Advertentie 

Algemene situatie:
De vrieskist gaat weer even open, want aan de zuidflank van het hogedrukgebied Irenäus wordt met een oostelijke en later noordoostelijke stroming ijskoude lucht aangevoerd. Vanaf komende nacht tot in de volgende week vriest het in de nacht en ochtend en komend weekend liggen de maxima rond of net een fractie boven nul. Vandaag valt er in de overgangszone regen die geleidelijk overgaat in sneeuw, maar vanaf morgen is het droog en zal de zon flink schijnen.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: vanuit het zuiden toenemende bewolking
Gisteren scheen de zon in de noordoostelijke helft volop met zo’n 8-9 uur zon. Naar het zuiden was er meer bewolking en in Zeeland bleven de gordijnen gesloten. In de ochtend regende het al in België en deze regen trok in de middag langzaam vanuit het zuidwesten naar het noordoosten.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 12° met in Vlissingen maximaal 7,2 en in Volkel 12,2°. In België lagen de maxima tussen de 6 en ruim 11° met in Diepenbeek maximaal 11,5°.

Joyce Derksen maakte gisteren deze wederom prachtige foto.
Ook deze foto werd gemaakt door Joyce Derksen.
Er stond gisteren al veel wind. Ton Wesselius maakte de foto.
Jolanda Bakker ging ook weer op pad met de camera en legde dit fraaie plaatje vast.

Vandaag: perioden met regen, later (smeltende) sneeuw
Het is op deze vrijdag bewolkt en er zijn verspreid over het land perioden met regen, maar lokaal is het ook wat langer droog. Vanwege een steeds kouder wordende lucht neemt vanuit het noordoosten de kans op (smeltende) sneeuw toe.

De temperatuursverschillen tussen het noorden en zuiden nemen vandaag flink toe. In het noorden wordt het niet veel warmer dan een graad of 3, in het midden komen de maxima uit op waarden tussen de 5 en 8° en in het zuiden kan het nog 9 tot 11° worden. In België zijn de maxima nog hoger met kwikstanden van 11 tot 13°.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

De oostenwind wordt noordoost en is matig in het zuiden (8 tot 12 knopen, 3-4 bft.), matig tot vrij krachtig in het midden (12 tot 18 knopen, 4-5 bft.) en vrij krachtig tot krachtig in het noorden (18 tot 24 knopen, 5-6 bft.). Op de Wadden wordt de wind hard (30 knopen, 7 bft.) De windstoten komen van zuid tot noord uit op 27 tot 40 knopen.

Vanavond trekt de neerslag weer naar het zuidwesten. Op de meeste plaatsen valt wat lichte sneeuw en hier en daar komt het tot een witte wereld. De verschillen tussen de diverse weermodellen is weer groot wat betreft de sneeuwhoeveelheden. De temperatuur daalt vanuit het noordoosten onder nul en uiteindelijk gaat het zo’n 3 tot 5° vriezen.

Morgen: bewolkt en af en toe wat lichte sneeuw
Morgen is het over het algemeen bewolkt en in het midden en zuiden valt aanvankelijk nog wat lichte sneeuw. In de middag is het droog met later vanuit het noordoosten ook enkele opklaringen.

De temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt, maar hier en daar kan het ook de hele dag blijven vriezen en hebben we dus een ijsdag. In het verleden is dat alleen op 17 maart 1969 gebeurt en wel in Eelde, De Kooy/Den Helder en Leeuwarden.

De wind waait uit het noordoosten en is overduidelijk aanwezig. In het zuiden waait de wind vrij krachtig (16 tot 20 knopen, 5 bft.) met windstoten tot 75 kilometer per uur, maar in het noorden en midden waait de wind vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 (18 tot 24 knopen) met windstoten tot 90 km/uur. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind hard (28 tot 32 knopen, windkracht 7) en op de Wadden zelfs stormachtig, windkracht 8 (34 tot 36 knopen). Op de Wadden kan de wind uitschieten naar 100 km/uur.

Door die wind is het voor het gevoel ijskoud met een gevoelstemperatuur die niet hoger uitkomt dan -7 tot -10°. Je zou maar langs het voetbal- of hockeyveld staan…

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Zondag: perioden met zon
Na een avond en nacht met steeds meer opklaringen en lichte tot matige vorst, is het zondag prima winterweer met flink wat zonneschijn.

De temperatuur loopt op naar waarden rond of net boven nul en er waait een vrij krachtige, aan zee krachtige en op de Wadden een harde noordoostenwind, kracht 5 tot 7. Voor het gevoel is het dan ook weer graden kouder.

De verwachte weerkaart voor volgende week donderdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Volgende week: weer oplopende temperaturen
Na het weekend trekt het hoog Irenäus eerst naar het westen en later in de week naar het zuiden. De wind waait dan ook eerst uit het noorden tot noordoosten en later in de week uit het westen. De neerslagkansen blijven, door die hogedrukinvloeden, klein, maar de temperaturen gaan wel weer omhoog.

Richting volgend weekend nemen depressies het heft weer in handen en nemen de regenkansen weer toe. De temperaturen komen dan waarschijnlijk op een nog hoger plan uit. We zien het allemaal weer in onderstaande temperatuurpluim

Temperatuurpluim:

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat het bovenstaande weer mooi zien. Vandaag begint operatie afkoeling en dit weekend is het zowel zaterdag als zondag ijskoud met temperaturen rond het vriespunt. Na het weekend loopt de temperatuur weer op, maar pas aan het eind van de 10-daagse komt de 10° grens weer in beeld. De komende nachten vriest het licht tot matig en ook begin volgende week komt het geregeld tot vorst.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF laat het ook allemaal weer zien. Aanvankelijk gaat het kwik fors omlaag om na het weekend weer te gaan stijgen. Later in de week lijkt het kwik verder op te lopen en komt op termijn de 10° weer in beeld.

Speciaal voor watersporters de windpluimen:

De windpluim voor het noordwesten van het land. Bron: KNMÏ

De wind is de komende dagen in de noordelijke helft duidelijk aanwezig. Morgen staat er een volle windkracht 7. Na het weekend neemt de wind in kracht af en is dat overwegend matig van kracht.

De windpluim aan zee en dan voor het noordwesten. Bron: KNMÏ

De windstotenpluim laat zien dat het dit weekend flink waait. Morgen zijn er zelfs zware windstoten mogelijk tot meer dan 75 km/uur. Na het weekend valt het met de wind over het algemeen wel mee.

Jolanda Bakker maakte ook deze prachtige foto.
Ton Wesselius maakte deze fraaie foto van futen die het voorjaar al in de bol hebben…
Deze prachtige lentefoto werd gemaakt door Carel ten Hoor op de zandgronden van het Drents Friese Wold.

Dit was het weer voor deze vrijdag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we weer verder. Voor nu een fijne dag en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite 2018’. Daarnaast zijn we ook nog eens de snelste stijger!

Het gehele artikel is te lezen via de website van skiweather.eu op onderstaande link:
THE 10 MOST INFLUENTIAL DUTCH WINTER SPORT WEBSITES IN 2018

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 788 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier