Advertentie 

Vandaag wordt de atmosfeer meer en meer onstabiel van opbouw. Het is zwoel warm en eerst schijnt de zon nog tussen de stapelbewolking door. Vanuit het zuiden nadert een convergentielijn. Hierdoor neemt de convectie toe (te zien aan de opbollende en steeds groter wordende stapelwolken). Uiteindelijk gaat het vanuit het zuiden op meerdere plaatsen tot pittige buien komen, waarbij onweer en hagel mogelijk is. Later vanavond en vannacht schuift de onweerszone noordwaarts op. Omdat er weinig stroming is, valt er plaatselijk veel neerslag. In het zuiden is 20-30 mm goed mogelijk en lokaal zijn uitschieters te verwachten tot 60 mm. Vanzelfsprekend dient de situatie vanaf vanmiddag nauwlettend in de gaten gehouden te worden, wateroverlast zal op meerdere plaatsen zeer waarschijnlijk zijn.

Synoptische situatie

Tussen een vlak lagedrukgebied boven West-Europa en een hoogtelaag boven Bretagne, staat een zwakke zuidoostelijke hoogtestroming. Op de scheiding van koelere lucht boven de Atlantische Oceaan en veel vochtigere en warmere lucht boven Europa is een convergentielijn ontstaan. Hier botsen beide luchtsoorten tegen elkaar en dat veroorzaakt de toename in de onstabiliteit. In de warmere luchtsoort boven de Benelux is veel Cape aanwezig. Tevens hebben we te maken met relatief hoge dauwpunten (daardoor voelt het drukkend warm aan). Dit samen is de ideale trigger om onweersbuien te genereren. Nog steeds is de bovenstroming erg zwak. Buien blijven daardoor lang hangen en kunnen op meerdere plaatsen voor wateroverlast zorgen. Bovendien is de intensiteit van de neerslag van tijd tot tijd hevig.

Later vanuit het zuiden op meerdere plaatsen zware (onweers)buien

Actueel zien we op de buienrader in het zuidwesten van Nederland de eerste onweersbuien ontstaan. In België zijn al meerdere onweersbuien actief. Dit zijn dus pittige exemplaren die langzaam noordwaarts opschuiven. Ook ontstaan er nieuwe onweersbuien. Type multicel. Het neerslaggebied zal dus waarschijnlijk meer en meer gaan samen clusteren.

Hoge capewaardes in een groot gedeelte van Europa. Vooral ook in de Benelux. Hierdoor is er veel onstabiliteit in de atmosfeer.

Samenvattend

De komende uren neemt in het zuiden en later ook in het midden de kans op pittige regen en onweersbuien toe.
De atmosfeer is erg onstabiel, dit in combinatie met een lagedrukgebied boven Bretagne en een convergentielijn boven het zuiden van Nederland. Omdat er weinig stroming is valt er op meerdere plaatsen in korte tijd veel neerslag. Bovendien blijven de buien lang hangen, waardoor het opgelet is voor wateroverlast. Lokaal kan ook kleine hagel (2cm) en tijdelijke windstoten (downburst) voorkomen. Zaak is om de komende uren de buienradar en de berichtgevingen goed in de gaten te houden.

Hevige neerslagberekeningen in het zuiden en zuidwesten. Sommige weermodellen komen zelfs met 75 mm binnen 24 uur. Uiteraard zou dit problemen kunnen geven met de afvoer van dit water.

Bron uitgelichte afbeelding: Ton-Wesselius

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 509 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen: Convergentielijn zorgt voor onstabiliteit, lokaal veel regen”

 • Dennis
  17 juni 2020 at 14:41

  Ik zou heel graag morgen naar Walibi of Efteling gaan. Zou dit een goed plan zijn voor morgen Arjan?

  • Arjan
   17 juni 2020 at 15:06

   Dag Dennis, morgen knapt vanuit het zuiden het weerbeeld op, enkele bui blijft nog mogelijk. Dus bij de Efteling zal het waarschijnlijk droger zijn. Tip: check ons nieuwe weerbericht morgen en de buienradar voor vertrek 🙂

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier