Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weerbericht

Na een fraai weekend komt het op deze maandag helaas weer tot enkele buien. De zwaarste buien worden in het oosten en noordoosten van het land verwacht met daar kans op hagel en wellicht ook onweer. Bij de buien is ook kans op zware windstoten tot 80-85 km/uur en dat dan vooral in de noordelijke en noordoostelijke helft van het land. Vanmiddag neemt de buiigheid af en schijnt vaker de zon.

De wind is duidelijk aanwezig en waait uit het noordwesten. Over land is de noordwester vrij krachtig en aan zee en rondom het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7. De temperatuur stijgt naar maximaal 9 graden in het noorden en naar 10-11 in het zuiden van het land en hier en daar in België.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. In de kustgebieden is een enkel licht buitje niet geheel uitgesloten, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. De noordwestenwind neemt in kracht af en de temperatuur daalt naar 1 tot 5 graden.

De zondag begon zeer fraaie met nevel/mist en de opkomende zon. Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius.
Deze foto werd ook gemaakt door Ton Wesselius.
Ook Aad Hogenboom maakte een prachtige foto van de start van de zondag.
Deze schitterende foto werd gemaakt door Monique Bormans uit Leiden.
In het midden van het land begonnen we de zondag met vorst. Debbie van Ooststroom maakte deze foto in Stompwijk.

Weerpraatje

Een hoogtetrog met temperaturen op het 500 hPa-vlak (5,5 km hoogte) van -36 graden trekt over de noordoostelijke helft van het land. Dit systeem zorgt voor buien en vooral in de noordoostelijke helft is er bij die buien kans op hagel en onweer.

Met een noordwestelijke stroming wordt, aan de oostflank van het hogedrukgebied Irmelin, polaire lucht aangevoerd waarin de temperatuur aanvankelijk wat achterblijft. De komende dagen trekt het hoog over onze streken naar het oosten en verdwijnt de noordelijke stroming. De temperaturen zullen dan ook enkele graden gaan stijgen.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren trok er in de ochtend een band met wolkenvelden van noordwest naar zuidoost over het land. Zowel daarvoor als daarachter scheen de zon flink en dat was goed te zien aan de minimumtemperatuur gisterochtend. In het noorden was het bewolkt en dat was ook in het zuiden van het land het geval. In het midden was het helder en dat leverde lichte vorst op. Schiphol noteerde -1,1, De Bilt -1,3, Heino -2,3 en Twenthe -2,8 graden. In het noorden en zuiden bleef het kwik boven nul.

Gistermiddag scheen de zon op veel plaatsen flink en de temperaturen konden oplopen naar waarden tussen de 9 en 12 graden. Stavoren noteerde 9,0 en Den Helder 9,1 graden. De topper was Arcen met 12,3 graden. In België lagen de maxima tussen de 8 en 12 graden met in Kleine Brogel 12,4 graden. Op de Mont Rigi werd het maximaal 7,8 graden.

Aanvankelijk kwamen er nog wolkenvelden voor. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Collega Ricardo de Vries maakte deze foto in Heerjansdam. Uiteindelijk veel zon, maar wel een fris windje.
Jolanda Bakker maakte gistermiddag deze foto bij de Reeuwijkse Plassen. Prachtig lenteweer.
Albert Thibaudier maakte deze prachtige foto op een fraaie zondag.
Deze mooie foto werd gemaakt door Maurice Vroegrijk uit Zegge.

Na deze maandag met enkele buien en een frisse wind, is het morgen rustig weer. Er zijn wolkenvelden, maar soms schijnt ook de zon. Heel lokaal is nog een bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De noordwestenwind is afgenomen naar matig en de temperatuur stijgt naar 9 of 10 graden. Alleen in België kan het hier en daar 11 graden worden.

De verwachte weerkaart voor later deze week. Bron: wetterzentrale.de

De rest van de week bepaalt het hogedrukgebied Irmelin ons weer. Het hoog trekt geleidelijk via onze streken naar het oosten en dat gaan we vooral merken aan de temperatuur want die loopt langzaam op. Woensdag wordt het 10 tot 13 en donderdag 11 tot 14 graden. Vrijdag en zaterdag wordt het op veel plaatsen zo’n 15 graden.

Het weerbeeld kenmerkt zich door een mix van wolkenvelden en geregeld zonneschijn. Over het algemeen blijft het droog, maar soms en dan vooral op woensdag en donderdag is een licht spetterbuitje niet uitgesloten.

Kortom: rustig hogedrukweer in de laatste week van weer een te zachte maand. De verwachting is dat maart 2019 bijna 2 graden te warm de boeken ingaat. Normaal (1981-2010) is het 6,2 graden, dit jaar komen we waarschijnlijk uit op 8,0 graden. Dat zou goed zijn voor een 9e plaats sinds de metingen begonnen in De Bilt in 1901.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het kwik vanaf woensdag gaat stijgen. In de loop van het weekend en volgende week lijkt het kwik weer te gaan dalen. Doorzettend lenteweer zit nog niet in de kaarten.

De bollenvelden komen ook weer in bloei. Het is lente! Ton Wesselius maakte de foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto in Barendrecht.
De dag eindigde fraai. Jolanda Bakker maakte de foto.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen voor een vers weerpraatje voor de Lage Landen.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder of @maartenminkman.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 497 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier