Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Driekoningen maken of breken de brug is een bekende weerspreuk, maar het lijkt er steeds meer op dat de brug naar winterweer inderdaad wordt gemaakt. Volgende week hebben we een hogedrukgebied boven Scandinavië en met een continentale aanvoer gaat de temperatuur naar beneden.

Voordat het zover is hebben we vandaag te maken met een randstoring, genaamd Burglind, die langs de kust en op de Wadden voor een (zware) storm zorgt. Morgen krijgen we te maken met depressie Christine, maar helemaal in het noorden bij de oostkust van Groenland ligt een hogedrukgebied en dit hoog zakt later deze week en komend weekend naar het zuiden en gaat bij ons de brug maken…

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Gisteren waren er wolkenvelden en hier en daar kwam het nog tot een bui. Geleidelijk scheen ook af en toe de zon, maar gistermiddag nam de bewolking alweer toe op de nadering van een randstoring en gisteravond ging het regenen.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 7 en 10°, maar deze waarden werden pas gisteravond bereikt.

Deze prachtige foto werd gisterochtend gemaakt door Jolanda Bakker.
Ook Maurice Vroegrijk maakte een prachtige foto gisterochtend.

Gisteravond regende het enige tijd, afgelopen nacht draaide het om flinke buien en ook op deze woensdag draait het ook om buien. Zo nu en dan schijnt ook de zon en de temperatuur, die afgelopen nacht al 10 tot 12° was, ligt vanmiddag rond de 8-9°.

De wind is duidelijk aanwezig en waait vrij krachtig tot krachtig over land, windkracht 5 tot 6 en hard tot stormachtig in de kustgebieden, windkracht 7 tot 8. In het westelijk kustgebied komt een echte storm te staan, windkracht 9 en in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden is zelfs een zware storm mogelijk, windkracht 10. Verder zijn er zware tot zeer zware windstoten mogelijk tot 110-120 km/uur.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt met enkele buien. De vrij krachtige tot harde west tot zuidwestenwind neemt langzaam in kracht af en de temperatuur daalt naar 5-6°.

Jan Leijen maakte deze prachtige foto van de zonsopkomst.
Het is kletsnat en dat laat deze foto van Ton Wesselius goed zien.

Morgen krijgen we te maken met het warmtefront behorende bij depressie Christine. De bewolking neemt weer toe en in de middag gaat het vanuit het zuiden regenen. In België kan het in de ochtend al regenen. De zuidwestenwind waait matig en aan zee (vrij) krachtig, maar de wind neemt in de middag tijdelijk in kracht af.

Na frontpassage neemt de wind weer flink in kracht toe, maar het lijkt erop dat het front niet verder komt dan ongeveer de Grote Rivieren met dus in het zuiden een toename van de wind.

De temperatuur stijgt naar een graad of 8-9, maar na frontpassage gaat het kwik weer omhoog met ten zuiden van de Grote Rivieren en in België een maximumtemperatuur van 11 tot 13°.

De verwachte weerkaart voor vrijdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Vrijdag vinden we lagedruk boven de Britse Eilanden en boven Scandinavië en ondertussen stijgt in de regio IJsland de luchtdruk. Wij zitten in de Lage Landen een beetje tussen de lagedrukgebieden in met een mix van wolken en af en toe zon.

Verspreid over het land is een bui mogelijk, maar er zijn zeker ook plaatsen waar het droog blijft. De meeste kans op nattigheid maakt het zuiden van de Lage Landen. De wind neemt in kracht af en de temperatuur stijgt naar ongeveer 7-8°.

De verwachte weerkaart voor zondag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

In het weekend trekt het Groenlandse hogedrukgebied naar het zuiden en de luchtdruk stijgt op de Britse Eilanden. De lagedruk wordt naar het zuiden gedrongen en blijft wat rondtollen boven Frankrijk. De stroming draait naar het noordoosten en storingen behorende bij de Franse depressie zullen ons nog bereiken.

Zaterdag is het bewolkt en er zijn perioden met regen. In het noordwesten blijft waarschijnlijk droog. De noordoostenwind neemt in kracht toe en de temperatuur stijgt naar 5 tot 7°.

Zondag is er in de zuidelijke helft van de Lage Landen nog kans op regen, elders blijft het droog en vanuit het noorden klaart het steeds meer op. Bij een vrij krachtige en aan zee harde noordoostenwind stijgt de temperatuur naar 3 tot 5°.

De verwachte weerkaart voor volgende week donderdag volgens ECMWF. Bron: wetteronline.de

Volgende week trekt het hogedrukgebied van de Britse Eilanden naar Scandinavië. De stroming wordt bij ons dan ook continentaal en is vrij koud. Omdat er niet veel kou aanwezig is moet worden afgewacht of het ook daadwerkelijk tot een (langdurige) vorstperiode gaat komen. In de nachten gaat het licht tot matig vriezen en overdag liggen de maxima rond het vriespunt, althans dat is de verwachting volgens het Europese ECMWF model.

De Amerikanen laten de temperatuur duidelijk hoger uitkomen en dat verschil is ook goed zichtbaar in onderstaande temperatuurpluim met de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen laat zien dat het aanvankelijk vrij zacht is met afgelopen nacht temperaturen boven de 10° en dat zal ook morgen later op de dag het geval zijn.

Vanaf het weekend gaat de temperatuur naar beneden en met name het Europese en het Canadese weermodel laten het winter worden met temperaturen zowel in de nacht als overdag onder nul. De Amerikanen en ook het Australische weermodel gaan voor temperaturen rond of zelf boven de 5°. Zowel GFS als ECMWF houden wel voet bij stuk, maar er moet er één capituleren… Laten we hopen dat het de Amerikanen zijn die bijdraaien…

De pluim van het ECMWF. Bron: KNMI.

De pluim van het ECMWF laat mooi de daling zien vanaf vrijdag. Volgende week dinsdag is het gemiddelde van alle berekeningen zelfs 0°. Daarna loopt het ensemblegemiddelde wel weer wat op naar gemiddeld een graad of 2-3. Vanaf zondag neemt de kans op nachtvorst in ieder geval toe.

Het is dus nog altijd spannend voor winterliefhebbers. Driekoningen lijken de brug te maken naar winterweer, maar nog niet alle modellen zijn overtuigd. Morgen kijken we dan ook weer verder naar de ontwikkelingen, dus voor nu een fijne woensdag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooi 2018 en blijf volgen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 1.198 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Lage Landen – De brug naar winterweer wordt gemaakt, maar eerst storm!”

 • Alice
  3 januari 2018 at 23:22

  Als echte leek op weergebied valt mij op dat in het verleden aan een winterse periode vaak een storm vooraf ging. Is dit te verklaren? En is dit ook zo? Ik geloof dat de vooruitzichten redelijk hoopvol zijn. Mijn duimen gaan weer overuren draaien. Kom maar Koning Winter, we zijn er helemaal klaar voor.

  • Rico Schröder
   3 januari 2018 at 23:32

   Dat is inderdaad vaak het geval. Een storm of een kletsnatte periode.
   Het Europese weermodel blijft overigens zeer consequent en gaat nog altijd voor winterkou volgende week.
   Blijven duimen Alice… 😉

   Groet,
   Rico

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier