Advertentie 

Algemene situatie: Een uitloper van het Azorenhogedrukgebied Petra zorgt voor een rustig weekend, maar we hebben ook te maken met kou in de bovenlucht. Deze hoogtestoring zorgt vooral vandaag nog regionaal voor flinke plensbuien. Vanaf morgen zorgt een gordel van hogedruk voor een vleugje nazomer. Het blijft een paar dagen droog, de zon schijnt geregeld en het kwik stijgt tot (iets) boven de 20°.

de weerkaart voor vandaag, Bron: DWD

Lokaal flinke plensbuien

Gisteren begonnen we de meteorologische herfst met flinke zonnige perioden. In de middag verschenen er buien en dit waren lokaal stevige exemplaren die hier en daar van veel regen en ook van onweer vergezeld gingen. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 18 en (ruim) 21° met in Ell maximaal 21,6°. In België lagen de maxima tussen de 16° in Hoog-België en 20-21 elders. Kleine Brogel noteerde ook maximaal 21,6°.

Er waren op de eerste dag van september flinke opklaringen, maar het kwam ook tot buien. De foto werd gemaakt door Jolanda Bakker

Perioden met zon, maar ook enkele buien

De zon schijnt op deze zaterdag geregeld, maar het komt ook weer tot buien. Aanvankelijk komen de buien voor in de kustgebieden, maar geleidelijk komt het ook landinwaarts tot buien. Het kunnen opnieuw stevige buien zijn met kans op veel regenwater in korte tijd en ook weer kans op onweer.

De wind waait zwak tot hooguit matig uit het noorden en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 18 in het noorden en westen en naar 20 in het zuiden en zuidoosten. In België wordt het 18 tot 21°, maar in de hogere delen blijft het kwik steken bij een graad of 16.

Vanavond sterven de buien weer uit en klaart het flink op. Komende nacht is er alleen langs de kust lokaal weer een bui mogelijk. Het koelt op de koudste plaatsen af naar een graad of 7.

ook bij Martin Vye een prachtige nazomerdag met flinke zonnige perioden

Geregeld zon, lokaal nog een bui

Morgen trekt het hoogtelaag langzaam naar het oosten tot noordoosten. De bovenluchttemperaturen lopen dan ook weer op, maar er is nog wel een enkele bui mogelijk en dan met name landinwaarts. Geregeld schijnt ook de zon en bij een zwakke tot hooguit matige overwegend zuidenwind stijgt de temperatuur naar 19° in het noorden en naar 21 in het zuiden van het land. In België liggen de maxima tussen de 17° in Hoog-België en lokaal 22 in het zuidwesten.

de verwachte weerkaart voor volgende week dinsdag volgens GFS. Bron: wetteronline.de

Vleugje nazomer

Na het weekend profiteren we aanvankelijk van een gordel van hogedruk en daardoor zijn de neerslagkansen over het algemeen klein. De zon schijnt geregeld en de temperaturen lopen op naar waarden boven de 20°. In de zuidelijke helft liggen de maxima zelfs weer in de buurt van de 25°. Kortom: een vleugje nazomer!

Later in de week zorgt een volgend (hoogte)laag weer voor een toename van de wisselvalligheid en tegelijkertijd gaat ook de temperatuur weer naar beneden. Het is allemaal weer goed zichtbaar aan onderstaande temperatuurpluim.

de temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De temperatuurpluim laat zien dat het kwik de komende dagen geleidelijk omhoog gaat naar waarden boven de 20°. Vanaf dinsdag zit er alweer een daling in naar waarden rond de 20°. Aan het eind van volgende week nemen de verschillen tussen de diverse weermodellen toe, maar het lijkt erop dat de temperatuur dan geleidelijk onder de 20° gaat uitkomen. Alleen het Amerikaanse weermodel houdt de warmte dan nog vast.

de neerslagpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Aan de neerslagpluim is goed te zien dat het aanvankelijk wel meevalt met de nattigheid. Pas eind volgende week nemen de regenhoeveelheden toe, maar de verschillen tussen de diverse modellen is groot. Het Amerikaanse GFS verwacht voor het midden van het land een millimeter of 10 de komende 10 dagen, terwijl het ECMWF voor 50 millimeter gaat. Ook het Canadese model is met 45 millimeter vrij nat, terwijl het Australische hetzelfde pad kiest als de Amerikanen… Kortom: het kan nog alle kanten op en wat het wordt lees je hier de komende dagen vanzelf.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Morgen en maandag zal Daan het weerpraatje verzorgen en ik ben er dan dinsdag weer. Voor nu een fijn weekend en graag weer tot morgen.

bij de stevige buien werd zelfs een tuba waargenomen door Ton Wesselius

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 302 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier