Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie:
Vandaag wordt ons weerbeeld bepaald door een randstoring. Dit kleine lagedrukgebied, onderdeel van een groter lagedruksysteem zorgt voor een groot luchtdrukverschil en daarmee voor veel wind. Naast de wind is het weerbeeld wisselvallig en komen er stevige buien voor. Komende nacht en morgen komen we tijdelijk onder invloed van een rug van hogedruk, maar al snel neemt het depressiegeweld het weer over. De rest van de week houden we te maken met de westcirculatie en het bijbehorende wisselvallige weer.

Depressiegeweld
De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI

Gisteren:

Gisterenochtend regende het. Het waaide stevig en uiteraard waaide het het hardst in de kustgebieden. De hardste windstoot werd gemeten bij Wijk aan Zee: 91 km/h. De maximumtemperatuur lag op een graad of 11. De middag verliep droog en soms liet de zon zich zelfs even zien. In de late middag, avond en afgelopen nacht trokken er buien over de Benelux die soms gepaard gingen met hagel en onweer.

Een foto die het weerbeeld van gisteren goed samenvat. Ton Wesselius maakte deze foto.
Depressiegeweld
Op het strand waren de effecten van de wind goed zichtbaar! Erica van Leeuwen-de Bruijn maakte deze foto.
Tonny Morsink maakte dit mooie plaatje.
En ook Annelies Lageschaar stuurde weer een mooie foto in.
Bij Trijntje van den Berg wisselden zon en wolkenvelden elkaar af

Harde wind en buien

Vanochtend komen er weer stevige buien voor met kans op onweer en hagel. Er staat een matige tot krachtige zuidwestelijke wind. De wind draait naar noordwest en neemt vanmiddag weer flink in kracht toe: er kan aan de kust dan een stormachtige wind staan (8 beaufort) en er zijn windstoten mogelijk tot 90 km/uur. De maximumtemperatuur ligt rond een graad of 10, maar door de wind voelt het een stuk kouder aan. Nog altijd is de kans op (felle) buien aanwezig.

Komende nacht is er ruimte voor opklaringen. Aan de kust blijft het ruim boven nul en in het binnenland koelt het af naar waardes net boven 0, maar kan het aan de grond vriezen. Ook kan er een lokale mistbank ontstaan.

Morgen begint de dag rustig en is er in de ochtend ruimte voor de zon. In de loop van de dag neemt vanuit het westen echter de bewolking toe en ook de zuidelijke wind trekt aan. Boven land waait het dan vrij krachtig en aan de kust krachtig tot hard. De temperatuur ligt tussen de 7 en 9 graden. Tegen het einde van de middag neemt vanuit het westen de kans op regen toe en in de avond en nacht regent het van tijd tot tijd.

Woensdag verloopt ook nat, met name in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen. Elders is het droger, al is de kans op een bui nergens uitgesloten. Er staat een matige tot vrij krachtige wind en de maximumtemperatuur ligt rond de 8 graden.

Aanhoudend wisselvallig

depressiegeweld
Ook later in de week worden er met een west – oost georiënteerde straalstroom nog depressies op ons afgevuurd, waardoor het wisselvallige weer voorlopig nog aanhoudt. Bron: Wetterzentrale

Zoals de kaart hierboven laat zien, blijven we ook na woensdag in de ban van de westcirculatie. Zeker tot het einde van de week blijven depressies ons weerbeeld bepalen. Dit “depressiegeweld” zorgt ervoor dat er dagelijks kans is op regen en er vaak een stevige wind aanwezig is. Dit alles is ook terug te zien in de pluimen hieronder: de temperatuur blijft aan de zachte kant, we zien veel neerslagsignalen en ook de windsnelheid blijft voorlopig hoog.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. De temperatuur ligt aanhoudend tussen de 5 en 10 graden en daarmee is het net iets zachter dan het langjarig gemiddelde.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. De neerslagpieken vertellen dat we de komende week nog vaak met neerslag te maken krijgen. Pas volgende week wordt de pluim wat “rustiger”.
Depressiegeweld
De 15-daagse windverwachting van het KNMI. We zien nog steeds veel windpieken, pas na het weekend lijkt het geleidelijk rustiger te worden.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Heb jij al een Alpenweerman kalender voor 2020?

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 666 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier