Advertentie 

Algemene situatie:
Het winterse hogedrukgebied Hartmut is van de weerkaart verdwenen en van belang is het lagedrukgebied Ulrike. Dit laag is inmiddels in een drietal kernen verdeeld, maar zorgt er wel voor dat de kou uit de lucht is en het doek voor de winter gaat vallen.

De oostelijke stroming, die ruim twee weken aanhield, wordt steeds meer zuid tot zuidwest de komende week en de temperaturen gaan omhoog en de dooi treedt onverbiddelijk in. Het wordt helaas wel wisselvalliger met van tijd tot tijd regen.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: wolkenvelden, ook regionaal zonneschijn
Gisteren waren er wolkenvelden, maar in het noorden scheen de zon volop met maar liefst 10 uur zon. Ook over België kon de zon vele uren schijnen. De temperaturen, die in de nacht daalde naar waarden tussen de -2 en -9°, kwam overdag weer boven nul uit.

Echt doortastend was de temperatuur (nog) niet, want het duurde tot ver in de middag voordat het in het midden en noorden van het land tot positieve kwikstanden kwam. Niet overal werd het minteken overigens weggepoetst, want meetpunt Terschelling noteerde geen hogere temperatuur dan -0,4°. In het zuiden steeg de temperatuur naar 4,0° in Maastricht en naar 5,9 in Westdorpe. In België lagen de maxima tussen de 1 en ruim 10° met in Dourbes maximaal 10,5°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Martin Vye. Helaas zullen we dit voorlopig niet meer zien.
Wat zijn het toch prachtige plaatjes van winterse taferelen. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook Peter van Lindenberg maakte een prachtige winterse foto.
Schaatsen op natuurijs. Het blijft een prachtig gezicht. De foto werd gemaakt in Giethoorn door Albert Thibaudier.
Ook deze foto werd gemaakt door Martin Vye. Volop schaatsplezier.
Debbie van Ooststroom maakte deze foto van de vers gevallen sneeuw op het ijs. Door de wind zag het er prachtig uit.
Gisternacht viel er in het zuiden en deels midden wat ‘pulverschnee’. De foto werd gemaakt door Arno van Brakel.

Vandaag: perioden met zon, vanavond regen
De zon zal op deze zondag flink schijnen en het is droog. Afgelopen nacht kwam het hier en daar tot gladheid als gevolg van opvriezing van natte wegdelen of door lichte neerslag op een bevroren ondergrond. De temperaturen gingen nog onderuit naar rond het vriespunt in het zuiden en naar -5 in het noorden van het land. De gladheid zal vandaag geleidelijk verdwijnen, want de temperatuur gaat flink de hoogte in.

Bij een zwakke tot matige zuidoostenwind stijgt de temperatuur vandaag naar maximaal 4 tot 6° op de Wadden, langs de noordkust en langs de oevers van het IJsselmeer en naar 7 tot 11, misschien wel 12 elders in den lande met de hoogste temperaturen in de zuidelijke helft van de Lage Landen.

De verwachte maxima voor vandaag. Bron: wetteronline.de

Later vanmiddag gaat het in België regenen en vanavond en de komende nacht trekt deze regen van zuidwest naar noordoost over het land. Daarachter wordt het weer droog met opklaringen en neemt de kans op opvriezing toe, want de temperaturen dalen tegen de ochtend naar waarden rond het vriespunt. Dit kan in de loop van de nacht en morgenochtend dan ook lokaal verraderlijke gladheid opleveren.

Morgen: af en toe zon
Morgen schijnt af en toe de zon en het blijft droog. De matige en aan zee vrij krachtige zuid tot zuidwestenwind draait weer naar zuidoost en neemt in kracht af.

De temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 4-5 op de Wadden en langs het IJsselmeer vanwege smeltend ijs. Elders liggen de maxima tussen de 8 en 11° met de hoogste temperaturen in het zuiden en in België.

De verwachte weerkaart voor dinsdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Dinsdag: later (buiige) regen
Dinsdag schijnt af en toe de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en in de middag neemt de kans op (buiige) regen weer toe. De zuidoostenwind waait zwak tot hooguit matig en de temperatuur stijgt naar 4-5° in gebieden met veel smeltend ijs en naar 9 tot 12 elders met opnieuw de hoogste temperturen in de zuidelijke helft van de Lage Landen.

De verwachte weerkaart voor donderdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

De rest van de week: (licht) wisselvallig
De rest van de week zijn diverse lagedrukgebieden bepalend voor ons weer. De zon zal geregeld schijnen, maar er zijn ook vrij veel wolkenvelden en elke dag is er wel kans op wat regen of enkele buien. Later in de week kunnen de buien zelfs maarts van karakter zijn en dus gepaard gaan met hagel en smeltende sneeuw.

De temperaturen zullen in het noorden de hele week duidelijk lager zijn dan in het zuiden. Op de Wadden komt het kwik uit op waarden tussen de 3 en 5°, terwijl het in het zuiden veelal tussen de 9 en 12° wordt. In het midden van het land is het een graad of 8-9.

Tijdens de nacht en ochtend daalt de temperatuur vrijwel elke nacht tot bij het vriespunt met dus kans op verraderlijke gladheid.

De verwachte maxima volgens GFS voor zaterdag. Bron: wetteronline.de

Volgende week zaterdag kan de temperatuur wellicht lenteachtige waarden aangeven. Zowel het Amerikaanse als het Europese weermodel komen met temperaturen ruim boven de 10 en zelfs boven de 15°. In het zuiden komt zelfs de 20° in de buurt. De komende dagen komen we hier natuurlijk op terug, maar het zou wat zijn als we van volop winter ineens in de lente terecht komen… Het is maart, dus het kan!

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen laat zien dat de temperatuur overdag stijgt naar waarden dichtbij de 10° in het midden van het land. Zoals hierboven besproken zijn de temperaturen in het noorden lager en in het zuiden juist hoger. Verder blijven de nachtvorstkansen de komende week groot. Vanaf komend weekend lijkt het kwik verder op te lopen.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de komende tijd uitkomt tussen de 5 en 10°. Volgende week zaterdag gaat het kwik omhoog om vervolgens weer wat te dalen. Het weekend daarop kan de temperatuur opnieuw wat hoger uitkomen.

De ijspluim voor wateren van maximaal 1 meter diep. Bron: weerplaza.nl

De ijspluim laat zien dat het snel is afgelopen met het ijs. Wellicht dat er vandaag in het noorden nog even geschaatst kan worden, elders neemt de kans razendsnel af.

Op veel plaatsen, veelal de grote meren en plassen, was het ijs zeer onbetrouwbaar door windwakken. Ton Wesselius maakte de foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Anja Trooster.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie zondag van en graag weer tot morgen, want dan ben ik er weer met een vers weerpraatje.

Zoals je altijd bij de weerpraatjes kan zien, kan ik foto’s altijd gebruiken. Mail je weerfoto dan ook naar foto@alpenweerman.nl en misschien zie je dan je foto bij het weerbericht.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 785 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier