersverwachting vandaag

Aan de winterse periode van ruim een week is een eind gekomen, want de dooiaanval is geslaagd en de temperatuur ligt overal (ruimschoots) boven nul. De maxima liggen vandaag tussen de 6 en 9° en alle sneeuw zal verdwijnen. Ook het ijs, waar de afgelopen dagen hier en daar op kon worden geschaatst, wordt uiterst onbetrouwbaar.

Het weerbeeld kenmerkt zich door veel bewolking en uit die bewolking valt soms wat lichte regen of motregen. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee.

Vanavond is het bewolkt en gaat het enige tijd regenen, komende nacht draait het om buien. De temperatuur wordt niet lager dan 4 tot 6°.

De dag begon grijs met nevel en lokaal mist. Ton Wesselius maakte de foto in Roelofarendsveen.
Jolanda Bakker maakte deze foto in Zevenhuizen.
Een paar schaatsers wagen het erop op het nannewiid in Friesland. Albert Thibaudier maakte de foto.
In de noordoostelijke helft viel aanvankelijk sneeuw die later overging in regen. Deze foto werd gemaakt door Martin Vye uit Wolvega.
Ook bij Jannes Wiersma in het Groningse Roodeschool was het nog een op en top winterdag met sneeuw en later ijzel.

Weerpraatje

We zitten vandaag in een brede warme sector aan de achterzijde van een warmtefront. Het wachten is op het koufront verbonden aan depressie Martin en dit front passeert komende nacht. Vanaf morgen zal het Azorenhoog zich steeds verder terugtrekken en wij krijgen een komen en gaan van lagedrukgebieden. De temperaturen zullen halverwege de week gaan dalen en de neerslag kan een winters karakter krijgen. Aan het eind van de week, met februari op de kalender, lijkt het kwik weer te stijgen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren begonnen we droog met lichte tot matige vorst. Stavoren noteerde -8,1 en Wilhelminadorp -8,2°. Overdag was het bewolkt en vanuit het westen trok een gebied met neerslag over het land. Aanvankelijk viel er wat lichte sneeuw, maar geleidelijk werd dit, door oplopende bovenluchttemperturen, regen en dat leverde in de noordoostelijke helft van het land grote problemen op door ijzel.

De temperatuur steeg vanuit het westen tot boven nul, maar aan het eind van de middag was het kwik in het noordoosten nog steeds onder nul. Op hetzelfde moment was het in het noordwesten al +6. Gisteravond liep het kwik verder op en viel er af en toe wat lichte regen en motregen. Ook op deze zaterdag is het bewolkt met soms wat lichte regen en motregen. Het wordt 6 tot 9°.

De verwachte weerkaart voor morgen volgens GFS. Depressie Martin ligt boven onze streken. Bron: wetterzentrale.de

Komende nacht passeert een koufront met eerst regen en later buien en morgen draait het ook om enkele buien. De temperatuur stijgt naar 7-8° en de zuidwestenwind draait later op de dag naar noordwest. In de nacht naar maandag blijft het buiig, maar de neerslag krijgt wel een wat meer winters karakter. De temperatuur daalt landinwaarts tot dichtbij het vriespunt, aan zee blijft het een graad of 4.

De verwachte weerkaart voor halverwege komende week. Bron: wetterzentrale.de

De rest van de week blijft het wisselvallig met regelmatig neerslag die van tijd tot tijd een winters karakter kan hebben. De temperaturen zullen weer wat gaan dalen met op maandag nog temperaturen van 4 tot 6°. Dinsdag tot en met donderdag liggen de maxima tussen de 2 en 4° met continue de laagste waarden in het noordoosten. In de nacht en ochtend vriest het licht met dan ook juist een grote kans op gladheid!

Echt winterweer lijkt er voorlopig niet in te zitten want aan het eind van de week, met februari op de kalender, lijkt het kwik eerder te stijgen dan te dalen. Het is allemaal nog ver weg.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur na vandaag weer gaat dalen naar waarden iets boven nul op woensdag/donderdag. Daarna lijkt het kwik weer wat te stijgen. Echt onvervalst winterweer is voorlopig niet te verwachten!

Op de Mont Rigi ligt 10 centimeter sneeuw. Bron: RMI

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen

Ook in de Ardennen en Hoge Venen dooit het vandaag met temperaturen tot 4°. Ook komende nacht blijft het kwik boven nul en morgen wordt het wederom een graad of 4. Morgen regent het enige tijd, maar tegen en in de avond gaat de regen over in sneeuw. Vanaf maandag sneeuwt het regelmatig bij temperaturen die niet of nauwelijks boven nul uitkomt.

Het dooit en aan de winterse periode van een week is een eind gekomen. Albert Thibaudier maakte de foto.
Peter van Lindenberg maakte deze foto
Rob de Graaf uit Steenwijk maakte deze foto. Er kon gisteren nog geschaatst worden.

Dit was het voor deze zaterdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een mooie dag, goed weekend en graag tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOUW groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.127 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer