Advertentie 

Algemene situatie

Op deze laatste dag van de topzomer van 2018, de warmste zomer ooit, kunnen we ons weer opmaken voor wederom een (lange) periode van hogedruk. De neerslagkansen nemen af, de zon maakt weer overuren en de temperaturen gaan weer omhoog en zullen na het weekend weer zomers zijn.

We gaan namelijk profiteren van het hogedrukgebied Ortwin boven onze streken en dit hoog trekt geleidelijk naar zuidelijk Scandinavië. De stroming wordt oost tot noordoost en de aanvoer van warme lucht kan opgang komen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Geregeld zon, in het noorden nog enkele buien

De zon scheen gisteren geregeld, maar er waren ook wolkenvelden en in het noorden van het land kwam het eerst nog tot enkele buien.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 18 en 22°. Stavoren noteerde 18,2 en Vlieland 18,3°. Het Limburgse Arcen noteerde 22,0° en dat was daar alweer warme dag nummer 113. Het record is voorlopig nog niet gebroken want dat staat in Arcen op 130 warme dagen en gemeten in 2003. In België werd het 16 tot 21° met op de Mont-Rigi 15,7° en in Kleine-Brogel 21,2°.

In het noordoosten van het land kwam het gisterochtend tot flinke buien. Jannes Wiersema maakte de foto.
Johan Klos maakte er een dagje uit van.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Ook bij Jolanda Bakker was het een mooie dag met een mix van zon en wolken.

Steeds meer zon

Onder aanvoering van het hogedrukgebied Ortwin schijnt vandaag geregeld de zon. Er zijn ook nog steeds wolkenvelden en hier en daar is een enkele bui niet uitgesloten, maar gaandeweg de dag is er steeds meer zon.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit het noorden en de temperatuur stijgt naar 18-19° in het noorden en naar 20-21 in het zuiden en in België. In de hogere delen van België wordt het overigens niet warmer dan 16-17°.

Vanavond en de komende nacht zijn er flinke opklaringen en hier en daar ontstaat nevel en mist. Waaien doet het niet of nauwelijks en de temperatuur daalt flink, want in het binnenland koelt het af naar 6-7°. In het westen wordt het 8 tot 10°, terwijl het in de Hoge Venen kan afkoelen naar een graad of 3.

Flinke zonnige perioden

Morgen beginnen we lokaal de zaterdag met nevel en mist. Vrij snel verdwijnt de grijzigheid en dan volgt een dag met flinke perioden met zon. Er trekken ook wolkenvelden over het land, maar het blijft overal droog.

De wind waait zwak uit richtingen tussen noord en oost en de temperatuur wordt met 20 tot 22° alweer wat hoger. Op de Wadden wordt het overigens een graad of 19, terwijl het in het zuidoosten en in Belgisch Limburg lokaal 23° kan worden.

Hogedruk zorgt voor droog, zonnig en warm (na)zomerweer. Bron: EC / meteologix.com

Nazomerweer

Zondag en ook volgende week gaan we volop profiteren van hogedruk. De zon schijnt flink, de neerslagkansen zijn over het algemeen klein al is er landinwaarts wel kans op een lokale donderbui. Over die buienkansen zijn de diverse weermodellen het overigens niet eens, dus dat bekijken we volgende week per dag wel…

Verder gaan de temperaturen omhoog en liggen komende tijd tussen de 22° in het noordwesten en 26 in het zuidoosten.

In de loop van volgende week nemen de verschillen in temperaturen tussen de modellen toe. Het Amerikaanse weermodel is en blijft zomers met temperaturen van 26-27°, maar de Europese tegenhanger is vanaf volgende week donderdag met 17 tot 19° duidelijk minder warm. De pluim hieronder laat het allemaal weer mooi zien.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de komende periode nazomers is met oplopende temperaturen. Vandaag wordt het nog een graad of 20 en dat is ook morgen nog het geval. Vanaf zondag gaat het kwik omhoog naar de 25°. Het Amerikaanse weermodel houdt die 25° vast tot in het volgende weekend, maar de overige modellen zijn minder warm op termijn. De komende dagen maar even afwachten welke kant we opgaan.

De dag begon ook al fraai. Aad Hogenboom maakte deze foto gisterochtend bij het Braassemermeer.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

Aanvankelijk waait het vandaag niet of nauwelijks met 1 tot 3 knopen uit uiteenlopende richtingen. Later vandaag wordt de wind noordelijk en neemt toe naar 6 tot 9 knopen.

Morgen staat er opnieuw weinig wind met hooguit 5 knopen zowel over land als aan zee.

De fraaie zomerdag werd afgesloten met een fraaie zonsondergang. Jolanda Bakker is verantwoordelijk voor deze prachtige foto.

Warmste zomer ooit!

De zomer van 2018 is de warmste zomer ooit! De temperatuur gaat uitkomen op een gemiddelde van 18,9°. Het vorige record was 18,7° gemeten in de topzomer van 2003. De zomer van 2006 vinden vanaf nu op plaats drie met 18,5° en de zomer van 1976 verdwijnt van het podium.

Jolanda Bakker maakte ook deze prachtige foto.
Donkere wolken boven het Doornse Gat. De foto werd gemaakt door Peter van Lindenberg.

Voor deze vrijdag wil ik het hierbij weer laten. Het weer is er altijd, dus ook morgen verschijnt er weer een weerpraatje voor de Lage Landen. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgenochtend!

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 529 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier