Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen weersituatie: 
Op de weerkaart vinden we vandaag het hogedrukgebied Xander helemaal aan de rechterkant van onderstaand kaartje boven Rusland. Het heeft wel een uitloper tot over onze streken en met een oost tot zuidoostelijke stroming wordt vandaag zowaar vrij koude lucht aangevoerd. In de linkerbovenhoek vinden we het lagedrukgebied Zarina en zij gaat ervoor zorgen dat de depressietrein weer onze streken kan bereiken. De wisselvalligheid gaat vanaf morgen dan ook duidelijk toenemen met regen en wind. De bezem gaat door de atmosfeer en de zouteloze hogedrukgebieden pakken hun biezen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: wolkenvelden, maar ook zonneschijn
We begonnen de week gisteren met veel bewolking, maar in de ochtend klaarde het hier en daar flink op en gistermiddag kwam op veel meer plaatsen de zon tevoorschijn. De zonnigste plaatsen konden 5-6 uur zon noteren. Het bleef overal droog en bij niet meer dan een zwakke tot matige oost tot zuidoostenwind steeg de temperatuur naar waarden tussen de 6 en 8°. Berkhout en Hoogeveen noteerden maximaal 6,4 en Schiphol kwam uit op 8,4°. In België lagen de maxima tussen de 2-3° in Hoog-België en 7-8 elders. St. Hubert noteerde maximaal 1,5 en Stabroek 8,3°.

gisteren was het op een aantal plaatsen al strakblauw en vandaag is dat op meerdere plaatsen het geval. De foto werd gemaakt op Terschelling door Sytse Schoustra.
gisteren was het op een aantal plaatsen al strakblauw en vandaag is dat op meerdere plaatsen het geval. De foto werd gemaakt op Terschelling door Sytse Schoustra.

Vandaag: veel zon, in het (uiterste) noorden ook laaghangende bewolking
Afgelopen nacht heeft het weer eens op uitgebreide schaal gevroren. Alleen in het noordwesten, noordoosten en delen van Zeeland bleef het kwik boven nul. Heino was met -4,4° het koudst. Aan de grond noteerde Hupsel -6,8°.

Gisteren kwam de zon op veel plaatsen al flink tevoorschijn en dat is ook op deze dinsdag het geval. Alleen het noorden van het land is gevoelig voor laaghangende bewolking uit Duitsland. De wind waait zwak tot hooguit matig uit het oosten en de temperatuur is vrij laag en stijgt naar hooguit 1-2° boven nul in het noorden en naar 4-5 in het zuiden en in België.

Vanavond is het helder, maar komende nacht is er in de noordelijke helft van het land weer kans op laaghangende bewolking en lokaal nevel en mist. De zwakke oostenwind draait naar zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig en de temperatuur daalt nagenoeg overal tot onder het vriespunt. Op de koudste plaatsen koelt het af naar waarden omstreeks de -4°.

Morgen: eerst zon, later regen
Morgen ligt het hogedrukgebied Xander boven het oosten van Europa en bij IJsland vinden we een diepe depressie genaamd Zarina. Tussen beide weersystemen draait de stroming naar het zuidwesten en met die stroming trekt ook een storing mee. We beginnen de dag met zonneschijn, maar vanuit het westen neemt geleidelijk de bewolking toe en in de loop van de middag gaat het in het westen regenen. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig over land en (vrij) krachtig aan zee en de temperatuur stijgt naar 3-4° in het noordoosten en naar 6 elders. In het westen kan het 7 en in het noordwesten lokaal 8-9° worden. Bij onze Zuiderburen liggen de maxima tussen de 2° in het zuidoosten en 7 in het westen.

Morgenavond is het bewolkt en regenachtig. In de nacht naar donderdag blijft het gebied met regen over de zuidelijke helft van de Lage Landen slepen, elders wordt het droog. De wind draait weer terug naar zuid en neemt af naar zwak tot matig en de temperatuur daalt naar waarden omstreeks de 3°.

op sommige plaatsen bleef de grijzigheid hardnekkig. Deze foto werd gemaakt door Ben Saanen.
op sommige plaatsen bleef de grijzigheid hardnekkig. Deze foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Donderdag: regenachtig
Donderdag trekt het gebied met regen boven het zuiden en België weer naar het noorden en is het overal weer enige tijd regenachtig. In de middag trekt de regen geleidelijk naar het oosten weg en vanuit het westen klaart het dan voorzichtig op. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten en is matig en aan zee vrij krachtig van kracht en de temperatuur stijgt naar 5-6° in het oosten en naar 8, lokaal 9 in het westen. In België lopen de maxima uiteen tussen de 2° in het oosten en 9 langs de kust.

de zonsondergang was weer fraai zoals hier gefotografeerd door Jannes Wiersema.
de zonsondergang was weer fraai zoals hier gefotografeerd door Jannes Wiersema.

Vrijdag en het komende Kerstweekend: wisselvallig, veel wind en vrij zacht
Vrijdag beginnen we hier en daar met wat zon, maar verder is het weer overwegend bewolkt. Het blijft tot ver in de middag droog, maar later op de dag neemt vanuit het zuidwesten de kans op regen weer toe. De zuidenwind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig en de temperatuur stijgt naar 5° in het noordoosten en naar 9 in het zuiden van het land. In België kan het lokaal al 10° worden.

de verwachte weerkaart voor 1e Kerstdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor 1e Kerstdag volgens ECMWF.

In het Kerstweekend is het uitermate wisselvallig. Zaterdag is het bewolkt en draait het om buien bij temperaturen tussen de 7 en 9 en in België naar 10°. Kerstavond neemt vanuit het zuidwesten de kans op regen toe en tijdens de Kerstnacht is het enige tijd regenachtig. De regen trekt zondag, Eerste Kerstdag, naar het oosten weg en later op de dag komt hier en daar de zon nog even tevoorschijn. Het waait flink uit het zuidenwesten, vrij krachtig over land en hard aan zee, windkracht 5 tot 7 en met temperaturen in de dubbele cijfers (11 tot lokaal 13°) is het weer uitermate zacht met de Kerst.

de verwachte maxima voor 1e Kerstdag volgens ECMWF.
de verwachte maxima voor 1e Kerstdag volgens ECMWF.

Tweede Kerstdag beginnen we met enkele buien, maar in de middag schijnt ook geregeld de zon, want we gaan voor de verandering weer profiteren van alweer een nieuw hogedrukgebied. De wind is in kracht afgenomen en het wordt 8-9, in België lokaal nog 10°.

de verwachte weerkaart voor 2e Kerstdag volgens ECMWF.
de verwachte weerkaart voor 2e Kerstdag volgens ECMWF.

Temperatuurpluimen:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat duidelijk zien dat het vandaag vrij koud is met temperaturen onder de 5°. Komende nacht kan het licht vriezen en morgen loopt de temperatuur langzaam weer op naar waarden rond de 5°. Richting Kerst gaan de temperaturen omhoog en vooral eerste Kerstdag zijn de maxima weer erg hoog met waarden tussen de 10 en 12° in het midden van het land. Daarna zijn de maxima geleidelijk weer wat lager.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond dan zien we dat het vandaag vrij koud is met slechts een graad of 3. Komende nacht is lichte vorst mogelijk en morgen loopt de temperatuur langzaam op naar een graad of 5. Donderdag is de temperatuur nog wat hoger en vrijdag komt de 10° al in zicht. Vooral zondag is het vrij zacht met temperaturen in de dubbele cijfers, maar daarna is het weer minder zacht. Het ensemblegemiddelde is eerst vrij laag, maar ligt vanaf het weekend rond de 8-9°. Na Kerst is het gemiddeld een graad of 6.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

IJspluim:
Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en daaraan zien we dat er voorlopig niet geschaatst kan worden op natuurijs. De temperatuur van het water koelt eerst af naar een graad of 3, maar op termijn wordt het water weer warmer en is het een graad of 4-5. We zullen moeten wachten tot het nieuwe jaar.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
Er ligt geen sneeuw in de hogere delen van de Lage Landen en dankzij aanhoudende hogedruk is de kans op neerslag de komende dagen uitermate klein. Later in de week neemt de kans op neerslag toe, maar het lijkt voornamelijk in vloeibare vorm te vallen met temperaturen enkele graden boven het vriespunt.

Witte Kerst?
De kans op een groene en natte Kerst is dit jaar vrij groot. De kans op sneeuw met de Kerstdagen, laat staan een witte Kerst, is uitermate klein.

de kans op een witte Kerst is uitermate klein.
de kans op een witte Kerst is uitermate klein.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 811 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer