Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
De weerkaarten zijn er nog niet over uit voor eind februari. Er worden nog steeds spannende dingen berekent die lijken op winterweer, maar het kan ook duidelijk zachter worden. De late winter is dus nog lang niet zeker en in kannen en kruiken, maar het blijft wel spannend.

Vandaag hebben we te maken met het frontensysteem van depressie Renate en daarachter is de aangevoerde lucht een stuk zachter. De komende dagen blijft het vrij zacht en is van winterweer geen sprake. Wel kan het in de nacht en ochtend licht vriezen, maar dat is niet bijzonder in februari.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: wederom een prachtige dag
Gisteren was het wederom een prachtige dag met volop zonneschijn. Gistermiddag nam de hoge bewolking geleidelijk toe op de nadering van het frontensysteem van Renate, maar overdag bleef het droog.

Bij een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige zuidoostenwind steeg de temperatuur naar waarden tussen de 4 en 7°. Terschelling noteerde maximaal 3,5 en Woensdrecht kwam uit op 6,9°. In België lagen de maxima tussen de 0 en 7° met op de Mont-Rigi wederom een ijsdag met -0,4°. Gent was de topper met 7,1°.

Kaiserwetter bij het Tjeukemeer. De foto werd gemaakt door Peter van Lindenberg.
Carel ten Hoor maakte deze prachtige foto van wat lijkt op parelmoerwolken.
De zon kwam gisteren weer erg fraai op. De foto werd gemaakt door Joyce Derksen.

Vandaag: wegtrekkende neerslag, vanmiddag zon, wolken, bui
Net als afgelopen nacht valt er ook vanochtend in de noordoostelijke helft van het land nog enige tijd sneeuw en in totaal kan er een aantal centimeter vallen. Elders valt nog enige tijd regen, maar het hele neerslaggebied trekt geleidelijk naar Duitsland weg.

Vanmiddag klaart het vanuit het westen op, maar er is dan ook nog een buienkans. De matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige zuidenwind draait gedurende de dag naar west tot zuidwest en neemt in kracht af. De temperaturen lopen uiteen van een graad of 5 in het noordoosten en 10 in het zuiden van het land. In België kan het nog een graadje warmer worden en ook in de Ardennen en Hoge Venen loopt het kwik op tot ruim boven nul.

De verwachte maxima voor vandaag volgens HirLam. Bron: wetteronline.de

Vanavond en de komende nacht is het vrij helder en blijft het overal droog. Met uitzondering van de kustgebieden gaat het weer licht vriezen.

Morgen: perioden met zon
Morgen gaan we profiteren van een opbouwend hogedrukgebied ten zuiden van onze streken. Het blijft overal weer droog en er zijn flinke perioden met zon. De wind waait zwak tot matig uit het westen tot zuidwesten en de temperatuur stijgt naar 8-9°.

Alleen op de Wadden blijft het kwik wat achter en ook in de Ardennen is het duidelijk weer kouder.

De verwachte weerkaart voor zaterdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Zaterdag: rustig weer door gordel van hogedruk
Na een nacht met opnieuw lichte vorst is het zaterdag aanvankelijk bewolkt en op veruit de meeste plaatsen is het droog. Alleen in de Ardennen valt enige sneeuw.

In de middag klaart het vanuit het westen op en komt dus de zon tevoorschijn en bij dit alles waait niet meer dan een zwakke veranderlijke wind. De temperatuur stijgt naar waarden omstreeks de 8°.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens EC. Bron: wetteronline.de

Zondag: fraaie dag
Ook in de nacht naar zondag is het helder en vriest het op veel plaatsen licht. Zondag overdag is het prachtig weer met flinke zonnige perioden. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten en de temperatuur stijgt naar een graad of 8. Kortom: een fraaie dag om er lekker op uit te trekken.

De verwachte weerkaart voor volgende week donderdag. Bron: wetteronline.de

Volgende week: hogedruk blijft weersbepalend
Na het weekend snoert er een laag af van het grote lagedrukgebied bij IJsland en dit laag trekt ten oosten van onze streken naar het zuidoosten van Europa. Het zorgt maandag en dinsdag voor enige regen. De temperaturen stijgen naar waarden tussen de 4 en 7°.

Woensdag komt er een hogedrukgebied boven Engeland tot ontwikkeling en aan de oostflank van dit hoog komt het tot enkele buien die mogelijk winters van karakter zijn.

Later in de week komt het hoog boven onze streken te liggen en wordt het rustig weer met geregeld zonneschijn. De temperaturen zullen langzaam wat gaan dalen.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de winter voorlopig nog niet komt. Vandaag komt het kwik uit in de buurt van de 10°, maar de komende dagen is het minder zacht.

Volgende week gaat het kwik verder naar beneden, maar het Amerikaanse weermodel GFS (blauwe lijn) laat juist de temperatuur weer oplopen naar een graad of 10. Het Canadese model gaat voor winterweer met temperaturen onder nul, het Australische model is ook koud en het Europese zit er een beetje tussenin. Spannend hoor!

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land ziet er op termijn wel koud uit. Na vandaag gaat het kwik al wat naar beneden, maar de echte daling begint eind volgende week. Het ensemblegemiddelde ligt dan rond de 2°. In de nachten kan het vanaf komend weekend continue tot vorst komen en vanaf eind volgende week neemt de kans op matige vorst toe. Er zijn op termijn weliswaar ook wat zachtere lijntjes, maar deze zijn absoluut in de minderheid.

De windpluim van het ECMWF. Bron: KNMI.nl

Aan de windpluim kunnen we zien dat de wind vanaf dinsdag uit de oost tot noordoosthoek gaat waaien en vanaf dat moment kan koudere lucht naar onze streken stromen. Voordat het zover is gaat vandaag de wind om van zuid naar west tot zuidwest. Begin volgende week gaat de wind via noord uiteindelijk om naar oost tot noordoost.

Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Wereldwijde weathercard service: Olympische Spelen
We kunnen voor elke locatie een weerbericht op maat maken, een zogenaamde wereldwijde weathercard service. Heb je een camping, ga je op vakantie, doe je een meerdaagse reis of organiseer je een festival etc. etc., wij kunnen het weer in de gaten houden. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden via info@alpenweerman.nl

De weathercard service gaat deze dagen naar de spelen in Pyeongchang. Zowel vandaag als morgen schijnt de zon en de temperatuur stijgt naar 2 tot 4°. De stevige wind zal langzaam in kracht afnemen.

In Gangneung, waar de schaatswedstrijden weliswaar binnen worden gehouden, schijnt ook de zon en bij een sterk afnemende wind zal de temperatuur oplopen naar 5 tot 9°. Ook in Jeongseon (Alpine centrum) schijnt de zon flink en liggen de maxima rond het vriespunt, maar de gevoelstemperatuur ligt duidelijk lager.

Jolanda Bakker maakte deze mooie foto op een mooie dag.
Ook dit fraaie viooltje werd gevonden en gefotografeerd door Jolanda Bakker.
Ook Ton Wesselius maakte deze prachtige foto met ook al de hoge bewolking zichtbaar van het front wat vandaag overtrekt.

Dit was het weer voor vandaag en morgen kijken we weer verder. Voor nu een fijne donderdag en graag tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

  • Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.012 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier