Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Weerpraatje

Met een zuidelijke stroming werd de afgelopen dagen zeer zachte lucht vanuit Spanje en noordelijk Afrika aangevoerd en konden we genieten van vroeg lenteweer. De temperaturen konden dan ook flink stijgen naar waarden ruim boven de norm die geldt voor de tijd van het jaar.

Verantwoordelijk voor het zeer zachte weer was het hogedrukgebied Dorit. Dit hoog is naar het oosten getrokken en voordat we deze week weer gaan profiteren van een volgend hogedrukgebied vanuit de Azoren krijgen we eerst te maken met een zwak front behorende bij depressie Werner. Een klein dipje in het vroege lenteweer dus, want de bewolking heeft morgen en woensdag de overhand en bovendien is er komende avond en nacht kans op wat lichte regen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het op en top lente. Bij volop zonneschijn en hooguit wat velden met sluierwolken steeg de temperatuur naar 10-11° op de Wadden (Vlieland 9,7°) en naar 12 tot 15° elders in het noorden. In het midden werd het 14 tot 16 (De Bilt met 15,1° een officiële lentedag) en in het zuiden van het land en hier en daar in België lagen de maxima rond de 17-18°.

De hoogste waarden ooit genoteerd op 17 februari. Bron: weergegevens.nl

Maastricht noteerde met maximaal 18,1° een temperatuur die we in de zomer een wat koelere dag zouden noemen… Een dergelijke temperatuur werd in het verleden op 17 februari alleen in 1950 en in 1961 genoteerd. In 1950 werd het op 17 februari ook 18,1 in Maastricht en in 1961 noteerde Twenthe 18,4°. Aan de tabel hiernaast is ook te zien dat meetpunt Eindhoven een nieuw record heeft en gaat van 16,7 naar 17,2°.

In België lagen de maxima tussen de 13 en 17° met op de Mont Rigi en in St. Hubert 13,3°. In Diepenbeek en Antwerpen werd het 17,3 en in Sint Katelijne Waver 17,4°.

De zondag begon zeer fraai. Ton Wesselius maakte deze foto.
Nevelige en frisse zonsopkomst bij Wyns. Meteo Nederland maakte de foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk bij de Pannenhoef in Sprundel.
Ook deze foto werd gemaakt door Meteo Nederland
Overdag veel zon met hooguit wat sluierwolken. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Collega Remco maakte deze foto in de omgeving van Alkmaar.
Deze foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Vandaag wordt de invloed van het hoog Dorit geleidelijk minder, want het hoog trekt naar het oosten weg. Toch is het nog lange tijd zonnig met vanmiddag vanuit het westen geleidelijk wat meer bewolking. Die bewolking hoort bij een zwak front dat ons vanuit het westen nadert en ons vanavond en de komende nacht wat lichte regen en motregen bezorgt. De wind waait overwegend matig uit het zuiden tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar 10° in het noorden en op de Wadden en naar 15 in het zuidoosten van het land.

Vanavond en de komende nacht is het dus bewolkt en een gebied met wat lichte regen en motregen trekt van west naar oost over het land. Het koelt af naar een graad of 6.

Later vanavond en de komende nacht trekt een gebied met wat lichte regen van west naar oost over het land. Bron: meteologix.com

Een klein dipje

Morgen en ook woensdag komt er vanuit de Azoren een nieuw hogedrukgebied onze kant op. Aan de noordflank van dit hoog wordt met een zuidwestelijke wind vochtige en ook minder zachte lucht aangevoerd. De bewolking heeft op beide dagen dan ook de overhand, maar het lijkt wel droog te blijven. Soms schijnt ook even de zon en de temperatuur stijgt naar 9 tot 11°. Woensdag kan het in de zuidelijke helft alweer 12° worden.

De verwachte weerkaart voor zaterdag. Bron: wetterzentrale.de

Aan het eind van de week ligt het hoog boven en volgend weekend weer ten oosten van onze streken en komt de stroming weer uit het zuiden. Op hoogte is weer sprake van een blokkade. Het blijft dan ook weer droog en de zon gaat ook steeds meer schijnen. De temperatuur stijgt van noord naar zuid naar 10 tot 14°.

Februari en winter in top 10?

Februari kon met deze verwachting wel eens in de top 10 komen van warmste februarimaanden sinds de metingen begonnen in 1901. Normaal heeft februari een gemiddelde temperatuur van 3,3°, tot nu toe is het gemiddelde al 4,9°. De verwachting is dat we uit gaan komen op maar liefst 6,3° en dat zou een 8e plaats kunnen opleveren. Ook de winter van 2018/2019 lijkt een top 10 positie te veroveren met een verwachte temperatuur van 5,3°. Normaal is het van 1 december tot en met 28/29 februari zo’n 3,3°.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik morgen en woensdag wat lager is dan de laatste tijd. Vanaf donderdag gaat het kwik weer omhoog naar waarden (ruim) boven de 10°.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Jolanda Bakker maakte deze prachtige lentefoto.
De dag eindigde net zo fraai als dat hij begon. Jolanda Bakker maakte de foto.
Ook Meteo Nederland maakte een prachtige foto van de ondergaande zon. De foto werd gemaakt in Holwerd.

Dit was het weer voor deze maandag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 652 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer