Lage Landen: dinsdag en woensdag warm maar wel kans op (onweers)buien
Algemeen: Een hogedrukgebied boven Schotland en Engeland zorgt eerst nog voor droog weer en perioden met zon. Een hoogtelaag krijgt dinsdag en woensdag vat op ons weer, waardoor er enkele regen en onweersbuien gaan vallen. Met een zuidelijke stroming wordt dan eerst nog (zeer) warme lucht aangevoerd. Vanaf donderdag wordt het weer koeler, maar wel zonniger en droger door (zwakke) uitlopers van het Azorenhoog. De stroming draait dan weer naar het (zuid)westen.
Vandaag (maandag) vanuit het zuiden meer zon
Een mobiele hogedrukgebied zorgt vandaag in een groot deel van het land voor mooi weer. Vooral in de zuidoostelijke helft schijnt de zon flink. Hoe meer naar het noorden hoe meer het eerst nog bewolkt zal zijn en zeer lokaal valt daar nog een spat regen op een oud zwak frontje. De temperatuur loopt weer wat verder op naar 21 tot plaatselijk 23 graden in de zonnige gebieden.
Dinsdag en woensdag warm, maar wel onstabiel
Dinsdag draait de stroming op de nadering van een hoogtelaag geleidelijk naar zuidoost tot zuid. Aan de voorzijde wordt zeer warme, maar ook vochtige lucht aangevoerd. In de ochtend passeert een inactief warmtefront waarna de temperaturen kunnen gaan oplopen. Het wordt 21 tot 26 graden. Er is veel middelbare en hogere bewolking aanwezig waar de zon eerst nog goed doorheen komt. Er ontstaan ook stapelwolken die later op de dag kunnen uitgroeien tot pittige regen en onweersbuien. Het Europees weermodel ECMWF is van alle weermodellen vanmorgen het actiefs in de berekeningen met de meeste neerslag.
Woensdag trekt het hoogtelaag geleidelijk weg en zien we vooral over de oostelijke helft nog een buienkans. De kans op onweer neemt hierbij geleidelijk af. De temperatuur gaat wat naar beneden maar komt op veel plaatsen nog rond of iets boven de 20 graden uit.
Vanaf donderdag doorzettende weersverbetering
De rest van de week ziet het er eigenlijk helemaal niet zo slecht uit. Of we kunnen spreken van echt nazomerweer laat ik in het midden. Er zijn perioden met zon, maar ook van tijd tot tijd wat wolkenvelden en met een west tot zuidwestelijke aanvoer loopt het kwik in het binnenland op naar rond 20 graden. Aan zee soms net even wat koeler en in het zuidoosten soms iets warmer. Hierbij blijft het meestal droog. Helemaal niet slecht met een temperatuur die dan rond of zelf iets boven de “norm” zit.
Sterk hogedrukgebied boven Scandinavië weer verdwenen van de weerkaart
Gisteren kwamen de weermodellen met een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië waarvan de invloed ook bij onze omgeving merkbaar zou worden op termijn. Het was al enigszins een winterse luchtdrukconfiguratie met een sterke gradiënt. Een strakke oostelijke stroming zou dan opgang komen met geleidelijk dalende temperaturen. Zelfs een koudeput zou meebewegen in onze richting. Deze oplossingen zijn vandaag weer uit de verwachting. Het hogedrukgebied komt er wel, maar ligt te ver oostelijk. Winterliefhebbers zien deze setting graag terug in de winter. Helaas vertelt deze kaart niets over het verloop van deze winter.
Positieve NAO-index
De NAO index is na een lange fase van negatief naar licht positief gegaan. Dit vertelt iets over de ligging van de drukgebieden. Bij een positieve index liggen er vaak lagedrukgebieden in de regio Groenland en IJsland en een hogedrukgebied boven de Azoren. Bij een negatieve index is de luchtdruk bij Groenland juist hoog en boven de Azoren laag. Op de lange termijn zien we nu steeds vaker pogingen om de westcirculatie te laten doorbreken tot boven onze omgeving. Dit lukt nu nog niet tot over onze omgeving, maar wel tot boven Engeland. Het is afwachten welke kant de atmosfeer gaat kiezen nu ex cycloon Larry gepasseerd is.
Tenslotte nog de pluim
Geleidelijk gaan de temperaturen wat naar beneden. Vanaf donderdag is het overwegend droog, met lokaal nog een bui. Wat opvalt zijn de verschillende oplossingen in de windrichting. De onzekerheid neemt hierbij snel toe en dat is te verklaren omdat wij op de kruising komen te liggen. De komende dagen zal hierover meer duidelijk gaan worden.
Tot zover, blijf ons volgen. Vanuit Helmond wens ik u een prettige dag!
Uitgelichte afbeelding Jos Hebben.
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.