Advertentie 

Algemene situatie:
De zachte lucht wordt later vandaag geleidelijk weer verdreven door een koufront behorende bij depressie Jira. Dat proces gaat gepaard met regen. De komende dagen is en blijft het wisselvallig met later winterse buien als de temperaturen zowel aan de grond als in de bovenlucht gaan dalen. De lange termijn blijft verder spannend met hogedrukinvloeden boven Scandinavië!

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het overwegend bewolkt met hier en daar enkele opklaringen. Op de meeste plaatsen bleef het droog, maar gistermiddag kwam het in het noorden tot wat lichte regen en motregen. De temperatuur was weer erg zacht en steeg naar 9 tot 12° met in Eindhoven maximaal 12,3°.

Het was overwegend bewolkt met soms een spaarzame opklaring. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
De zonsondergang was bijzonder kleurrijk. De foto werd gemaakt door Sjef Kenniphaas.

Het is op deze maandag over het algemeen bewolkt met soms wat lichte motregen, maar vanochtend ook hier en daar enkele opklaringen. Vanmiddag wordt de bewolking dikker en vanuit het noordwesten gaat het geruime tijd regenen op de passage van een koufront.

De matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige tot harde zuidwestenwind draait na koufrontpassage naar het noordwesten en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 9 en 12°.

De temperaturen lopen vandaag op naar waarden tussen de 9 en 12°. Bron: Hirlam/wetteronline.de

Vanavond regent het aanvankelijk nog, maar in het westen en noordwesten wordt het al vrij snel weer droog en later vanavond is dat overal het geval. Komende nacht is het droog met flinke opklaringen en een zwakke tot matige west tot noordwestenwind. De temperaturen zullen na frontpassage geleidelijk gaan dalen naar waarden tussen de 1 en 5°.

Morgen profiteren we van een rug van hogedruk en daardoor blijft het droog met naast wolkenvelden ook geregeld zonneschijn. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten en de temperatuur stijgt naar maximaal 6-7, in het westen van België lokaal naar 8°.

De verwachte weerkaart voor woensdag volgens EC. Bron: wetteronline.de

In de nacht naar woensdag neemt de bewolking toe op de nadering van het frontensysteem van alweer een volgende depressie en later in de nacht gaat het in het zuidwesten regenen. De regen trekt noordoostwaarts en de woensdag zal dan ook nat verlopen met op veel plaatsen een millimeter of 10 aan regenwater.

De wind waait matig tot vrij krachtig en draait van zuid naar west en de temperatuur is weer wat hoger en stijgt naar een graad of 8 in het noorden en naar ongeveer 11 in het zuiden van het land en in België.

De temperaturen op hoogte gaan later deze week flink omlaag. Donderdag is het -37° op 5,5 km hoogte. Bron: wetteronline.de

Op donderdag en vrijdag komen we in een noordwestelijke stroming terecht en in deze stroming trekken enkele buien over onze streken. Bij een koude bovenlucht, de temperatuur op het 500 hPa-vlak gaat onderuit naar -37°, is er bij die buien ook kans op winterse neerslag in de vorm van hagel en wellicht wat smeltende sneeuw. Ook kan het tot onweer komen.

De temperatuur stijgt naar 5 tot 7° en dat zijn redelijk normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

In de Ardennen en Hoge Venen vormt zich weer een sneeuwlaag en aan het eind van de week is op de hoge toppen lokaal een centimeter of 10 mogelijk.

Aan het eind van de week kan er lokaal een centimeter of 10 liggen in de Ardennen en Hoge Venen. Bron: Kachelmannwetter.com

Vanaf komend weekend is het nog altijd spannend welke kant we opgaan. De kans op duidelijk kouder weer is nog altijd aanwezig met na het weekend verder dalende temperaturen met in de nacht en ochtend toenemend kans op vorst en overdag temperaturen maar net boven nul.

Nu maar hopen dat het niet weer een virtuele winter gaat worden, maar dat het ook daadwerkelijk kouder wordt. Voorlopig is het nog altijd ver weg, maar de weerkaarten zijn in ieder geval consistent. Later deze week komt er uitsluitsel, laten we tot die tijd duimen…

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen laat zien dat de temperatuur na vandaag gaat dalen. Morgen is het al wat kouder dan vandaag, maar woensdag gaat het kwik weer wat omhoog om op donderdag weer te dalen. Vanaf het weekend is de trend duidelijk dalende naar temperaturen net boven nul begin volgende week.

De pluim van het Amerikaanse GFS laat ook duidelijk de dalende temperaturen zien. Bron: wetterzentrale.de

De pluim van de Amerikanen laat duidelijk zien dat de temperatuur gaat dalen. Vandaag worden de dubbele cijfers nog gehaald, de komende 14 dagen zal dat niet meer het geval zijn. Sterker nog: de temperaturen dalen naar gemiddeld een graad of 2-3 boven nul. Verder neemt vanaf het komende weekend de kans op vorst in de nacht en ochtend toe.

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF voor het midden van het land laat ook vanaf het weekend de daling in temperatuur zien. Voordat het zover is, is het vandaag nog een graad of 10 en ook woensdag is het nog vrij zacht. De ‘oper’ gaat zaterdag ook nog de hoogte in, maar de verschillen binnen het model zijn dan nog groot. Daarna is de trend duidelijk dalende met in de nacht en ochtend vorst.

Dit was het weer voor deze maandag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een nieuwe blik op de weerkaarten met ook weer een kijk op de lange termijn. Tot morgen!

Met opklaringen leek het wel voorjaar. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.340 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier