Advertentie 

Algemene situatie:
Met een noordelijke stroming tussen het hogedrukgebied Anke en depressie Torsten wordt koude lucht aangevoerd. Daarin trekt ook een hoogtelaag mee en met dalende bovenluchttemperaturen neemt de kans op (smeltende) sneeuw bij de buien toe. December opent dan ook vrij koud met komende nacht op uitgebreide schaal lichte vorst.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren scheen in de kustgebieden de zon nog 3 tot 4 uur, maar landinwaarts was het grijs en bewolkt. Het bleef droog, maar in de middag en zeker gisteravond kwam het tot enkele winterse buien.

Na een nacht met temperaturen rond het vriespunt (Volkel noteerde zelfs -2,7°), steeg de temperatuur overdag naar waarden tussen de 2° in het oosten en 8 in het westen van het land. Hupsel noteerde 2,1 en Twenthe 2,3°. De topper was Vlissingen met maximaal 8,4°. In België lagen de maxima rond het vriespunt in de hogere delen en 8 aan zee. Mont-Rigi noteerde 0,1 en Zeebrugge 8,1°.

Deze prachtige rijpfoto werd gemaakt door Joyce Derksen

Het is op deze donderdag wisselend bewolkt en het komt tot enkele buien. De bovenlucht is ijskoud, op 850 hPa (1,5 km) is het -5/-6 en op 500 hPa (ruim 5 km) is het -37° en dergelijke temperaturen staan garant voor winterse neerslag bij die buien. Dat kan hagel zijn, lokaal ook onweer en toenemend ook (smeltende) sneeuw.

De wind waait zwak tot matig uit het westen tot noordwesten en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 4 en 6°. Tijdens lang aanhoudende en clusterende buien is de temperatuur duidelijk lager en kan het zowaar wit en glad worden. Ook vanochtend moet rekening worden gehouden met lokale gladheid, want de temperaturen liggen dichtbij het vriespunt.

In de Ardennen en Hoge Venen valt sowieso sneeuw en daar is inmiddels een sneeuwdek gevormd bij wederom temperaturen rond het vriespunt.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en enkele opklaringen. Vanavond is er in de kustgebieden nog kans op een winterse bui, elders blijft het droog en komende nacht is dat ook langs de kust het geval.

Bij een zwakke tot matige geleidelijk naar noordoost draaiende wind daalt de temperatuur nagenoeg overal tot enkele graden onder het vriespunt. Hier en daar kan het 4, misschien wel 5° vriezen.

Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto gisteren tijdens opklaringen.
Bij Albert Thibaudier was het grijs en grauw.
Diana Lader maakte deze fraaie foto in de Rotterdamse Leuvehaven.

Morgen zijn er perioden met zon en het blijft vrijwel overal droog. Alleen in de kustgebieden is er nog altijd kans op een winterse bui. De wind waait niet meer dan zwak uit het noorden en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 3 in het zuidoosten en naar 5-6 in het noorden en westen. In de Ardennen en Hoge Venen blijft het de hele dag licht vriezen.

de verwachte minima voor morgennacht. Bron: Kachelmannwetter.com

Vrijdagavond is het helder, in de nacht naar zaterdag ontstaat op veel plaatsen in een rustige atmosfeer op uitgebreide schaal nevel en mist. Waaien doet het niet of nauwelijks en het gaat overal licht en lokaal zelfs matig vriezen met uitersten tot -6/-7°. In de Ardennen kan het, boven een sneeuwdek, streng vriezen met temperaturen onder de -10°.

Zaterdag beginnen we op veel plaatsen in het binnenland grijs met nevel en mist. In het noordwesten komen eerst nog opklaringen voor, maar al vrij snel neemt in de noordwestelijke helft de bewolking toe en zaterdagmiddag gaat het in het westen en noorden regenen.

Landinwaarts blijft het overdag nog droog met op veel plaatsen hardnekkige mist, maar later op de dag trekt de regen zuidoostwaarts met in het oosten en zuidoosten wellicht ook eerst winterse neerslag in de vorm van sneeuw.

De temperatuur stijgt in de grijze gebieden naar maximaal 1-2° boven nul. In het westen loopt de temperatuur later op de dag op naar een graad of 7-8. In de hogere delen van België blijft het wederom de hele dag vriezen.

De weerkaart voor woensdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vanaf zondag trekt het Atlantische hogedrukgebied ten westen van Ierland geleidelijk zuidoostwaarts en ligt halverwege volgende week boven Frankrijk. De stroming draait van west tot noordwest naar zuidwest en de temperaturen zullen gaan stijgen.

Zondag valt er enige tijd regen en loopt de temperatuur verder op naar maximaal een graad of 4-5 in het zuidoosten en naar 10-11 in het westen. Maandag en dinsdag blijft het over het algemeen droog met naast wolkenvelden ook af en toe zonneschijn. De temperatuur stijgt naar waarden tussen de 8 en 10°.

Na Sinterklaas gaat de temperatuur weer naar beneden en dat is weer goed zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de belangrijkste weermodellen laat zien dat het de komende drie dagen vrij koud is met temperaturen rond of (iets) onder de 5° en in de nacht enkele graden vorst. Vanaf zondag loopt de temperatuur op, maar na Sinterklaas gaat het kwik weer naar beneden.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat nagenoeg hetzelfde beeld zien. Tot en met zaterdag is het vrij koud, maar later op zaterdag mogelijk pas zondag loopt de temperatuur flink op. Daarna is het een aantal dagen vrij zacht decemberweer, maar vanaf Sinterklaas gaat de temperatuur weer naar beneden. Niet zo zeer de ‘oper’ en de ‘control’, maar wel het ensemblegemiddelde. Deze gaat van een graad of 9 aan het begin van de week naar 5 volgend weekend. De komende twee nachten vriest het, daarna is er pas vanaf eind volgende week weer kans op nachtvorst.

Jolanda Bakker maakte deze prachtige foto met druppeltjes op de viooltjes.

Ardennen en Hoge Venen:
In Hoog-België, waar inmiddels sneeuw ligt, valt de komende dagen regelmatig wat sneeuw. De temperaturen blijven tot en met het weekend uitkomen op waarden rond of onder nul en tot en met zaterdagavond ligt er op veel plaatsen een sneeuwdek van zeker 10 centimeter.

Tot en met zaterdagavond valt er in de Ardennen en Hoge Venen zo’n 10 centimeter sneeuw. Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het voor deze donderdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaart. Tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 622 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen – December opent koud!”

 • Survivor
  30 november 2017 at 18:18

  Hoe komt het dat wij hier in Lelystad, eigenlijk heel aardig weer hebben gehad vandaag Rico? De buien trekken ten westen van Flevoland langs. Liggen wij hier in de kern van het lagedrukgebied, en komen de buien hier uiteindelijk ook over?

 • Rico Schröder
  30 november 2017 at 19:18

  Dank voor je reactie.
  Dat de buien ten westen van Flevoland trekken heeft alles te maken met nog relatief warm zeewater (11°) in combinatie met een ijskoude bovenlucht (-37°). Boven zee ontstaan dan deze buien en ze trekken dan over het westen en zuidwesten van het land. Boven land sterven de buien uit en daardoor was het vandaag in het binnenland prima weer.

  In het voorjaar en in de zomer is het juist andersom. Dan is het land warmer dan de zee en ontstaan juist boven land de wolkenvelden en in een later stadium de buien. Vaak is het dan aan zee droog en zonnig.

  Groet,
  Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier