Algemene situatie: hogedruk boven Europa
Ons weer wordt momenteel bepaald door hogedruk met de kern boven Scandinavië en hogedruk boven zuidoost Europa. Hierdoor hebben wij te maken met een zuidelijke stroming die vrij zachte lucht aanvoert. Storingen zijn niet ver van ons verwijderd en daardoor is het geen zonnig weer. Deze hogedruk blijft een beetje ten oosten van ons hangen, alvorens zich volgende week nieuwe hogedruk opbouwt boven onze regionen. Dankzij de positie van de drukgebieden wordt het de komende dagen ietsje kouder.

De weerkaart van vandaag. Het warmtefront boven het noordoosten van Nederland zorgde gisteren voor het druilerige weer. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren: grijs, druilerig weertype
Gisteren was het dankzij het overtrekken van een warmtefront een grijze, natte dag. Op veel plekken was door lage bewolking, nevel en mist het zicht slecht, ook viel in grote delen van de Benelux lichte (mot)regen. Met een temperatuur tussen de 6 en 9 graden was het niet heel koud. In het noordoosten was het 6 a 7 graden, in de Ardennen was het een graad of 5. Aan de westkust lag de temperatuur rond de 9 graden.

img_2525
Een foto die het weertype van gisteren goed samenvat. Bron: http://members.home.nl/ineke.bodt/IMG_2525.jpg

Vandaag: vanuit het zuiden beter weer
Vandaag begint op de meeste plekken nog bewolkt, alleen in België laat de zon zich al zien. In het noorden van Nederland regent het aanvankelijk nog licht, maar de neerslag trekt langzaam maar zeker via het noordoosten weg. In de loop van de dag zal op steeds meer plekken vanuit het zuidwesten uit de zon gaan schijnen. In de avond is het alleen in de noord(oost)elijke helft van het land nog bewolkt. De temperatuur stijgt naar een graad of 10 gemiddeld. In het oostelijke gedeelte van België blijft het enkele graden koeler.

Vanavond daalt de temperatuur onder de opklaringen vrij snel. Vannacht is het half bewolkt, opklaringen overheersen. De temperatuur daalt naar zo’n 3 graden, aan de kust blijft het een graadje warmer. Ook in de noordoostelijke helft van het land, waar het nog lang bewolkt blijft, blijft de temperatuur met 4 a 5 graden iets hoger. Daarnaast is hier wat nevel of mist mogelijk. In de Ardennen kan de temperatuur richting het vriespunt dalen.

13-12-16-kaart-2
De te verwachten bewolking in de loop van de middag. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Morgen: zon en wolken wisselen elkaar af, lagere temperaturen
Morgen heeft het warmtefront waar we vandaag en gisteren mee te maken hadden het land geheel verlaten. Hierdoor blijft het overal droog. Wel zijn er veel wolken(velden), maar de zon zal zeker af en toe te zien zijn. Het wordt met 7 tot 9 graden enkele graden koeler dan vandaag, in de Ardennen blijft de temperatuur steken op een graad of 5. Er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

In de nacht naar vrijdag blijft het half bewolkt. De temperatuur daalt gemiddeld naar een graad of 2, aan de kust blijft het enkele graden zachter. In het uiterste oosten en in de Ardennen kan de temperatuur richting het vriespunt dalen.

13-12-16-kaart-4
De verwachte minimumtemperaturen voor de nacht van donderdag op vrijdag. Bron: GFS/Wetterzentrale

Vrijdag: opnieuw half bewolkt, gelijkwaardige temperaturen
Vrijdag wordt opnieuw een dag waarop we te maken krijgen met zowel zon als wolken. De temperatuur blijft vergelijkbaar met die van donderdag, alleen in het noordoosten kan het met een graad of 5 wat kouder worden. Het blijft overal droog en er staat een zwakke zuidoostelijke wind.

13-12-16-kaart-5
De drukverdeling voor vrijdagmiddag. Ten oosten van ons een hogedrukgebied welke voor een zuid(oost)elijke stroming zorgt. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Komend weekend: rustig weer met af en toe zon
Zaterdag begint in een groot deel van de lage landen koud met zeker aan de grond kans op vorst. Overdag is het grotendeels bewolkt, de temperatuur stijgt naar een graad of 7. Aan de kust loopt de temperatuur op naar 8 a 9 graden. In de nacht naar zondag blijft het vrij bewolkt en is er kans op mist. De temperatuur daalt naar 2 tot 4 graden Celsius. Zondag overdag stijgt de temperatuur naar 7 a 8 graden. De zon zal vaker te zien zijn, maar ook wolkenvelden blijven aanwezig.

13-12-16-kaart-6
De drukverdeling voor maandag. Hoge druk bouwt zich op boven onze omgeving. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Volgende week: kouder, maar hoe koud?
Vanaf maandag bouwt er een nieuw hogedrukgebied op in onze omgeving. Het lijkt erop dat wij hierdoor in de nachten te maken gaan krijgen met stralingsvorst en overdag met een temperatuur van zo’n 4 graden. Afhankelijk van de precieze positie van het hogedrukgebied dat gaat ontstaan kan het kouder of warmer worden. Wanneer het gebied wat noordelijker komt te liggen krijgen we een meer oostelijke wind (wat betekent dat we met nóg wat kouder weer te maken gaan krijgen), wanneer het gebied wat zuidelijker komt te liggen krijgen we een meer zuidwestelijke wind, wat zachter en vochtiger weer betekent.

13-12-16-kaart-7
De pluimverwachting van het KNMI. Vanaf het weekend al erg veel spreiding, maar na het weekend gaat het gemiddelde duidelijk naar beneden.

Temperatuurpluim: grote onzekerheid
De weermodellen hebben erg veel moeite met het bepalen van de positie van het hogedrukgebied dat begin volgende week gaat ontstaan. Een relatief klein verschil in de ligging van het gebied kan al een vrij grote verandering in temperatuur/weerbeeld betekenen. Voor dit soort situaties is deze termijn dan eigenlijk ook te ver om gedetailleerde dingen over te kunnen zeggen. De meeste ensembleleden gaan toch voor lagere temperaturen, dus vooralsnog ziet het ernaar uit dat het volgende week wat kouder wordt met vorst in de nachten.

13-12-16-kaart-8
De ijspluim van het KNMI.

IJspluim: volgende week lokaal weer een laagje ijs?
Wanneer de temperatuur daadwerkelijk lager wordt met vorst in de nacht, neemt de kans op ijsgroei natuurlijk ook toe. Echter verwacht het ensemblegemiddelde nog geen ijsgroei; voor (serieuze) ijsgroei lijkt het volgende week dan ook nog niet koud genoeg. Wel gaat de watertemperatuur vanaf volgende week enkele graden dalen.

Sneeuwverwachting Ardennen & Hoge Venen: voorlopig geen sneeuw
Deze week is het nog te zacht voor sneeuw. Volgende week wordt het waarschijnlijk kouder, maar hebben we nog steeds te maken met een hoge luchtdruk in onze omgeving waardoor de neerslagkansen klein blijven. Het ziet er dus naar uit dat er zeker tot en met begin volgende week geen sneeuw gaat vallen.

Witte kerst?
Zowel de weerkaarten als pluimen laten rond kerst voorlopig geen winterweer zien. De temperaturen blijven zoals het er nu uitziet boven het vriespunt, en ook de kans op neerslag blijft klein door de aanhoudende hoge luchtdruk. Momenteel wordt er voor de kerstdagen een temperatuur van 5 tot 7 graden verwacht en blijft het droog.

kerstkans1112
De kans op een witte kerst is momenteel 5%.

Dat was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 682 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer