Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
De zomer weet van geen wijken en heeft zijn kruit nog lang niet verschoten. Onder aanvoering van alweer een nieuw hogedrukgebied boven onze streken, Gottfried, is en blijft het aanhoudend (zeer) warm en niet in de laatste plaats droog en zonnig.

In het weekend komt er kleine kink in de kabel in de vorm van enkele (broodnodige) buien, maar volgende week barst de zomer weer in alle hevigheid los. De zon schijnt dan weer flink en de temperaturen gaan flink de hoogte in met op steeds meer plaatsen tropische waarden. De kansen op een landelijke hittegolf nemen toe.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: veel zonneschijn
Ook gisteren scheen de zon weer flink, maar er waren ook sluierwolken zichtbaar. Het bleef overal weer droog en er waaide een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuidwest en noordwest.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 22-23° aan de kust en naar 28 in het noorden van Limburg. Wijk aan Zee noteerde 22,2 en Voorschoten 22,7°. Arcen noteerde 28,3°. In België werd het 21 tot 28° met in Kleine Brogel 28,1°.

Prachtig weer om de oogst binnen te halen. Jolanda Bakker maakte de foto.
De lucht was soms wel dreigend, maar het bleef droog. Ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Deze prachtige zonsondergang werd vastgelegd door Albert Thibaudier.

Vandaag: fraaie zomerdag
Ook vandaag kunnen we weer een fraaie zomerdag tegemoet zien. De zon schijnt flink, maar met name landinwaarts komen weer stapelwolken tot ontwikkeling. Het blijft overal droog en er waait aanvankelijk een zwakke, later een matige wind uit een overwegend noordelijke richting.

De temperatuur stijgt naar een aangename 22 tot 24° op de Wadden en in de noordwestelijk helft en naar 25 tot 30, lokaal 31° landinwaarts. De hoogste temperaturen worden weer in het zuiden en zuidoosten verwacht en in Belgisch Limburg. Langs de Belgische kust is het ook aangenaam met een graad of 22-23.

De temperaturen zijn weer zomers met de hoogste temperaturen in de zuidoostelijke helft van het land. Bron: meteologix.com

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen en blijft het droog. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 12 en 16°.

Morgen: veel zon, geleidelijk toenemende bewolking
Morgen schijnt de zon weer flink, maar vanwege het naderbij komen van een front neemt vanuit het zuiden geleidelijk de bewolking toe. Het blijft nog wel droog, maar aan het eind van de middag neemt in België de kans op buien toe. Er waait een zwakke noord tot noordoostenwind, maar later op de dag wordt de wind noordwest en neemt toe naar matig.

De temperatuur is wederom zomers en stijgt naar 24° in het noordwesten en op de Wadden en naar 30 in het zuidoosten. Op veruit de meeste plaatsen wordt het 27-28°.

De verwachte weerkaart voor zaterdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Na morgen: na weekenddip weer ronduit zomers
Vrijdagavond komt het in de zuidelijke helft van de Lage Landen tot enkele buien en daarbij is ook onweer mogelijk. In de nacht naar zaterdag kan ook elders een enkele (onweers)bui mogelijk.

Zaterdag schijnt geregeld de zon, maar landinwaarts komen wolkenvelden voor en komt het tot enkele buien. Lokaal is ook onweer mogelijk. De wind wind waait uit het noorden tot noordwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar 21 tot 23° in het westen en noordwesten en naar maximaal 26 in het oosten en zuidoosten.

Zondag schijnt ook weer geregeld de zon, maar in de middag is er opnieuw een buienkans. De wind waait zwak tot matig uit het noordwesten en de temperatuur stijgt naar 21 tot 25°.

De verwachte weerkaart voor volgende week volgens GFS. Hogedruk ten oosten zorgt voor tropische temperaturen. Bron: wetteronline.de

Volgende week komt er weer een hogedrukgebied tot ontwikkeling en dit hoog komt ten oosten van ons te liggen. De temperaturen gaan dan verder omhoog en worden op veel plaatsen tropisch en de kansen op een landelijke hittegolf nemen dan ook toe. Kortom: de zomer is nog lang niet voorbij..

Prachtig weer in combinatie met een bloeiende vlinderstruik. Joyce Derksen maakte de foto.

Na de veel te warme maanden april (4e plaats), mei (1) en juni (6) wordt ook juli een veel te warme maand. De verwachting is dat we uitkomen op plaats 3 met een gemiddelde temperatuur van 20,2 of 20,3°. Normaal is het gemiddeld in juli 17,9°. De eerste plaats is onwaarschijnlijk, want dat is en blijft 2006 met maar liefst 22,3°. Verder hebben we tot nu toe in De Bilt al 69 warme en 31 zomerse dagen.

Het is niet alleen warm, het is ook uitermate zonnig. Inmiddels heeft deze julimaand al net zoveel zon opgeleverd als wat normaal is voor de hele maand. De teller staat op 206 uur. Wat betreft het hele jaar gaan we de strijd aan met het record zonnige jaar 2003. Toen tot nu toe 1221 uur, dit jaar hebben we 1207 uur zonneschijn gehad. Normaal tot nu toe is 966 uur.

Het is droog en het blijft voorlopig ook droog. De groene lijn met toevoeging ‘5% van de jaren’ geeft het verloop van het neerslagtekort aan dat in 5 % van de jaren wordt overschreden. De blauwe lijn met toevoeging ‘mediaan’ het verloop dat in 50 procent van de jaren wordt overschreden. De rode lijn laat het neerslagtekort zien dat in de extreem droge zomer van 1976 optrad. De verwachting is dat we deze lijn gaan bereiken. Bron: KNMI

Ook is en blijft het maar droog. Sinds 1 juni is er in De Bilt nog maar 11,9 millimeter gevallen tegen normaal 108 millimeter. Nooit eerder was het sinds genoemde datum zo droog. Het vorige record over dezelfde periode was 25,1 mm in 2006. Dit jaar heeft een neerslagtekort van 230 millimeter en de verwachting is dat we over 15 dagen uitkomen op 266 millimeter en daarmee evenaren we het absoluut droogste jaar 1976.

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het zomers is en blijft. Aanvankelijk liggen de maxima rond de 25°, maar na het weekend gaat het kwik omhoog en vanaf dinsdag lijkt de standaard tropisch te worden..

Deze 4daagse foto werd gemaakt door deelnemer Ton Wesselius.

Vierdaagse weer voor Nijmegen en omstreken: warm met een buienkans
De Vierdaagselopers hebben op deze derde wandeldag wederom veel zonneschijn, maar gaandeweg komen er ook stapelwolken tot ontwikkeling. Het blijft droog en er staat over het algemeen heel weinig wind. De temperatuur was bij de start een graad of 14-15, maar inmiddels is het kwik stijgende en aan het eind van de ochtend is het al 24° in de omgeving van Nijmegen. Vanmiddag om 14 uur is het 26-27° en uiteindelijk wordt het later vanmiddag 29 of net aan 30°.

Morgen schijnt de zon op de laatste dag ook weer flink, maar er is ook hoge bewolking aanwezig. Later op de dag verschijnen er ook stapelwolken. Het blijft wederom droog en er staat opnieuw weinig wind. De temperatuur is morgenochtend bij de start zo’n 15°. Om 8 uur is het 18 en aan het eind van de ochtend is het weer 24°. Uiteindelijk wordt het weer zo’n 28-29°. Veel succes nog!

Johan Klos maakte deze foto op een vroege ochtend op de Gelderse IJssel.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait over land zwak uit uiteenlopende richtingen met 4 tot 6 knopen. Pas vanavond neemt de wind toe. Aan zee waait de wind uit het noorden en is vanochtend 10 en vanmiddag 16 knopen. De golfhoogte is 0,1 en vanavond 0,4 meter.

Morgen over land weer een zwakke en pas later op de dag een matige wind uit het noorden. Aan zee de hele dag zo’n 13 knopen. De golfhoogte is 0,1 tot 0,3 meter.

Veel wolken vandaag en nog veel groene bermen langs het water bij de Tjonger in Makkinga. Carel ten Hoor maakte de foto.

Dit was het weer voor vandaag. Maak er een mooie zomerdag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 850 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage Landen – De zomer heeft zijn kruit nog lang niet verschoten.”

 • Bertil Blaas
  19 juli 2018 at 09:56

  Dag Rico,
  Het wordt langzamerhand een bijzondere situatie. Ik weet 1976 nog goed.
  Ik kan het uiteraard niet weten, maar als aug. en sept ook droog en tropisch gaan voortzetten dan zal het meer dan extreem worden met hoofdletters.
  Ik weet sept. 99 nog. Ook droog en tropisch. Het zou zo maar door kunnen lopen tot in een droge gouden Herfst ??. We zullen zien.
  Groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   19 juli 2018 at 13:56

   Dag Bertil,

   Het is inderdaad heel bijzonder. We wachten af wat er allemaal gaat gebeuren. Voorlopig wordt er geen noemenswaardige neerslag verwacht, dus het neerslagtekort loopt verder op.

   Groet,
   Rico

 • rutger
  19 juli 2018 at 12:39

  Hoe komt men er toch bij dat 1976 het droogste JAAR is.. dat is zeker niet zo, 1921 is bij far het droogste jaar
  met slechts 387 mm neerslag, ook 1933 en 1959 waren droger

  • Rico Schröder
   19 juli 2018 at 13:51

   Dag Rutger,

   Dank voor je reactie. Het klopt inderdaad wat je zegt dat er nog andere jaren zijn die droger waren. Met name 1921 springt eruit over het hele jaar.

   In 1976 was het neerslagtekort het grootst. De combinatie gevallen neerslag in combinatie met de verdamping zorgde ervoor dat 1976 het droogst was tussen 1 april en 30 september. Vandaar dat er over 1976 wordt gesproken.

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer