Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Dat de ene zomer de andere zomer niet is dat weten we natuurlijk allemaal wel. Een normale Nederlandse zomer is wisselvallig met dan weer wat frissere dagen met buien, afgewisseld door droge, zonnige en (zeer) warme dagen. De komende dagen krijgen we dan ook normaal Nederlands zomerweer…

De (meteorologische) zomer van vorig jaar was natuurlijk een absolute topzomer. Het was (kurk)droog, zonnig en (zeer) warm. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat we wederom zo’n zomer zullen krijgen. Sterker nog: we hebben in De Bilt nu al (halverwege juni!) bijna dezelfde hoeveelheid neerslag dan vorig jaar in de hele zomer. Dit jaar viel in De Bilt al 80,4 millimeter, vorig jaar viel over de hele zomer 86,4 millimeter.

Gisternacht waren opnieuw lichtende nachtwolken zichtbaar. Johan Klos maakte deze foto halverwege de nacht.
Een paar uur later volgde deze zonsopkomst. Deze prachtige foto werd ook gemaakt door Johan Klos.

Weekend met twee gezichten

Na een kletsnatte zaterdag met in de westelijke helft van het land lokaal meer dan 40 millimeter regen, was het gisteren prima weer om er lekker op uit te gaan. De zon scheen geregeld, maar er waren ook wolkenvelden. Vooral landinwaarts groeiden deze lokaal uit tot enkele (stevige) buien en soms werd onweer waargenomen. De temperatuur steeg gisteren op veel plaatsen naar waarden boven de 20 graden. In het zuidoosten werd het 23 graden, maar op de Wadden bleef het kwik steken bij een graad of 18.

Stijgende temperaturen

Op deze maandag schijnt de zon flink. Geleidelijk komen stapelwolken tot ontwikkeling en lokaal, met name in het noorden, kunnen deze uitgroeien tot een enkele bui. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is zwak tot matig van kracht. De temperatuur stijgt naar 22-24 graden in het westen en noordwesten en naar 25-27 graden landinwaarts. De hoogste temperaturen worden langs de oostgrens bereikt.

Morgen lijkt het weerbeeld sterk op dat van vandaag. De zon schijnt, maar er zijn ook wolkenvelden zichtbaar. Het blijft droog al is later op de dag een lokale bui in het binnenland niet geheel uitgesloten. Mocht het tot een bui komen dan is ook kans op onweer. De temperatuur stijgt naar 21-24 graden in de kustgebieden en naar een zomerse 25-28 graden elders met de hoogste temperaturen in het oosten en zuiden van het land.

Overdag was er een fraaie mix van zon en stapelwolken. Jolanda Bakker maakte de foto.
Ook bij Albert Thibaudier flink stapelwolken. Lokaal kwam het dan ook tot een bui.
Diny Reijnen maakte deze prachtige foto.

Warme woensdag gevolgd door onweer

Woensdag wordt de warmste dag van de week. De temperatuur stijgt naar 24-25 graden in de westelijke kustgebieden en naar 26-29 graden elders met kans op een lokale 30 graden in het oosten en zuidoosten. Het is drukkend warm met een mix van zon en wolkenvelden. Vooral in de middag en avond is kans op mogelijk stevige regen- en onweersbuien.

Enkele dagen minder warm

Vanaf donderdag is het dan weer enkele dagen duidelijk minder warm met temperaturen die donderdag en zaterdag uitkomen tussen de 19 graden in het noordwesten, 21 graden in het midden en 23 graden in het zuidoosten. Vrijdag is het overal zo’n 2 graden frisser. Het weerbeeld laat een mix van zon, wolken en enkele buien zien, maar over het algemeen is het prima zomerweer

Vanaf zondag gaat de temperatuur weer omhoog en wordt het van noordwest naar zuidoost zo’n 20-25 graden. Het weerbeeld blijft licht wisselvallig met zon, wolken en een enkele bui. Later volgende week gaat het kwik weer omlaag en zo gaat het spelletje van omhoog, omlaag, omhoog, omlaag vrolijk verder..

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur eerst gaat stijgen naar meer dan 25 graden op woensdag. Daarna gaat het kwik omlaag, om de dagen daarna langzaam weer te gaan stijgen.

Jan Hogendoorn maakte deze prachtige foto boven de Eng in Leersum
Trijntje van den Berg maakte deze foto.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 644 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen: de ene zomer is de andere niet!”

 • Bertil Blaas
  17 juni 2019 at 09:04

  Dag Rico,

  Nog altijd perfecte verslaggeving van jouw.
  En alles okee bij Weeronline ?
  Fijn dat je hier nog present bent 👍 Dank je en groeten Bertil.

  • Rico Schröder
   17 juni 2019 at 13:47

   Dank Bertil,

   Een paar keer per week maak ik nog een weerbericht hier op Alpenweerman.
   Verder lekker druk met Weeronline, ofwel het gaat prima! 🙂

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier