Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een paar op en top lente dagen met volop zon en temperaturen ruim boven de 20 graden begon donderdag ‘operatie afkoeling’ met wind uit het noorden en meer bewolking. Dit weekend verblijven we in deze frisse maritiem polaire lucht. Op tweede paasdag passeert een koufront met arctische lucht vanaf de pool. We gaan te maken krijgen met bijzonder koude lucht, de temperaturen die we kunnen verwachten zouden in januari niet misstaan. Daarbij gaan er veel en talrijke buien vallen vanaf de Noordzee met hagel, onweer een (natte) sneeuw. Het is goed mogelijk dat vooral in de nacht en ochtend het op meerdere plekken in het land wit zal zien in het begin van de komende week.

Prachtige kleuren in een heldere en rustige atmosfeer afgelopen week. Foto van Walter Klinkhamer.
Door het warme voorjaarsweer komt de natuur snel in de voorjaarsstand. Dit fazant mannetje is op zijn mooist op zoek naar een partner om te paren. Foto Walter Klinkhamer.

Rustige en frisse zaterdag en zondag

Het weer is deze zaterdag en zondag erg rustig. Dit komt doordat we onder invloed liggen van een hogedrukgebied wat ten westen van Ierland ligt. Vandaag waait er een matige wind uit het noorden die frisse maritiem polaire lucht aanvoert. Het blijft droog en wolkenvelden en zonnige momenten wisselen elkaar af. De temperatuur stijgt naar maximaal 12 graden in het zuiden tot 9 graden in het noorden. De komende nacht wisselen opklaringen en wolkenvelden zich nog steeds af en de minima liggen rond 4 graden. Tijdens langdurige opklaringen iets lager.

De synoptische situatie dit weekend. Het ‘hoog’ ten westen van Ierland geeft ons rustig weer met een in eerste instantie noordelijke stroming. Nabij IJsland is het markante koufront wat de voorste begrenzing is van de arctische lucht al zichtbaar. Bron KNMI.

Op zondag trekt het ‘hoog’ westelijker en draait de wind bij ons naar het westen. Ook op zondag blijft het droog en zien we de zon afgewisseld met wolkenvelden. De temperatuur ligt rond de 10 graden. De wind is matig, kracht 4 uit het westen en neemt later in de avond in het noordelijk kustgebied toe naar 6-7 beaufort op nadering van het koufront.

Maandag inval arctische luchtmassa’s, unieke kou

Op Tweede Paasdag gaat het dan echt kouder worden. In de nanacht maandag trekt vanuit het noorden het koufront over het land richting het zuiden. Dit koufront is de begrenzing van de arctische lucht vanaf de pool. Tijdens passage van dit koufront trekt de wind flink aan en draait naar het noorden. Er valt regen en later mogelijk een mix met wat natte sneeuw. De temperatuur daalt van een graad of 7 aan het begin van de nacht naar 2-3 graden aan het begin van de ochtend.

De uitbraak van arctische lucht in het noordwesten van Europa op Tweede Paasdag.

Maandag overdag volgen snel opklaringen, waarin zich in de zeer koude bovenluchten snel talrijke buien vormen. Deze buien kunnen samen gaan met naast regen ook onweer, hagel en vooral landinwaarts (natte) sneeuw. Het gaat een hele gure dag worden met maxima die niet verder oplopen dan 6 graden. Tijdens een felle bui kan de temperatuur dalen richting het vriespunt. De wind is matig uit het noordwesten.

Zeker tot en met woensdag blijven we ons bevinden in de uitzonderlijke koude lucht. Elke dag vallen er talrijke winterse buien, aangevoerd vanaf de Noordzee met een noordwestelijke stroming. De temperatuur ligt overdag tussen de 5 en 8 graden. In de nacht ligt het kwik nabij het vriespunt, tijdens langere opklaringen gaat het lokaal licht vriezen. In de Ardennen gaat weer een mooi pak sneeuw vallen. Tot en met woensdag kan daar 10 centimeter sneeuw vallen.

De verwachting is uitzonderlijk koud voor de tijd van het jaar. Om aan te geven hoe uniek; wellicht kunnen we een koude record gaan noteren. De koudste 6 april ooit gemeten in de Bilt is 4,9 graden in 1911. Op de tweede plek staat 6 april 1970 met 5.5 graden. De huidige pluim zou ook niet misstaan voor een pluim in januari. De gemiddelde temperatuur in januari is in Nederland namelijk 6,1 graden. Op maandag en dinsdag zitten we daar volgens de pluim gewoon onder.

De bijzonder koude pluim voor begin april voor midden Nederland. Maandag, dinsdag en woensdag zouden in januari niet misstaan. Bron Weerplaza.

(Natte) sneeuwbuien

Interessant om nog een blik op te werpen zijn de talrijke buien die lijken te gaan vallen met dus ook (natte) sneeuw. De kansen op sneeuwval zijn al een poosje aanwezig in de weermodellen en lijken per run ook groter te worden. Het lijkt steeds aannemelijker te worden dat het op de koudste momenten van de dag, de nacht en vroege ochtend, lokaal een (drab) sneeuwdek ontstaat.

Dat de kans op sneeuw er is zien we ook als we kijken naar de temperaturen van de bovenlucht. Na passage van het koufront op maandag zien we een stevige daling. Op 1500 meter hoogte gaan we richting de -10 graden. Na passage van het koufront ligt op maandag tot en met woensdag de 0 graden grens tussen de 400 en 200 meter hoogte. Vanaf 400 meter kan neerslag bij ons als sneeuw vallen.

De vorstgrens voor de Bilt in meters hoogte. We zien een flinke daling van het 0-graden niveau waardoor na passage koufront sneeuwval mogelijk gaat worden,

Van echte vorst is geen sprake, zeker niet overdag en in de nacht zal lichte vorst tijdelijk zijn tijdens een opklaring. De sneeuw die blijft liggen zal dus ook tijdelijk zijn na een felle bui en daarna weer wegsmelten.

De kansen op sneeuwval in Midden Nederland. Op maandag en dinsdag bijna 100% kans op > 0,3 cm. Op dinsdag zelfs 30% kans op >3cm. Bron Weerplaza.

De kansen op een dekje zijn het uiteraard het grootst bij een zwaardere bui die langer aanhoudt waardoor de temperatuur goed onderuit gaat. Of als een plaats precies in de aanvoerrichting ligt van een straat met buien en dus langdurige neerslag heeft.

Ook het Zwitserse model voorziet talrijke buien maandag in Nederland met naast regen ook onweer en matige (natte) sneeuw.

De temperatuur ligt veelal boven nul aan de grond, maar de (droge) sneeuwvalgrens daalt tijdens de stevige buien tot dichtbij of zelfs helemaal tot aan de bodem. Dit door de koude lucht die met de neerslag vanuit de bui mee naar beneden kan stromen. Na de bui loopt de temperatuur dan weer op en samen met de aanwezige bodemwarmte en kracht van de zon in mogelijke opklaringen zal het smelten direct beginnen. We zien dit ook terug in de prognoses van de sneeuwhoogte. Alleen in de hogere delen van de Benelux zien we accumulatie plaatsvinden.

Verwacht sneeuwdek in de nacht naar woensdag. Enkel een laag sneeuw in de Ardennen. In de rest van de Benelux is sneeuwdekvorming echt een lokaal en tijdelijk iets.

Voor nu wens ik allen een prettig paasweekend. Aanstaande maandag op Tweede Paasdag een nieuwe update over de inval van de arctische lucht en de laatste prognoses wat betreft de winterse buien. Groet Sebastiaan.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 65 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage landen: de winter komt vanaf Tweede Paasdag op bezoek”

 • Erwin
  4 april 2021 at 11:45

  Kijken we naar de kansen op een sneeuwdekje dan lijkt woensdagochtend vroeg daarvoor de beste papieren te hebben, met name boven de rivieren in het NO deel van Nederland.
  Ook de Ardennen en Sauerland gaan uiteraard een flink pak meepakken!

  • Erwin
   4 april 2021 at 13:35

   Dit is overigens de kaart van dinsdag 6 april in de ochtend.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier