Advertentie 

Algemene situatie:
Verena, Wiebke en Xenia. Drie vrouwelijke depressies die het weer gebeuren in onze streken bepalen. Na deze ‘vrouwen’ komen er nog veel meer op de koffie en daardoor blijft het voorlopig wisselvallig. Koud is het zeker niet, want met een overwegend zuidelijke stroming wordt vrij zachte lucht aangevoerd maar er trekken dus ook met regelmaat gebieden met regen of buien over onze streken. De ‘mannen’ die voor mooi weer moeten zorgen in de vorm van een hogedrukgebied zijn nergens te bekennen…

Voor de duidelijkheid merk ik wel nog op dat dit jaar de lagedrukgebieden (depressies) vrouwelijke namen hebben en hogedrukgebieden de mannelijke. Volgend jaar is het weer andersom…

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: zon, later buiige regen
Gisteren kwam het ten oosten van de denkbeeldige lijn Den Helder, Herwijnen, Eindhoven, Ell tot vorst met op Terschelling -4,6°. Leeuwarden noteerde -4,1, Stavoren -3,7, Twenthe -3,3 en Hupsel -3,1°. Ten westen van genoemde lijn bleef het kwik boven nul.

Overdag scheen, na een lokaal grijze start, de zon, maar vanuit het zuiden raakte het weer bewolkt en uit die bewolking viel hier en daar wat lichte regen. Later op de dag namen de regenkansen verder toe, maar de regen kwam later dan gedacht.

De temperatuur steeg naar 5-6° op de Wadden (Terschelling 4,6, Vlieland 5,3°) en naar 7 tot 13 elders. Twenthe noteerde maximaal 12,7°. In België lagen de maxima tussen de 3 en 10° met in Antwerpen 9,8°.

Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Vandaag: buiige regen
We krijgen vandaag te maken met depressie Xenia en het bijbehorende front trekt met buiige regen met kans op hagel en onweer van zuidwest naar noordoost over onze streken. Voor het front uit is al een enkele bui mogelijk. Vanmiddag wordt het vanuit het zuidwesten weer droog en klaart het op.

De zwakke zuidenwind draait naar zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig over land en naar krachtig mogelijk zelfs naar hard aan zee, windkracht 4 tot 7 en de temperatuur loopt op naar 7 tot 9°.

De verwachte maxima voor vandaag. Bron: wetteronline.de

Vanavond trekt de regen naar het oosten weg en de komende nacht zijn er flinke opklaringen. In het uiterste noorden en op de Wadden is later een enkele bui mogelijk. De zuidwestenwind waait matig en aan zee vrij krachtig en de temperatuur daalt naar 0 tot 3° met lokaal kans op een graadje vorst.

Morgen: perioden met zon
Morgen zijn er perioden met zon en het blijft op veruit de meeste plaatsen in de Lage Landen droog. Alleen in het noorden is later op de dag een enkele bui mogelijk.

De zuidwestenwind waait overwegend matig en de temperatuur stijgt naar maximaal 8° in het noorden en naar 10-11 in het zuiden van het land. In België wordt het op de meeste plaatsen 11-12° en ook in de Ardennen en Hoge Venen komen de dubbele cijfers in beeld.

De verwachte weerkaart voor komende zaterdag volgens GFS. Met een zuidelijke stroming wordt zeer zachte lucht aangevoerd. Bron: wetteronline.de

Weekend: zacht, maar regenachtig
Aan de oostkant van een diepe depressie op de Atlantische Oceaan wordt zaterdag met een zuidelijke stroming zeer zachte lucht aangevoerd. De zachte lucht volgt achter een warmtefront dat vrijdagnacht en zaterdagochtend over onze streken met regen naar het noorden trekt.

Zaterdagmiddag wordt het vanuit het zuiden overwegend droog met slechts nog wat gespetter. De temperaturen liggen dan tussen de 9 en 11° in het noorden. In het midden van het land wordt het 14 tot lokaal 16 en in het zuiden en in België wordt het op veel plaatsen 17, wellicht 18°. Een landelijk record is dat niet voor de 10e maart, want precies 4 jaar geleden op 10 maart 2014 werd het op meetpunt Deelen 20,0°.

De verwachte maxima voor komende zaterdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

In de nacht naar zondag valt er opnieuw enige regen en wordt het niet veel kouder dan 6 tot 9°. Zondag beginnen we de dag droog met vrij veel bewolking. In de middag krijgen we te maken met een koufront en vanuit het zuidwesten gaat het buiig regenen.

De temperaturen kunnen wederom flink de hoogte in en liggen tussen de 14° in het zuidwesten en 17° in het oosten en noordoosten. Het all-time record voor 11 maart is 17,5° gemeten in Maastricht in 1957. In 1921 werd het in Maastricht 17,0°.

Ook volgende week ligt er een diepe depressie ten westen van Ierland met bij ons een zuidelijke stroming met aanvoer van vrij zachte lucht. Bron; GFS/wetteronline.de

Volgende week: aanhoudend wisselvallig
Ook na het weekend blijft het wisselvallig met nagenoeg elke dag wel regen of enkele buien. Zo nu en dan schijnt ook de zon. De temperaturen blijven op een prima niveau voor half maart.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen laat het allemaal weer mooi zien. De temperatuur gaat de komende dagen omhoog naar een graad of 15 op zaterdag. Daarna is de trend weer dalende en gaan we langzaam weer terug naar een graad of 10.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat ook zien dat de temperatuur flink de hoogte in gaat komend weekend. Vanaf zondag gaat het kwik langzaam weer naar beneden, maar de komende tijd komt de temperatuur, volgens deze pluim, dagelijks wel uit op een graad of 10.

Ook deze mooie foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook Ton Wesselius maakte een prachtige foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie donderdag van en graag weer tot morgen voor een nieuw en vers weerpraatje voor de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 348 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier