Advertentie 

Algemene situatie:
Onder aanvoering van het hogedrukgebied Hartmut gaat vanaf vandaag de diepvries open. Zeker een week beleven we op en top winterweer in de Lage Landen met in de nachten op uitgebreide schaal vorst en ook overdag temperaturen die niet of nauwelijks boven nul uitkomen. Vooral rond de maandwisseling is het erg koud, niet alleen volgens de thermometerbuis, maar zeker ook voor het gevoel. Later in de week volgt wellicht nog sneeuw die het winterplaatje compleet kan maken.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel zon
Gisteren was het prachtig winterweer met volop zonneschijn. Er trok soms ook wat hoge bewolking over, maar het bleef droog. Na een nacht met temperaturen tussen de -2 en -5°, steeg het kwik in de middag naar waarden tussen de 3 en 5° boven nul.

Terschelling noteerde 2,4, Berkhout en Marknesse 2,5 en Den Helder 2,6°. De toppers waren Woensdrecht en Maastricht met 5,2 en Westdorpe met 5,5°. In België lagen de maxima tussen de 0 en 6° met op de Mont-Rigi 0,3 en in Gent 6,5°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Bij Albert Thibaudier begint de boel dicht te vriezen.
Ook bij Martin Vye is dat het geval, maar de randen zijn nog erg broos.
Bij Jolanda Bakker begint het ook langzaam en op smalle sloten dicht te vriezen.

Vandaag: veel zon, in de noordelijke helft ook wolkenvelden
Ook op deze zondag zal de zon flink schijnen, maar met name over de noordelijke helft van het land trekken ook wolkenvelden over. Vanmiddag kunnen er in het Waddengebied en langs de noordkust en wellicht later ook wat verder landinwaarts enkele sneeuwbuien vanaf zee binnendrijven.

De wind waait uit het noordoosten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar waarden rond of een fractie boven het vriespunt. Alleen in de Ardennen en Hoge Venen blijft het enkele graden vriezen.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder, maar vanavond is er in het Waddengebied en later ook in de noordwestelijke helft van het land kans op enkele sneeuwbuien vanaf zee. Op veruit de meeste plaatsen gaat het matig vriezen met uitersten tot lokaal -9°.

Morgen: perioden met zon
Morgen beginnen we de dag weer met volop zonneschijn, maar gaandeweg de dag raakt het geleidelijk bewolkt. In het noordelijk en noordwestelijk kustgebied en op de Wadden zijn de hele dag enkele sneeuwbuien vanaf zee mogelijk.

Deze sneeuwbuien ontstaan boven zee als gevolg van een ijskoude bovenlucht in combinatie met relatief warm zeewater. Op het 850 hPa-vlak (1,5 km hoogte) is het -15° en de zeewatertemperatuur is momenteel een graad of 5.

De noordoostenwind waait matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar wederom naar waarden rond het vriespunt. In de noordoostelijke helft er net onder, in de zuidwestelijke helft er net boven.

De verwachte weerkaart voor dinsdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Dinsdag: zon, maar ook wolkenvelden en lokaal een sneeuwbui
Na een nacht met op uitgebreide schaal matig en wellicht hier en daar strenge vorst, is het dinsdag aanvankelijk weer zonnig. Geleidelijk raakt het weer aan de bewolkte kant en in de kustgebieden en later wellicht ook elders is er kans op enkele sneeuwbuien.

De wind waait nog altijd uit het noordoosten en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt weer naar waarden rond het vriespunt.

De temperaturen gaat woensdag nog verder omlaag. Bron: EC/wetteronline.de

Woensdag: nog kouder
Woensdag, de laatste dag van de meteorologische winter, stroomt er nog koudere lucht naar onze streken. De temperaturen op het 850 hPa-vlak (aanvankelijk rond de -15°) gaan onderuit naar -18/-19°. Na een ijskoude nacht met matige, lokaal strenge vorst en in de kustgebieden enkele sneeuwbuien, schijnt overdag de zon volop.

De temperatuur wordt niet hoger dan -1 tot -3° en in combinatie met een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige oost tot noordoostenwind zal het ijskoud aanvoelen. De gevoelstemperatuur is midden op de dag tussen de -8 en -12°! In de vroege ochtend en in de avond is het dus nog kouder met waarden omstreeks de -15°.

Weerkaart volgens EC voor aanstaande vrijdag. Bron: wetteronline.de

De rest van de week: zon, in het zuiden toenemende kans op sneeuw
Donderdag en vrijdag, met inmiddels maart op de kalender, probeert lagedruk vanuit de Golf van Biskaje geleidelijk naar het noorden te komen. Het wordt tegengewerkt door het krachtige hoog ten noorden van onze streken en tussen beide druksystemen staat een stevige oostenwind.

In de noordelijke helft schijnt de zon flink, maar in het zuiden raakt het geleidelijk wat meer bewolkt en vrijdag kan er in de zuidelijke helft en met name over België enige tijd sneeuwen.

Hoe het precies zal gaan moet nog worden afgewacht, maar zeker is wel dat de kou zich niet gauw laat verslaan, want zowel donderdag als vrijdag komen de temperaturen overdag nog altijd uit op waarden rond het vriespunt. In combinatie van die stevige wind zal het voor het gevoel nog altijd ijs en ijskoud zijn.

De verwachte weerkaart voor volgende week zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Komend weekend: kwik weer boven nul
Komend weekend komt het kwik weer boven nul uit en gezien bovenstaande kaart kan dat ook niet anders met een zuidwestenwind. Het is allemaal nog ver weg en voordat het zover is krijgen we een winterse periode van ongekende omvang, zeker gezien de tijd van het jaar en de krachtige zon.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de belangrijkste weermodellen laat zien dat we aan de vooravond staan van een bijzondere weer week. Inclusief vandaag krijgen we maar liefst 6 dagen met temperaturen rond of zelfs onder het vriespunt. De koudste dag wordt de woensdag.

Vanaf zaterdag komt het kwik weer boven nul uit, maar de spreiding neemt duidelijk toe tussen de diverse modellen. Voorlopig hebben we het daar dus niet over…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land is op en top winters en zo hebben we de pluim jaren niet gezien. Vanaf vandaag blijft het kwik onder nul en pas volgend weekend komt de temperatuur pas weer boven nul uit. De ‘oper’ zit volgende week zondag/maandag helemaal boven in het ensemble. Het ensemblegemiddelde ligt deze week onder nul, volgende week is het gemiddeld een graad of 5.

De ijspluim voor wateren van maximaal 1 meter diep. Bron: weerplaza.nl

De ijspluim laat zien dat er vanaf woensdag op steeds meer plaatsen kan worden geschaatst. Voor grotere aantallen schaatsers is tenminste 8 centimeter ijs nodig en dat is vanaf halverwege komende week het geval. Het ijs groeit in het midden van het land naar een centimeter of 12-13 in het volgende weekend.

Voorlopig is het ijs dus absoluut niet dik genoeg met vandaag slechts 2 centimeter ijs op wateren in het midden van het land van maximaal 1 meter diep. Vanaf vandaag komt er, uitgaande van de pluim, per dag zo’n 2 centimeter ijs bij.

Na het zien van de ijspluim is het tijd voor erwtensoep. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
mooie mozaiek in het ijs. De foto werd gemaakt door Martin Vye.
Nog lang niet overal ligt ijs. Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Dit was het weer voor deze zondag. Maak er een mooie dag van, ga er lekker op uit en graag weer tot morgen. Vergeet geen (winterse) foto’s in te sturen naar foto@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

 • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.486 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – De diepvries gaat open!”

 • Bertil Blaas
  25 februari 2018 at 09:06

  Goede ochtend. Wederom een perfect verzorgd bericht !
  Dat hebben we afgelopen jaren idd niet meer gezien.
  Wij willen a.s zaterdag naar Oostenrijk Paznaun rijden vanuit Zuid Limburg.
  Toch maar hopen dat vanaf Aken tot grens Oostenrijk geen spekboel wordt ? !
  We wachten effe af, want duurt nog even.
  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   25 februari 2018 at 11:25

   Dank Bertil. We gaan er volop van genieten!
   Hou de berichten in de gaten voor later deze week.

   Fijne zondag!
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier