Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Weersverwachting vandaag

We moeten nog even door de zure appel heen, want de bezem gaat door de atmosfeer met regen en wind. Volgende week wordt het echter rustiger en ook weer enkele graden kouder onder de vleugels van hogedruk.

Na een regenachtige nacht verlaat het regengebied vanochtend via het noordoosten weer het land. Het is op deze donderdag half tot zwaar bewolkt en er trekken van tijd tot tijd enkele buien over. Vanmiddag neemt de buiigheid af en gaat geregeld de zon schijnen.

De temperatuur is hoog en stijgt naar 8 tot 10, in het zuiden van de Lage Landen lokaal naar 11° en er waait een in kracht toenemende zuidwestenwind. Over land wordt de zuidwester vrij krachtig tot krachtig en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 5 tot 8 met kans op zware windstoten tot 80-90 km/uur.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt met kans op een bui. De zuidwestenwind neemt in kracht af en de temperatuur daalt naar 4 tot 6°.

Het was een natte dag en ook de komende dagen is het nat. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Ook een natte dag bij Trijntje van den Berg in Barendrecht.
Ook in het noorden was het grijs en nat. Jannes Wiersema maakte deze foto.

Weerpraatje

De depressies Stefan en Thomas zorgen tot in het weekend voor een wisselvallig, nat en uitermate winderig weertype. Pas na het weekend komt er een hogedrukgebied tot ontwikkeling en nemen de neerslagkansen af. De temperaturen zullen dan geleidelijk wat dalen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het een bewolkte, grijze dag met alleen in het zuidoosten nog even een knipoog van de zon. Elders bleef het bewolkt en viel er geruime tijd regen en motregen. De temperatuur steeg naar 5° in het noorden en naar 8-9 in het zuidoosten met in Maastricht maximaal 9,1°.

Afgelopen nacht passeerde een koufront behorende bij depressie Stefan en daardoor viel er geruime tijd regen. Het front trekt vandaag snel het land uit en de rest van deze donderdag draait het om enkele buien. Vanmiddag neemt de buienkans af en komt af en toe de zon tevoorschijn. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en de temperatuur stijgt naar 8 tot 11°.

De verwachte weerkaart voor komende weekend met daarop depressie Thomas. Bron: wetterzentrale.de

Morgen, maar ook in het komende weekend krijgen we te maken met depressie Thomas. Deze depressie diept uit naar 953 hPa en zorgt voor een uitermate wisselvallig en winderig weekend. Van vrijdagochtend tot en met zondagavond kan er 25 tot 30 millimeter vallen. De temperatuur stijgt tijdens genoemde periode naar 9 tot 11°.

Verder draait het om veel wind uit het zuidwesten. Over land is de wind veelal vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6 en aan zee hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8. Mogelijk komt het tot een echte zuidwesterstorm, windkracht 9, maar daarover zijn nog niet alle modellen het eens. De komende dagen daarover meer.

Maandag draait de stroming naar het noordwesten en stroomt er wat kouder lucht over onze streken. Bron: wetterzentrale.de

Maandag komen we aan de achterzijde van depressie Thomas en tussen dit laag en een opbouwend hogedrukgebied ten westen van onze streken komt er een noordwestelijke stroming te staan. De bovenluchttemperaturen gaan omlaag en het komt tot (winterse) buien.

De verwachte weerkaart volgens ECMWF. Het hoog krijgt Scandinavische aspiraties… Bron: wetterzentrale.de

Het hogedrukgebied trekt dinsdag naar het Europese vasteland en zorgt ervoor dat het droger, rustiger en ook geleidelijk wat kouder wordt. De uiteindelijke positie van het hoog is nog onduidelijk, maar het Europese model laat het hoog naar Scandinavië trekken met uiteindelijk dalende temperaturen. De overige modellen laat het hoog over of ten zuiden van ons land liggen met aanhoudend vrij zachte temperaturen. We houden het natuurlijk in de gaten.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag en de komende dagen een graad of 10 is. Na het weekend gaat het kwik omlaag en vooral het Europese weermodel (blauwe lijn) gaat later volgende week voor duidelijk lagere temperaturen. De overige modellen gaan daarin (nog) niet mee.

Op ons forum kan je gezellig meepraten over het weer in zowel de Lage Landen als de Alpen. Meld je aan en praat mee!

Op de Mont Rigi ligt 20 centimeter. Bron: RMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen

In de Ardennen en Hoge Venen ligt nog altijd een sneeuwdek van 10 tot lokaal 25 centimeter. Het dooit echter volop met temperaturen de komende dagen van een graad of 6. Na het weekend wordt het weer kouder, maar de neerslagkansen zijn dan klein en tegen die tijd zal het aanwezige sneeuwdek wel verdwenen zijn.

Natte krokussen. Ton Wesselius maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie donderdag van en graag weer tot morgen voor een vers en nieuw weerpraatje voor de Lage Landen.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 1.182 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer