De komende dagen gaan we in de thermische achtbaan in de lage laden. Op deze zaterdag haalden we met moeite een graad of 9 gemiddeld, op dinsdag en woensdag gaan we over de 20 graden heen. Om vervolgens het volgende weekend weer uit te komen rond de 10 graden. Dat gaan we voelen.

Kille zaterdag en zondag

Vandaag beleefden we al een thermische schok. Na passage van het koufront gisteravond is het voelbaar een heel stuk kouder. We bevinden ons in maritiem polaire lucht en dat is met de stevige wind ook goed te voelen. Daarbij trok vandaag op hoogte een trog over met extra koude bovenlucht.

De weerkaart voor dit weekend. Na passage van het koufront gisteravond (1) trokken er vandaag twee troggen over (2). Morgen volgt een warmtefront (3). Bron KNMI.

Deze buien leverden met name in de late ochtend en vroege middag een paar stevige en talrijke buien op met hagel en onweer. Onze collega weerman Arjan maakte daar onderstaande foto’s van.

Een fraai plaatje van een buienwolk; een cumulonimbus wolk. In de koude bovenlucht ontstonden talrijke felle buien.

Deze buienwolken zien er prachtig en soms ook vriendelijk uit met hun witte koppen. Maar onder deze wolk kan het flink tekeer gaan.

Een pittige hagelbui in de tuin in Helmond.

Morgen trekt het warmtefront van west naar oost en lijkt enkel het noorden van het land te schampen. Het is over het algemeen bewolkt en op het warmtefront kan in het noorden wat lichte regen vallen uit de bewolking. De temperatuur komt iets hoger uit, van 10 graden in het noorden, tot 14 in het zuiden.

De eerste 20 graden komt eraan

Tijdens het begin van de nieuwe werkweek ligt er een ‘hoog’ boven centraal Europa. Met een zuidelijke stroming komt er zeer zachte lucht onze kant op.

Een hogedrukgebied boven centraal Europa stuwt zeer zachte lucht naar de lage landen.

Op maandag gaat in de loop van de dag de zon steeds beter doorbreken en boeken we al een winst in de temperatuur. Met een gemiddelde van 17 graden kunnen we spreken van een heerlijke lentedag. Dinsdag en woensdag beloven zonovergoten dagen te worden en op grote schaal gaan we over de 20 graden heen. In het zuiden kan het zelfs 22-23 graden worden. Alleen het uiterste noorden en de waddeneilanden blijven iets achter in temperatuur.

Flinke terugval in temperatuur

Op donderdag neemt een nieuw hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland de regie over van ons weer. De wind klapt om naar het noorden en voert direct veel koudere lucht aan. De temperatuur daalt naar een graad of 10 en vanaf zee drijven er geregeld wolkenvelden binnen.

Een ‘achtbaanpluim’ Na de snelle opwarming deze week volgt een nog snellere afkoeling. Later weer nachtvorstkansen.

Volgend weekend neemt in de nacht ook de kans op vorst toe. Als er een bui valt is de kans groot dat hier dan wat winterse neerslag bij zit. Het lijkt daarna een aantal dagen veel te koud voor de tijd van het jaar te blijven. Er zijn zelfs wilde kaarten zichtbaar met sneeuwbuien op Pasen, we gaan meemaken hoe het zich gaat ontwikkelen.

Geniet van de mooie en warme dagen die gaan komen en graag weer tot een volgend bericht, blijf gezond en fijn weekend! Groet Sebastiaan.

De uitegelichte foto is van Ton Wesselius uit ons archief.

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 79 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!