Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Onder aanvoering van het hogedrukgebied Viktor wordt de rode loper voor de oktoberzomer uitgerold. Vandaag al gaan we profiteren van het hoog, maar de stroming komt nog uit het noordoosten. Daardoor blijft het kwik wat achter, maar feitelijk is de temperatuur vandaag heel normaal voor de tijd van het jaar… We zijn natuurlijk wat verwend dit jaar 😉

Het hoog trekt naar het oosten en zal zorgen voor een groot gebied van hogedruk dat zich uitstrekt vanaf de Atlantische Oceaan tot in Rusland. De stroming wordt bij ons zuid tot zuidoost en de temperaturen gaan omhoog naar 20° en meer. Het recordaantal warme dagen wordt nog scherper gezet.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Wederom een prachtige oktoberdag

Gisteren was het opnieuw prachtig weer. De zon scheen flink, maar in het westen en noorden was ook sluierbewolking zichtbaar. Deze hoge bewolking trok later op de dag steeds verder het land op, maar het bleef nog wel droog. Gisteravond ging het wel regenen.

De temperatuur steeg naar 17-18° op de Wadden en in het noordwesten en naar lokaal 25° in het zuidoosten. Terschelling noteerde 16,7 en Vlieland 17,4°. In Den Helder werd het 18,1 en dat werd het ook in Wijk aan Zee. De Bilt had weer een warme dag met 21,0°, maar de toppers werden in Limburg genoteerd. Maastricht noteerde 24,7 en Ell 24,9°. Arcen had met 25,0° zowaar een zomerse dag.

In België lagen de maxima tussen de 17 en 25° met in Oostende 17,4 en in Koksijde 18,8°. De toppers waren Retie met 24,5 en Kleine Brogel 24,7°.

Deze prachtige foto werd op een prachtige dag gemaakt door Debbie van Ooststroom uit Stompwijk.
Jolanda Bakker maakte deze zomerse herfstfoto.
Collega Ricardo maakte deze foto aan de rand van het veld in Sliedrecht.
Ans van der Klooster maakte deze foto van de skiberg aan de Rotte.
In het westen en noorden was ook hoge bewolking zichtbaar en deze bewolking trok langzaam verder over het land. Martin Vye maakte de foto.
Ton Wesselius maakte deze schitterende foto.
Geleidelijk nam de bewolking toe vanuit het westen. Jolanda Bakker legde dit weer fraai vast.

Geregeld zon, maar duidelijk minder warm

Na nachtelijke regen is het vandaag weer op de meeste plaatsen droog. Alleen in het zuiden en zuidoosten is vanochtend nog wat lichte regen mogelijk, maar vanmiddag is het overal droog en zijn er bovendien weer flinke perioden met zon.

De wind waait uit het noordoosten en is overwegend matig van kracht, maar vanochtend staat er aan zee en op de Wadden nog een vrij krachtige wind, windkracht 5. Vanmiddag zal de wind geleidelijk wat afnemen. De temperatuur stijgt naar 14° op de Wadden en in het noordwesten en naar 15-16 elders.

We krijgen een koude nacht. De temperatuur kan landinwaarts dalen tot onder nul. Bron: meteologix.com

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder, maar er is wel kans op nevel en mist. Bij niet meer dan een zwakke van noordoost naar zuid tot zuidwest draaiende wind daalt de temperatuur flink. In het binnenland kan het lokaal afkoelen tot dichtbij of wellicht iets onder het vriespunt met op veel plaatsen vorst aan de grond.

Veel zon

Morgen zal de zon weer flink schijnen, maar er is wederom sluierbewolking zichtbaar en dan vooral in het westen en noorden.

De wind waait niet meer dan zwak tot hooguit matig uit het zuidwesten en de temperatuur is weer een fractie hoger. Op de Wadden en in het noordwesten wordt het maximaal 14-15°, elders stijgt het kwik naar 16 tot 18° met de hoogste temperaturen in het zuidoosten en in Belgisch Limburg.

Een hogedrukgebied boven het oosten van Europa zorgt voor prachtig oktoberweer. Bron: meteologix.com

Rode loper voor de oktoberzomer!

Vanaf dinsdag gaat de rode loper uit voor de nazomer. De nazomer wordt in deze tijd van het jaar ook wel een kranenzomer genoemd vanwege de trek van de kraanvogel. Rond 11 oktober kunnen we spreken van een St. Gummaruszomer, de naamdag van de heilige Gummarus.

Een krachtig hogedrukgebied boven het oosten van Europa zorgt bij ons voor droog weer met flink wat zonneschijn, maar rond donderdag kan een hoogtelaag ten zuiden van onze streken wellicht een bui veroorzaken. De wind waait uit richtingen tussen oost en zuid en de temperaturen gaan weer omhoog.

Donderdag wordt het warm, lokaal bijna zomers warm. Bron: meteologix.com

Dinsdag wordt het 16-17° in het noordwesten en 20-21 in het zuidoosten en op de meeste plaatsen in België. Woensdag en donderdag wordt het op de meeste plaatsen een warme dag met temperaturen van 20 tot 24, lokaal zelfs 25°. Alleen op de Wadden en in het noordwesten blijft het kwik met 18-19° net onder de warme grens van 20°.

Ook volgend weekend bepaald hogedruk ons weer. Bron: meteologix.com

Ook de dagen daarna, dus volgend weekend, verandert er weinig met krachtige hogedruk boven het oosten van Europa met een uitloper tot over onze streken. De zon blijft flink schijnen, het blijft droog en het wordt elke dag tussen de 18 en 21°. De temperatuurpluim hieronder laat het allemaal weer mooi zien.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat de nazomer mooi zien. Vandaag en morgen blijft het kwik nog onder de 20°, maar vanaf dinsdag en zeker vanaf woensdag loopt het kwik dagelijks op naar 20° en meer. Het kan maar niet op dit jaar.

Johan Klos maakte deze foto in Rotterdam.
Deze prachtige herfstfoto werd gemaakt door Jannes Wiersema.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie zondag van en graag weer tot morgen, want zoals elke dag staat er dan weer een vers weerpraatje.

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat vele honderden en soms zelfs duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via mijn Twitter: @ricoschroder

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

 • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 416 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Lage Landen – De rode loper voor de oktoberzomer wordt uitgerold.”

 • Bertil Blaas
  7 oktober 2018 at 08:57

  Dag Rico,

  Het spel van voortdurende hogedruk met Zon en warmte is rond Pasen begonnen ( begin april) en er komt geen einde aan. Ik las ergens ? dat dit vastzittende patroon mogelijk toch met klima-verandering van doen heeft ( zeewatertemp enz. weer van invloed op de drukgebieden)
  Ik vraag mij dus nu af hoelang dit hogedrukspel nog voort zal/kan duren en wat zoiets voor onze west europesche winter zal gaan betekenen.
  Overigens volg ieder jaar uiteraard jullie winterverwachting, maar boven staande vraag ik me af met enige zorg ?!
  Hoe zie jij het voortdurend patroon ? En hoe lang nog ? ( weet is koffiedik kijken)
  Groeten en fijne zondag nog
  Bertil.

  • Rico Schröder
   7 oktober 2018 at 10:34

   Dag Bertil,

   Dank voor je reactie.

   De hogedrukblokkades komen inderdaad steeds meer terug, maar ik weet niet of dat met de klimaatverandering te maken heeft. Ook in andere jaren hadden we soms een geblokkeerd stromingspatroon.

   Mocht dit, maar dat is inderdaad koffiedik kijken, ook de komende maanden doorgaan, dan zou een geblokkeerd stromingspatroon gunstig kunnen zijn voor onze winter met grotere kansen op vorst en ijs.

   Voorlopig is de aangevoerde lucht nog erg warm met vanaf woensdag wellicht een dag of 5 temperaturen van 20° en meer en dat voor het overgrote deel van het land.

   Het is een bijzonder jaar!

   Groeten en ook een fijne zondag gewenst!

   Rico

 • Bertil Blaas
  7 oktober 2018 at 22:53

  Dank je zeer voor uitgebreid retourbericht.
  Groeten Bertil.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer