Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
We kunnen zo langzamerhand wel spreken van de grote zomer van 2018. Het is inmiddels al weken zonovergoten en niet in de laatste plaats droog en warm zomerweer en voorlopig lijkt er geen einde aan te komen.

Wel kan er deze week soms een bui voorkomen, lokaal met onweer, maar meer dan een druppel op de gloeiende plaat zal het niet zijn. De kans op buien is het grootst morgen landinwaarts en wellicht aan het eind van de week. Snel snel verder hoe en wat!

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: zonovergoten zondag
Gisteren was het een zonovergoten dag. De zon scheen van opkomst tot ondergang en er waren slechts (prachtige) sluiers te zien. Het bleef dan ook droog, maar in het oosten van België kwam het tot enkele (onweers)buien.

De temperatuur steeg naar 24-25° op de Wadden en in het noordwesten en naar 26 tot 30 elders. De hoogste temperaturen werden genoteerd in Westdorpe, Gilze Rijen en Arcen met respectievelijk 30,1, 30,2 en 30,3°. In België kwamen de meetpunten Kleine Brogel en Chievres op tropische temperaturen uit. Het werd 30,4 en 30,7°.

De lucht was om te genieten. Tussen al het blauw was ware kunst te zien. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Weer Wantijdijk maakte deze foto in Dordrecht.
Ook Martin Vye maakte een mooie foto.
Op en top strandweer! Martin Vye maakte deze foto.
De zonsondergang was ook weer prachtig. Jolanda Bakker maakte deze foto.

Vandaag: warm tot zeer warm
Het is op deze maandag opnieuw warm tot zeer warm zomerweer. De zon schijnt weer volop, maar vanmiddag neemt vanuit het zuidwesten langzaam de hoge bewolking toe. Het blijft echter overal droog.

De wind waait zwak uit het oosten en de temperatuur gaat weer flink de hoogte in. Het wordt zo’n 26-27° op de Wadden en in het noordwesten en 30 tot lokaal 33° op veel plaatsen in het midden en zuiden van de Lage Landen. Door de zwakke wind kan er vanmiddag een zeewindje opsteken zodat de temperatuur daar wat lager wordt.

Het wordt weer een warme tot zeer warme dag met op veel plaatsen tropische temperaturen. Bron: meteologix.com

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft nog altijd droog en het koelt langzaam af naar zo’n 19 tot 21° aan het eind van de avond. Uiteindelijk daalt het kwik naar 13 tot 17°.

Morgen: perioden met zon, landinwaarts een buienkans
Morgen zijn er flinke perioden met zon, maar er trekt ook een (zwak) front over van west naar oost behorende bij een depressie bij IJsland. Er zijn dan ook wolkenvelden en vooral landinwaarts is een enkele bui mogelijk.

De wind wordt geleidelijk west en de temperatuur stijgt naar 23 tot 25° in het westen en 26 tot lokaal 29 verder naar het oosten. Langs de Belgische kust wordt het 21-22° en elders in België wordt het 24 tot 28°.

We gaan alweer snel profiteren van een uitloper van het Azorenhoog. Bron: wetteronline.de

Na morgen: aanhoudend zomers
Woensdag en donderdag gaan we weer profiteren van een uitloper van het Azorenhogedrukgebied. De neerslagkansen zijn dan weer uitermate klein, ofwel het blijft wederom of nog steeds droog met alleen op woensdag heel lokaal een bui. Verder schijnt de zon weer flink. De temperaturen blijven zomers met op woensdag temperaturen in de kustgebieden van 22 tot 24°. Landinwaarts blijft het kwik zomers met 25 tot 28°. Donderdag wordt het op meerdere plaatsen alweer zomers warm en in het zuidoosten kan het dan lokaal alweer 30° worden.

Het europese ECMWF model houdt het tot en met zaterdagavond in onze streken droog. Bron: meteologix.com

Vrijdag en zaterdag krijgen we wellicht te maken met een afgesnoerd lagedrukgebied in onze streken. Dat zou de kans op buien kunnen vergroten, maar hoe en wat daarover zijn de diverse weermodellen het nog niet eens. Het lijkt erop dat het in het grootste deel van het land ‘gewoon’ droog blijft tot en met zaterdagavond. Alleen het Amerikaanse weermodel voorziet enige regen, maar dan vooral over België en zuidelijk Nederland.

Het Amerikaanse GFS is duidelijk natter en dan met name over de zuidelijke helft van de Lage Landen. Bron: meteologix.com

Ook op de lange termijn weet de grote zomer van 2018 van geen wijken, want er lijkt zich boven Scandinavië alweer nieuwe hogedruk te ontwikkelen. De stroming blijft dan ook geblokkeerd, het blijft ook aanhoudend droog en warm tot zeer warm.

Ook ikzelf maakte een foto van de prachtige cirrus aan een blauw zwerk.

Vierdaagse weer voor Nijmegen en omstreken: warm met een buienkans
Morgen bij de start van de vierdaagse zijn er perioden met zon en het is droog in de omgeving van Nijmegen bij temperaturen rond de 16°. Later op de dag neemt de kans op een enkele (verfrissende) bui toe. De wind waait uit het westen en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur wordt behoorlijk hoog en stijgt naar 28° in de loop van de middag. Veel wandelaars zullen op het heetst van de dag weer binnen zijn.

Woensdag tot en met vrijdag zijn er flinke perioden met zon en het lijkt droog te blijven. De temperatuur ligt in de vroege ochtend tussen de 12 en 15° en in de middag wordt het iedere dag zomers warm met temperaturen van 26 tot 28°. Ik wens de deelnemers heel veel succes!!

Temperatuurpluim:

De pluim voor het midden van het land van de diverse ‘opers’ van diverse weermodellen. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat het voorlopig zomer is en blijft. De warme grens van 20° wordt de komende 10 dagen sowieso heel makkelijk overschreden en ook de zomerse grens van 25° vormt vaak geen enkel probleem. Later in de periode lijkt het zelfs warmer te worden.. Het is een grote zomer!

Drukte op het water met het mooie weer. Ton Wesselius maakte deze foto.

Voor watersporters de windverwachting voor vandaag en morgen:
De wind waait uit het oosten en is zwak tot matig over land met 6 tot 8 knopen. Aan zee eerst ook een zwakke wind, maar de wind wordt noord en neemt toe naar 12 tot 14 knopen aan het eind van de middag en begin avond. De golfhoogte is slechts 0,1 tot 0,2 meter.

Morgen is de wind zwak en veranderlijk over land met veelal 4 tot 6 knopen. Aan zee is de wind west tot zuidwest en met 12 tot 14 knopen duidelijk aanwezig. De golfhoogte is eerst 0,1 meter, maar deze wordt 0,4 meter.

Deze prachtige vlinderfoto werd gemaakt door Martin Vye.

Dit was het weer voor deze maandag. Morgen ben ik er weer en dan kijken we opnieuw naar de aanhoudend zomerse ontwikkelingen op de diverse weerkaarten. Voor nu een mooie maandag, fijne werkweek en als je vakantie hebt een hele fijne vakantie. Tot morgen!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.107 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage Landen – De grote zomer van 2018 gaat maar door en door…”

 • Jan
  16 juli 2018 at 07:15

  Hallo Rico,
  Mooi bericht weer. Tja……die zomer die maar niet van opgeven wist.
  Heerlijk maar wat regen mag nu ook wel
  Ik ben benieuwd welk weer er in de winter bij deze zomerse setting zou horen. Koud en droog?

  Grt Jan van Soest

  • Rico Schröder
   16 juli 2018 at 07:20

   Dag Jan,

   Inderdaad wat regen zou niet verkeerd zijn. In de winter levert deze setting een koude noordelijke stroming op met wellicht enkele sneeuwbuien die ontstaan boven zee.

   Wie weet hoe lang deze blokkade nog gehandhaafd blijft…

   Fijne dag.

   Rico

 • Alice
  16 juli 2018 at 08:21

  Goedemorgen Rico,

  Ook van mij een vraag over het weer: heeft deze uitzonderlijke zomer ook te maken met de SSW van afgelopen winter?
  Als ik me goed herinner had Johann het er toen over dat er dan vaak een koele natte zomer achteraan komt.

  Ik weet het, we zijnallemaal profeten die brood eten ;). Maar het weer is en blijft altijd interessant.

  Een fijne dag gewenst en neem vanmiddag even een siësta!

  Hartelijke groet,
  Alice

  • Rico Schröder
   16 juli 2018 at 09:04

   Dag Alice,

   Of dit te maken heeft met de SSW weet ik niet, daar zou ik in moeten duiken maar dat zal voor mijn vakantie niet meer gebeuren ben ik bang… 😉

   Dit stukje is ook wel interessant om te lezen. https://www.alpenweerman.nl/sudden-stratospheric-warming-ssw/

   Altijd leuk het weer. 😀

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier