Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een hogedrukgebied boven Schotland en Engeland zorgt eerst nog voor droog weer en perioden met zon. Een hoogtelaag krijgt dinsdag en woensdag vat op ons weer, waardoor er enkele regen en onweersbuien gaan vallen. Met een zuidelijke stroming wordt dan eerst nog (zeer) warme lucht aangevoerd. Vanaf donderdag wordt het weer koeler, maar wel zonniger en droger door (zwakke) uitlopers van het Azorenhoog. De stroming draait dan weer naar het (zuid)westen.

Vandaag (maandag) vanuit het zuiden meer zon

Een mobiele hogedrukgebied zorgt vandaag in een groot deel van het land voor mooi weer. Vooral in de zuidoostelijke helft schijnt de zon flink. Hoe meer naar het noorden hoe meer het eerst nog bewolkt zal zijn en zeer lokaal valt daar nog een spat regen op een oud zwak frontje. De temperatuur loopt weer wat verder op naar 21 tot plaatselijk 23 graden in de zonnige gebieden.

Vandaag vanuit het zuidoosten, meer en meer zonneschijn dankzij een klein hogedrukgebied boven de Noordzee.

Dinsdag en woensdag warm, maar wel onstabiel

Dinsdag draait de stroming op de nadering van een hoogtelaag geleidelijk naar zuidoost tot zuid. Aan de voorzijde wordt zeer warme, maar ook vochtige lucht aangevoerd. In de ochtend passeert een inactief warmtefront waarna de temperaturen kunnen gaan oplopen. Het wordt 21 tot 26 graden. Er is veel middelbare en hogere bewolking aanwezig waar de zon eerst nog goed doorheen komt. Er ontstaan ook stapelwolken die later op de dag kunnen uitgroeien tot pittige regen en onweersbuien. Het Europees weermodel ECMWF is van alle weermodellen vanmorgen het actiefs in de berekeningen met de meeste neerslag.

Dinsdag warm maar wel toenemende kans op enkele regen en onweersbuien vanuit het zuiden. Vooral later in de middag en avond.
ECMWF heeft het zwaartepunt van de buien dinsdag boven het westen en het oosten. Vooral in de oostelijke helft is de kans op onweer groot. Ook elders kan een klap onweer voorkomen bij de buien. Er kan 10 tot 20 mm neerslag vallen. De andere weermodellen zijn minder actief en komen met minder neerslag. De onzekerheid is dus nog groot.

Woensdag trekt het hoogtelaag geleidelijk weg en zien we vooral over de oostelijke helft nog een buienkans. De kans op onweer neemt hierbij geleidelijk af. De temperatuur gaat wat naar beneden maar komt op veel plaatsen nog rond of iets boven de 20 graden uit.

Vanaf donderdag doorzettende weersverbetering

De rest van de week ziet het er eigenlijk helemaal niet zo slecht uit. Of we kunnen spreken van echt nazomerweer laat ik in het midden. Er zijn perioden met zon, maar ook van tijd tot tijd wat wolkenvelden en met een west tot zuidwestelijke aanvoer loopt het kwik in het binnenland op naar rond 20 graden. Aan zee soms net even wat koeler en in het zuidoosten soms iets warmer. Hierbij blijft het meestal droog. Helemaal niet slecht met een temperatuur die dan rond of zelf iets boven de “norm” zit.

Donderdag en de rest van de week hebben we te maken met (zwakke) uitlopers van het Azorenhoog. Hierbij is het vaak droog met ook van tijd tot tijd zon. Lokaal kan een bui vallen bij het passeren van een verzwakt front vanaf de Atlantische Oceaan.

Sterk hogedrukgebied boven Scandinavië weer verdwenen van de weerkaart

Gisteren kwamen de weermodellen met een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië waarvan de invloed ook bij onze omgeving merkbaar zou worden op termijn. Het was al enigszins een winterse luchtdrukconfiguratie met een sterke gradiënt. Een strakke oostelijke stroming zou dan opgang komen met geleidelijk dalende temperaturen. Zelfs een koudeput zou meebewegen in onze richting. Deze oplossingen zijn vandaag weer uit de verwachting. Het hogedrukgebied komt er wel, maar ligt te ver oostelijk. Winterliefhebbers zien deze setting graag terug in de winter. Helaas vertelt deze kaart niets over het verloop van deze winter.

Een enigszins winterse configuratie op de weerkaart gisteren. Een koude oostelijke stroming zou opgang komen. Deze oplossing is vandaag weer achterhaald .

Positieve NAO-index

De NAO index is na een lange fase van negatief naar licht positief gegaan. Dit vertelt iets over de ligging van de drukgebieden. Bij een positieve index liggen er vaak lagedrukgebieden in de regio Groenland en IJsland en een hogedrukgebied boven de Azoren. Bij een negatieve index is de luchtdruk bij Groenland juist hoog en boven de Azoren laag. Op de lange termijn zien we nu steeds vaker pogingen om de westcirculatie te laten doorbreken tot boven onze omgeving. Dit lukt nu nog niet tot over onze omgeving, maar wel tot boven Engeland. Het is afwachten welke kant de atmosfeer gaat kiezen nu ex cycloon Larry gepasseerd is.

Zondag de Benelux op de kruising tussen de verschillende weersystemen. We zien duidelijk het Azorenhoog terug . Een lagedrukgebied boven Groenland en een hoog boven Scandinavië.

Tenslotte nog de pluim


Geleidelijk gaan de temperaturen wat naar beneden. Vanaf donderdag is het overwegend droog, met lokaal nog een bui. Wat opvalt zijn de verschillende oplossingen in de windrichting. De onzekerheid neemt hierbij snel toe en dat is te verklaren omdat wij op de kruising komen te liggen. De komende dagen zal hierover meer duidelijk gaan worden.
Tot zover, blijf ons volgen. Vanuit Helmond wens ik u een prettige dag!

Uitgelichte afbeelding Jos Hebben.

(Visited 23 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer