Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

De depressietrein draait de komende tijd op volle toeren. Met een (zonale) westcirculatie wordt de ene depressie na de andere naar onze streken gestuurd. Daartussendoor zit ook wel eens een betere dag en vandaag krijgen we zo’n dag. De zon schijnt (zowaar) geregeld en het blijft op veruit de meeste plaatsen droog. Alleen in de kustgebieden is een enkele bui mogelijk, lokaal zelfs met onweer. De temperatuur is ruimschoots te hoog voor de tijd van het jaar.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Af en toe regen

Gisteren was het weer een bewolkte dag en uit die bewolking viel van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. Gistermiddag overheersten de droge perioden en bovendien kwam hier en daar de zon tevoorschijn.

De temperatuur steeg naar 9 tot 12°. Deelen en Arcen kwamen uit op 9,2°, Westdorpe, Wilhelminadorp en Wijk aan Zee noteerden 12,4°. In België lagen de maxima tussen de 6 en 13° met in Antwerpen 12,8°.

We begonnen de dag met geregeld regen. Ton Wesselius maakte de foto.
Bij Trijntje van den Berg begon de dag ook weer grijs met regen.
Gistermiddag werd het geleidelijk wat droger en klaarde het voorzichtig wat op. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Debbie van Ooststroom maakte deze foto.
Deze foto werd gemaakt door Suzanne Vermulm.

Geregeld zonneschijn, lokaal een bui

Op deze vrijdag en tevens laatste dag van november gaat zowaar weer de zon geregeld schijnen. Er zijn echter ook stapelwolken en vooral in de kustgebieden is er kans op een bui. Vanwege lage temperaturen op hoogte (op het 500 hPa-vlak daalt het kwik tijdelijk naar -28°) is er bij die buien lokaal ook kans op onweer.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en zo nu en dan krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 11-12, in het zuidoosten lokaal naar 13°.

Vanavond zijn er nog flinke opklaringen, komende nacht raakt het vanuit het westen weer bewolkt. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 5 en 7°.

Vanuit het westen enige tijd regen

Morgen starten we de meteorologische winter met veel bewolking en vanuit het westen gaat het in de ochtend al licht regenen en motregenen.

De wind waait uit het zuiden en neemt over land toe naar matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5 en aan zee en op de Wadden naar krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. De temperatuur stijgt naar maximaal 9 of 10° in het noordoosten en naar 12 in het zuidwesten en op veel plaatsen in België.

De maxima komen zondag uit tussen de 12 en 15°. Bron: meteologix.com

Uitermate wisselvallig

In de nacht naar zondag is het bewolkt met van tijd tot tijd wat lichte regen en motregen. Het wordt van noordoost naar zuidwest niet kouder dan 7 tot 10°. Zondag volgt een nieuw gebied met nattigheid en op de meeste plaatsen wordt zo’n 10 millimeter verwacht.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig van kracht en de temperatuur gaat flink de hoogte in. In het noorden wordt het een graad of 11-12, maar in het zuiden en ook op veel plaatsen in België kan het 14° worden. In het zuidwesten van België wordt het wellicht 15°.

Het ‘alltime high’ in Nederland is voor 2 december 14,1° gemeten in 1953 in Volkel. Voor De Bilt is het record 12,8°… In België is het record 14,9° gemeten in 1985. Wat hadden even een koudere periode, maar inmiddels zijn we weer terug bij af en wordt er wellicht weer een dagrecord genoteerd.

De westcirculatie houdt voorlopig stand. Dit is de weerkaart voor eind volgende week. Bron: meteologix.com

Na het weekend blijft de depressietrein in een zonale (westelijke) stroming intact. Met regelmaat trekken er depressies en fronten naar en over onze streken. Daardoor is en blijft het aanvankelijk ook (zeer) zacht met de eerste dagen van de nieuwe week kwikstanden van 11 tot lokaal 14°. Later in de week lijkt de temperatuur wat te gaan dalen, maar aan het eind van de week is het met 8 tot 10° nog steeds te zacht voor de tijd van het jaar.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur in de loop van het weekend flink gaat oplopen. Zondag wordt het een graad of 13-14. Na het weekend gaat het kwik weer wat omlaag, maar vanaf woensdag kan het alle kanten op met de temperatuur. Koud wordt het dan overigens niet!

Johan Klos maakte deze foto op een sombere donderdag.
Bij Jannes Wiersema eindigde de dag in kleur.

Dit was het weer voor deze vrijdag. Ik ga er even een weekendje tussenuit en ik ben er dan maandag weer. Zowel zaterdag als zondag zal Daan, nog ruim een week op Spitsbergen, de weersverwachtingen voor de Lage Landen verzorgen. Ik wens iedereen een goed weekend en graag weer tot morgen.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 727 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – Depressietrein op volle toeren, maar vandaag positieve uitschieter!”

 • Bertil Blaas
  30 november 2018 at 10:17

  Fijn weekend gewenst !
  Gr. Bertil.

  • Rico Schröder
   30 november 2018 at 10:23

   Dank Bertil!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer