Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
De koude lucht die de afgelopen dagen heerste verlaat vandaag ook het uiterste noordoosten van de Lage Landen. Het hogedrukgebied Gotthard, de oorzaak van de afgelopen vrij koude periode, trekt steeds verder weg naar het oosten en depressies boven de oceaan komen steeds dichterbij. Dit betekent dat de windrichting de komende week varieert tussen zuid en west en dat het weerbeeld meest wisselvallig is. De winterse aspiraties mogen voorlopig even de ijskast in.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: tweedeling, mist
Gisteren begon de dag op veel plekken wit met een sneeuwdekje van enkele centimeters, in het binnenland viel hier en daar nog wat sneeuw of motregen, in het noordoosten ijzelde het lokaal ook. Waar in het westen de sneeuw in de ochtend al gauw wegsmolt, bleef de temperatuur in het noordoosten steken rond het vriespunt en was het daar de hele dag wit. Verder was het op veel plekken mistig, zogenaamde “dooimist”. Dit is mist die ontstaat door zachte lucht die over een koud oppervlakte stroomt. De zachte lucht bevat relatief veel water en boven het koude oppervlakte condenseert dit. De maximumtemperaturen varieerden van iets boven het vriespunt in het noordoosten tot 5.9 graden in Vlissingen. Ook in België lag de maximumtemperatuur overal boven het vriespunt, van 0.1 graad in Elsenborn tot 6.8 graden in Koksijde.

Bij Jannes Wiersema (Roodeschool) viel zo’n 4 centimeter sneeuw.
Carel ten Hoor maakte deze sfeervolle foto.
Deze foto, typisch voor het weerbeeld gisteren in grote delen van het land, werd gemaakt door Klaas Boersma.
Jolanda Bakker maakte deze foto.
Bij Rob de Graaf in Oosterwolde viel er zo’n 2 centimer sneeuw.

Afgelopen nacht was het in het noorden mistig, elders werd het van het zuidwesten uit bewolkt. In delen van België en het zuidwesten van Nederland viel er in de loop van de nacht lokaal wat lichte (mot)regen. De minimumtemperaturen liepen uiteen van iets onder nul in het (noord)oosten tot 6 graden aan de kust.

Bij Jannes Wiersema ijzelde het ook nadat er een laagje sneeuw lag. Vandaar ook ijs op de thermometer.
Deze foto werd ingezonden door Diny Reijnen.

Vandaag: lichte neerslag
Vanmorgen is het in het uiterste noordoosten lokaal nog mistig. Verder trekt het gebied met lichte neerslag verder richting het binnenland en in de loop van de middag verlaat de neerslag de Lage Landen via het noordoosten. In de middag kan de zon zich dan ook af en toe laten zien, dit geldt met name voor de zuidwestelijke delen van de Lage Landen. Met maximumtemperaturen tussen de 5 en 8 graden is het een stuk zachter dan we gewend zijn van de afgelopen dagen. Er staat een west tot zuidwestelijke wind, kracht 3, boven het IJsselmeer en aan de kust kracht 4 (en lokaal mogelijk even 5 beaufort).

Deze foto werd door AWM-collega Maarten Minkman ingestuurd.
Deze foto komt van de hand van Maurice Vroegrijk.

Komende nacht trekt een gebied met bewolking van zuid naar noord over de Lage Landen. Lokaal valt hieruit een spatje regen. Verder is er ook ruimte voor enkele opklaringen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 2 en de 6 graden (hoogste waarden voor de kustgebieden), maar mocht het langdurig opklaren dan kan de temperatuur ook zakken tot rond het vriespunt.

Morgen: lokaal wat zon
Morgenochtend komen er nog wolkenvelden voor en valt lokaal een spatje regen. De bewolking trekt echter naar het noorden weg en daardoor is lokaal er ruimte voor de zon. Vanuit het zuiden wordt het op nadering van een nieuwe storing echter snel opnieuw bewolkt en tegen de avond begint het van het zuidwesten dan ook weer licht te regenen. Er staat een zuid tot zuidoostelijke wind, kracht 3 a 4, boven de kustgebieden lokaal tot 6 beaufort. De maximumtemperatuur ligt tussen de 5 en 9 graden.

De weerkaart voor de nacht van woensdag naar donderdag. Nog altijd depressies boven de Oceaan die het weerbeeld bepalen. Bron: GFS/Wetterzentrale.

De rest van de week: grijs, wisselvallig en geleidelijk zachter
De rest van de week verandert er weinig. Zoals op de weerkaart hierboven te zien is blijven depressies boven de Atlantische Oceaan hun invloed uitoefenen op ons weerbeeld. Dit betekent dat het meest bewolkt en grijs is. Verder zal er zo nu en dan een front overtrekken en voor neerslag zorgen en blijft de temperatuur steken op waardes tussen de 5 en 10 graden. Periodiek kan er ook een stevige wind staan, met name aan de kustgebieden is dit zo nu en dan het geval.

Tegen het weekend zien we twee veranderingen in de pluim: de algehele trend is dat de temperatuur stijgt tot mogelijk in de dubbele cijfers, maar ook neemt de onzekerheid behoorlijk toe. Bovendien laten zowel het Amerikaanse als Europese model voor die periode steeds verschillende dingen zien. Gezien de stijgende trend in de pluim kunnen we zeggen dat de kans op een witte kerst nihil is, maar gezien de grote onzekerheid en springerige modellen wil ik nog niet helemaal uitsluiten dat we sneeuwvlokken zullen zien met de kerst. Over de periode na kerst valt -ondanks een dalend gemiddelde in de pluim- nog helemaal niks te zeggen, maar de grote onzekerheid en de aankomende opschudding in de bovenkamer van de atmosfeer wordt het zeker een interessante periode om in de gaten te houden.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Komende week zijn er meerdere pieken te zien, wat betekent dat het af en toe zal regenen.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI.
Trijntje van den Berg maakte deze foto. Tijdens de kerst zouden velen van ons een plaatje zoals deze graag zien, maar hoewel het nog niet helemaal kansloos is, lijkt een witte kerst op dit moment erg onwaarschijnlijk.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw bericht, ikzelf schrijf later weer. Een fijne week gewenst!

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de Kerstdagen, of wil je simpelweg een leuke kalender voor 2019? Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! Met de aankoop van de kalender steun je ons om de weerberichten voor zowel de Lage Landen als de Alpen nog beter te maken. Bovendien, als deze kalender een succes wordt, komt er volgend jaar een Lage Landen versie met wellicht je ingestuurde foto. 🙂


Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 839 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer