Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: koude oostelijke wind
Dankzij het hogedrukgebied Erika met de kern boven Scandinavië hebben we te maken met een (noord)oostelijke stroming. Deze stroming voert lucht aan die zijn oorsprong vind in het koude Rusland. Als gevolg hiervan hebben we te maken met temperaturen rond en onder het vriespunt. Hiernaast trekt er een hoogtelaagje ten zuiden van de Benelux naar het oosten. Dit hoogtelaagje zorgt voor neerslag in de Benelux. Dankzij de lage temperaturen valt deze neerslag grotendeels als sneeuw.

De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren: motsneeuw, grijs en snijdende kou
Gisteren beleefden grote delen van de Benelux opnieuw een ijsdag; op veel plekken bleef de temperatuur de gehele dag onder het vriespunt. Er stond een flinke noordoostelijke wind, hierdoor lag de gevoelstemperatuur met lokaal -10 graden Celsius erg laag. Het was op de meeste plekken de gehele dag bewolkt, soms viel er uit deze bewolking wat motsneeuw. Later op de dag nam vanuit het zuiden de activiteit van de neerslag toe en begon het wat serieuzer te sneeuwen.

Winterse toestanden in het bos gisteren in omgeving Oldenzaal.
Deze foto werd gisteren gemaakt door Meteo Roodeschool. IJs aan de randen van de Eems.

Afgelopen nacht breidde de sneeuw zich verder richting het noorden uit, op steeds meer plekken viel wat sneeuw. De minimumtemperatuur lag 2 tot 4 graden onder het vriespunt.

Gisteravond sneeuwde het ook bij AWM-collega Riccardo in Heerjansdam.

Vandaag: sneeuw!
Hier en daar begint de dag al met een sneeuwdekje door de sneeuwval van afgelopen nacht. Vanuit het zuidoosten trekt er meer sneeuw de Benelux binnen. In het noorden valt in eerste instantie naar verwachting de minste sneeuw, verder is er kans op een sneeuwdek van 2 tot 6 centimeter. In delen van België, Limburg en langs de kust kan de sneeuw (tijdelijk) overgaan in natte sneeuw en regen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 0 graden in het noordoosten tot 2 a 3 graden in zuidwestelijk België. In Limburg kan de temperatuur tijdelijk oplopen tot een graad of 4. De wind is zwak tot matig uit noordoostelijke richting. In de loop van de dag neemt ook in het noorden de kans op sneeuw toe.

Komende avond en nacht blijft overal de kans op sneeuw aanwezig. De temperatuur daalt naar 0 graden in België en het zuiden van Nederland en -4 in het noordoosten.

Het verwachte sneeuwdek aan het eind van de dag volgens het Hirlam-model.

Morgen: opklaringen maar aanvankelijk nog (winterse) neerslag
Morgen is er verspreid over het land nog steeds kans op neerslag. Aanvankelijk is dit nog sneeuw, maar de temperatuur gaat stijgen, dus de neerslag gaat later voornamelijk vallen als natte sneeuw of regen. In België en het zuiden van Nederland komt de temperatuur met 7 tot zelfs 10 graden Celsius ruim boven het vriespunt te liggen. In het noorden ligt de maximumtemperatuur rond of enkele graden boven het vriespunt. De zon zal zich zo nu en dan laten zien, de meeste zon is weggelegd voor de noordoostelijke helft van het land.

In de loop van de middag en avond klaart het steeds verder op, in de nacht naar maandag wordt het helder. Hierdoor kan het (zeker op de plekken waar nog een sneeuwdek ligt) flink afkoelen. Overal gaat het licht vriezen, in het noordoosten gaat het hier en daar ook matig vriezen.

De verwachte temperaturen voor morgenmiddag volgens Hirlam-model.

Maandag: zon en hogere temperaturen
Maandag wordt het een erg mooie dag. De zon schijnt volop. De maximumtemperatuur loop uiteen van 2 a 3 graden Celsius in het noordoosten tot een graad of 8 in België. Er staat echter nog wel een stevige oostenwind waardoor het soms nog koud aan kan voelen.

In de nacht naar dinsdag blijft het helder, het wordt daarom opnieuw koud. De temperatuur daalt op de meeste plekken tot onder het vriespunt, in het noordoosten is lokaal nog steeds matige vorst mogelijk.

De te verwachten drukverdeling voor dinsdag. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week: hogere temperaturen
De komende week trekt hogedrukgebied Erika kantelend richting Oost-Europa. Als gevolg hiervan draait de wind steeds verder richting het zuiden. Hierdoor wordt zachtere lucht aangevoerd; dinsdag zal de temperatuur nog tussen de 6 en 9 graden liggen, vanaf woensdag kan de maximumtemperatuur in de dubbele cijfers terecht komen. Het blijft grotendeels zonnig. Later in de week, vanaf donderdag, neemt de kans op meer bewolking en neerslag toe.

De verwachte weerkaart voor donderdag. Bron: GFS/Wetteronline

Pluimverwachtingen: winter verdwijnt geleidelijk
De pluim bevestigt de verwachting dat winterweer er vanaf dinsdag er (voorlopig) niet meer in zit. Het ensemblegemiddelde ligt vanaf woensdag rond de 8 graden, de uitschieters liggen in de dubbele cijfers. Er zijn geen ensembleleden meer die voor winterweer gaan. Wel is er tot en met donderdag nog kans op nachtvorst, maar ook de nachtvorst lijkt aan het eind van de volgende week te verdwijnen. Opvallend is overigens de redelijk grote sneeuwpiek komende nacht en morgen; als we de pluim mogen geloven kan er vannacht en morgen nog een aantal centimeter sneeuw vallen in het midden van Nederland.

De 15-daagse pluimverwachting van het KNMI.

Ook de ijspluim laat zien dat het volgende week gedaan is met de winter. Momenteel ligt op de sloten en plassen ondanks de vorst niet veel ijs, dit heeft te maken met de vrij harde wind die er de afgelopen dagen stond, hierdoor kon er niet goed ijs aangroeien. De komende dagen kan er af en toe nog een dun ijslaagje ontstaan op de sloten en vijvers, maar dit verdwijnt ook snel weer. Er is geen enkel ensemblelid dat voor een ijslaag van meerdere centimeters gaat en vanaf midden volgende week stijgt de temperatuur van het water naar verwachting snel.

De ijspluim van het KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen: niet veel sneeuw
Dit weekend kan er in de Ardennen en Hoge Venen nog sneeuw vallen. Na het weekend wordt het echter zachter en dan zal alle sneeuw weer verdwijnen. Voorlopig zijn er dus geen wintersportmogelijkheden.

Ook deze winterse foto maakte ik gisteren in omgeving Oldenzaal.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer met een nieuw weerbericht, Rico is er maandag weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000!

Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijn weekend!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 536 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier