Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene weersituatie: 
Het krachtige hogedrukgebied Brigitta ligt met de as precies boven het midden van het land. In het noorden waait de wind zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten, in het midden waait het niet of nauwelijks en in het zuiden en niet in de laatste plaats in België waait de wind zwak tot matig uit het oosten tot noordoosten. Deze verdeling houden we zo ongeveer vast tot in het weekend. Een kleine verschuiving van de as bepaald of het vriest of dooit. De kans op kou is dan ook het grootst in de zuidelijke helft van de Lage Landen.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

Gisteren: wolkenvelden, lokaal mist, maar ook flink zon.
Gisteren was het opnieuw een prachige winterdag. Er waren wolkenvelden en hier en daar kwam nevel en mist voor, maar er waren ook gebieden met flink wat zonneschijn. Het bleef droog, maar lokaal viel er ook wat lichte motsneeuw. In de mistige en grijze gebieden zag de wereld er sprookjesachtig uit met flink wat rijp. Hieronder vind je een zeer fraaie collectie die ik gisteren mocht ontvangen via foto@alpenweerman.nl.

deze prachtige rijpfoto werd gemaakt door Carel ten Hoor
Deze schitterende foto werd ontvangen van Dirk van Loo.
Ook deze schitterende plaat werd gemaakt door Dirk van Loo.

De temperatuur bleef in het overgrote deel van het land onder het vriespunt met dus een officiële ijsdag, Een landelijke ijsdag mogen we dit gek genoeg niet noemen, want in De Bilt (representatief voor heel Nederland) kwam de temperatuur wel boven nul uit. Daar bij het KNMI werd het maximaal 1,3° en dat was zelfs de hoogste temperatuur van de gehele Benelux. Ook Wijk aan Zee, Schiphol, Eindhoven, Terschelling, Vlieland en Hoek van Holland konden (net) geen ijsdag noteren met licht positieve temperaturen. Elders dus vorst en in Hoogeveen werd het niet warmer dan -3,7°. Ook in België bleef het nagenoeg overal licht vriezen, maar ook hier kwam lokaal de temperatuur net boven nul. Antwerpen noteerde maximaal 0,3°. In Elsenborn bleef het matig vriezen met geen hogere temperatuur dan -5,2°. Kortom: het is volop winter in de Lage Landen en wat ik vorige week al schreef hier op de site. Koning Winter gaat regeren…

Bij Martin Vye ook prachtige rijp.
ook deze foto werd gemaakt door Martin Vye.

Vandaag: eerst grijs, later wat zon, maar vanuit het noorden toenemende bewolking
We beginnen de dag op veel plaatsen grijs met nevel en mist, maar in grote delen van België komen flinke opklaringen voor. In de loop van de ochtend verdwijnt de grijzigheid op veel plaatsen en komt de zon even tevoorschijn, maar vanuit het noorden neemt de bewolking alweer snel toe. Lokaal kan er in het noorden later wat lichte winterse neerslag vallen met kans op gladheid, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De wind waait zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar waarden rond het vriespunt. Daar waar het grijs blijft is het enkele graden kouder. Koning Winter blijft regeren.

Vanavond en de komende nacht is het in het noorden bewolkt en deze bewolking trekt komende nacht geleidelijk zuidwaaarts. Lokaal kan wat lichte winterse neerslag vallen, maar opnieuw houden de meeste plaatsen het droog. In België en in het zuiden van het land komen aanvankelijk nog opklaringen voor. De wind blijft zwak en waait uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur daalt in het noorden van het land naar waarden omstreeks de -1 of -2°. Op de Wadden en in het uiterse noordwesten blijft het kwik mogelijk een fractie boven nul. In het zuiden van het land en in België gaat het weer matig vriezen met minima rond de -6/-7°.

Geen rijp, maar wel een mooie foto van de prachtige dag van gisteren. De foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Morgen: vrij veel bewolking, maar in het zuiden ook zon
Morgen heeft de bewolking de overhand, maar in de zuidelijke helft van de Lage Landen schijnt ook de zon. Het blijft zo goed als overal droog, maar in het noorden zou lokaal wat lichte neerslag kunnen vallen. Omdat de as van het hogedrukgebied Brigitta precies over ons land blijft liggen blijft de windkracht zwak en de richting hetzelfde als vandaag. In het noorden waait de wind uit het zuide tot zuidwesten en in het zuiden uit het oosten tot noordoosten. De temperatuur stijgt in de zuidoostelijke helft naar waarden rond het vriespunt. Verder naar het westen en noorden lopen de maxima uiteen van 1 tot 3°.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag is het bewolkt, maar wel op de meeste plaatsen droog. In het zuiden van het land en niet in de laatste plaats in België vriest het licht en in de hogere delen matig. In het midden liggen de minima rond het vriespunt en in het noorden wordt het niet kouder dan 1 tot 3° boven nul.

de theta-e kaart (equivalent potentiële temperatuur) laat mooi zien dat de koudste lucht ten zuiden van onze streken zit.

Vrijdag: bewolkt en lokaal wat gespetter
Vrijdag overheerst de bewolking, maar in de zuidoostelijke helft van de Lage Landen heeft ook nog enkele opklaringen. Uit die bewolking kan het lokaal wat spetteren, maar opnieuw houden de meeste plaatsen het droog. De temperatuur stijgt naar 3-4° in het oosten en zuiden en naar 5-6 in het westen en noorden.

de verwachte weerkaart voor komend weekend volgend ECMWF.

Vanaf het weekend: rustig en vrij koud. Later iets hogere temperaturen en wisselvalliger
Aan de temperatuurpluim hieronder kunnen we goed zien dat het voorlopig vrij koud blijft. Vandaag stijgt het kwik naar waarden rond het vriespunt en morgen komt het kwik (iets) aan de positieve kant. Vrijdag en zaterdag wordt het maximaal een graad of 3-4, maar zondag lijkt het volgens alle modellen weer wat kouder te worden. Na het weekend blijft het vrij koud met temperaturen rond de 2-3°. Pas later in de week lijkt het wat warmer te worden.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we een koude woensdag en daarna temperaturen veelal tussen de 0 en 5°. Vooral rond zondag lijkt het weer koud te worden met temperaturen rond het vriespunt. Volgende week liggen de maxima rond de 5-6°.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Tot slot kijken we nog even naar de ijspluim en dan zien we dat er de komende tijd ijs ligt, maar deze lijkt voor het midden van het land niet dik genoeg om te kunnen schaatsen.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Hoge Venen en Ardennen:
In de Ardennen ligt een sneeuwlaag van 15 tot 40 centimeter en in de Oostkantons zelfs tot 50 cm dik. Het merendeel van de skipistes en langlaufcentra zijn geopend.

De temperatuurpluim laat zien dat het de komende dagen koud blijft en dat de wintersportmogelijkheden nog zeker een week goed zijn. De temperaturen blijven tot ver in de volgende week sowieso onder het vriespunt. Eind volgende week lijkt het ook in de hogere delen geleidelijk warmer te worden.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor de Ardennen. Bron: Kachelmannwetter.com
in Wirzfeld zag het er gisteren zo uit. De foto werd gemaakt door Hubert Savelsberg

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

wederom een prachtige foto van Dirk van Loo.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.459 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier