Algemeen: Het hogedrukgebied Ellen dat ons de fraaie maandag bezorgde trekt geleidelijk weg en wij krijgen vanaf vandaag te maken met het lagedrukgebied Rasmund. Dit laag trekt over onze streken geleidelijk naar Scandinavië waar het aan het eind van de week aankomt en zorgt ervoor dat de zomer een pauze in last. Vanuit het zuiden neemt later vandaag de kans op buien toe. De temperaturen liggen aanvankelijk op een zomers niveau, maar later deze week gaat het kwik (duidelijk) naar beneden.

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: perioden met zon
Gisteren was het de beste dag van deze week, dus helaas hebben we die al gehad. Er waren flinke perioden met zon, maar er waren ook stapelwolken. Het bleef droog en bij een overwegend matige noordwestenwind steeg de temperatuur naar 18-19° in het noorden en noordwesten en naar 24, bijna 25 in het zuidoosten.

Vlieland en Lauwersoog noteerden 17,7 en Terschelling 18,0°. De toppers waren Ell en Arcen met 24,2 en Maastricht met 24,8°. In België lagen de maxima rond de 20° aan zee en op de hogere toppen en rond de 23-24 elders. De absolute topper was Kleine-Brogel met 25,0°. In Luxemburg was het op en top zomer met zomerse tot tropische temperaturen. In Waasserbelleg werd het maximaal 30,5°.

de dag van gisteren begon fraai. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius
het was prima weer gisteren. Deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker
ook bij Arno van Brakel was het prima zomerweer
Zonkracht 7 !!
verbranding: snel / roodkleuring: 10-15 min!

Vandaag: eerst zon, later toenemende bewolking gevolgd door buien
De zon schijnt op deze dinsdag aanvankelijk nog geregeld, maar vanuit het zuiden neemt geleidelijk de bewolking toe. Het blijft vooralsnog droog, maar in de Ardennen komt het vanochtend al tot enkele buien. Deze buien trekken noordoostwaarts weg en zullen de meeste plaatsen dus niet bereiken en mogelijk alleen het uiterste zuidoosten schampen.

Later vanmiddag komt het opnieuw tot enkele buien over België en deze buien trekken langzaam noordwaarts. Bij deze buien is er ook kans op onweer, maar pas tegen de avond zullen deze buien de zuidelijke provincies bereiken.

De wind waait uit het oosten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar ongeveer 21° in het noorden en naar een zomerse 26 tot lokaal 28 in het zuiden en in delen van België.

Vanavond en de komende nacht trekken er enkele stevige regen- en onweersbuien van zuid naar noord over het land en bij een matige en in het noordwestelijk kustgebied (vrij) krachtige oostenwind daalt de temperatuur naar 13 tot 17°.

Martin Vye maakte ook een mooie foto van een prima dag
Ook Joyce Derksen maakte een mooie kleurrijke foto van de dag van gisteren
ook Lars van Meteo-Nederland stuurde een mooie Hollandse foto toe

Morgen: buien, in de oostelijke helft lokaal met onweer
Morgen overheerst de bewolking en het komt tot enkele buien. Vooral over de oostelijke helft van de Lage Landen kunnen flinke buien voorkomen met daarbij ook weer kans op onweer. In de westelijke helft gaat het om een enkele bui.

De overwegend matige wind draait geleidelijk naar zuidwest en koud is het zeker nog niet met temperaturen die uitkomen op waarden tussen de 21 en 25°.

de verwachte weerkaart voor donderdag. Bron: DWD

(middel)lange termijn en de pluim:
Donderdag en vrijdag is en blijft het wisselvallig met het lagedrukgebied Rasmund boven onze streken. Op beide dagen komt het tot enkele buien en de maxima komen gemiddeld uit op waarden tussen de 19 en 22°.

In het weekend draait de stroming naar het noordwesten en valt er vooral zaterdag geruime tijd regen, maar ook zondag zal het zeker niet droog blijven. De maxima blijven zaterdag onder de 20° met in de regen slechts temperaturen van een graad of 15-16. Zondag komen de maxima weer wat hoger uit met kwikstanden van 18 tot 20°.

Aan onderstaande temperatuurpluim is het allemaal weer goed zichtbaar. Vandaag en morgen komt het kwik nog boven de 20° uit, maar daarna komen de maxima uit op maximaal 20°, maar soms wordt die warme grens niet eens gehaald. Vooral zaterdag 1 juli wordt een vrij koude dag.

Na het weekend lijkt het kwik weer te gaan stijgen naar aangename waarden van 20 tot 24° volgende week woensdag. De zomer last dus een pauze in van een week volgens de huidige weerkaarten.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Verder is het vanwege die lagedruk wisselvallig, maar er zijn wel twee ‘kampen’ wat betreft neerslag. Het Amerikaanse, het Canadese en het Europese weermodel komen tot en met volgende week maandag uit op 9 tot 18 millimeter in het midden van het land met dus voortduring van het droge weer.

Het Duitse, Britse en Australische weermodel zijn veel natter met over dezelfde periode 40 tot 45 millimeter.

de neerslagpluim voor het midden van het land Bron: Kachelmannwetter.com

Dit was het weer voor vandaag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we natuurlijk opnieuw naar de weerkaarten. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen.

gisteravond klaarde het flink op. Deze prachige foto werd gemaakt door Albert Thibaudier
ook bij Jannes Wiersma flinke opklaringen

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 512 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer