Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemene situatie:
Momenteel bevinden we ons onder een rug van hogedruk. Vanaf morgen gaan depressies het echter overnemen. Daarmee gaat het rustige weer met veel mist plaats maken voor wisselvallig weer met van tijd tot tijd regen en meer wind: de herfst keert terug. Daarbij gaan de temperaturen omhoog.

De weerkaart van vandaag van het KNMI. De rug van hogedruk zakt wat weg naar het zuiden, en lagedruk vanuit het noorden dringt zich op. Fronten liggen klaar waardoor de kans op neerslag toeneemt.

Opnieuw op veel plekken mist, maar ook veel zon

Gisteren scheen na een mistige ochtend op veel plekken de zon, al bleef het in het zuidoosten en het noorden op sommige plekken grijs. De maximumtemperatuur liep uiteen van een zachte 9 graden in het noordwesten en op de Wadden tot 2 graden in Volkel. Gisteravond en afgelopen nacht breidde de mist zich weer op veel plekken uit en dook de temperatuur op veel plekken onder nul.

Een strakblauwe lucht bij Jolanda Bakker.
de herfst keert terug
Peter van Lindenberg maakte deze foto.
de herfst keert terug
Een heldere avond bij Jannes Wiersema, al is in de verte het mistveld te zien.
terugkeer herfst
Trijntje van den Berg maakte deze zonovergoten foto.
de herfst keert terug
Deze foto werd gemaakt door Lieneke Draaijers.

Vandaag: veel plekken grijs, wind neemt in kracht toe

De dag begint opnieuw op veel plekken mistig en grijs. Aanvankelijk moet er met name in het binnenland ook nog rekening gehouden worden met gladheid. In de loop van de ochtend lost de nevel en mist geleidelijk op, maar vanuit het westen wordt het bewolkt, waardoor de dag op veel plekken toch nog grijs verloopt. In het oosten is er meer ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 3 graden in het zuidoosten tot 8 graden in het noordwesten.

De wind is zwak tot matig uit zuidwestelijke richting, maar neemt in de loop van vanmiddag in kracht toe. In de kustgebieden en in het noorden kan dan een krachtige wind staan (5 a 6 beaufort) en later vanavond en vannacht kan het op de Wadden zelfs even hard tot stormachtig waaien (7 a 8 beaufort).
De komende nacht verloopt op de meeste plekken bewolkt, alleen in de Ardennen en in Limburg kan het aanvankelijk nog even helder zijn en met name in de Ardennen kan het dan ook nog even vriezen. In de loop van de nacht neemt de kans op neerslag toe.

Morgen: de herfst keert terug

Morgen trekt een randstoring (een klein los lagedrukgebiedje aan de flank van een groter lagedruksysteem) over het land heen. Dit heeft tot gevolg dat er regelmatig regen valt. Soms kan het even stevig doorregenen en daarbij staat er een stevige wind: matig tot vrij krachtig (4 a 5 beaufort, mogelijk uitschieters tot 6 beaufort) over land, tot lokaal stormachtig (8 beaufort) in de kustgebieden. Met maxima van 5 graden in de Ardennen tot lokaal 11 graden in het noordwesten, is het een stuk zachter dan de afgelopen dagen.

In de nacht naar zaterdag koelt het nauwelijks af, de minima liggen tussen de 4 en 9 graden. Het wordt dan geleidelijk wat droger maar nog steeds komt er veel bewolking voor. De wind neemt af naar 3 beaufort in de zuidelijke helft van de Lage Landen tot 5 beaufort in het noorden. Langs de kust staat uiteraard nog wat meer wind.

Voorlopig aanhoudend wisselvallig

Zaterdag is er veel bewolking aanwezig, al komt de zon lokaal een poosje te voorschijn. Het wel overwegend droog, al is de kans op een lokale bui niet uitgesloten. De kans op neerslag is het grootst in het noorden. Het is 8-11 graden bij een zwakke tot matige westelijke wind. Aan de kust is de wind vrij krachtig.

Voor de zondag staat er opnieuw regen en vrij veel wind op het programma (zie ook de pluim hieronder). Ook volgende week blijft het komen en gaan van lagedrukgebieden ons weerbeeld bepalen, waardoor dagen met veel regen en wind worden afgewisseld door iets minder natte dagen. Zoals in de pluim hieronder te zien is blijft de temperatuur blijft aan de zachte kant voor de tijd van het jaar, en voor de winterliefhebbers zijn er momenteel weinig lichtpuntjes.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI. De temperatuur gaat vanaf morgen duidelijk in de lift, en blijft de temperatuur voorlopig tussen de 5 en 10 graden hangen. Halverwege volgende week neemt de spreiding en daarmee de onzekerheid toe, maar winterse temperaturen liggen voorlopig niet in het verschiet.
de herfst keert terug
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. We zien vanaf morgen meerdere neerslagpieken, en ook komend weekend en volgende week is dit het geval. Flink wisselvallig dus!
de herfst keert terug
De 15-daagse windpluim van het KNMI. We zien dat vanaf vanavond de wind duidelijk in kracht toeneemt en de komende dagen zijn er af en aan pieken in de windsnelheid.
De 15-daagse zon/bewolkingverwachting van het KNMI. De komende dagen lijkt er niet veel ruimte voor de zon te zijn, pas na het weekend wordt de kans op zon weer wat groter.

Dit was het weer voor vandaag! Morgen is Ronald er weer met een nieuw bericht en ik ben er dan zondag weer.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 962 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier