Advertentie



 

Algemene situatie:
U heeft inmiddels vast wel gehoord van de extreme kou in Canada en het noordoosten van de VS. De kou daar heeft zo zijn invloed op het weer hier bij ons. Deze koude lucht trekt namelijk de Oceaan op en zodra dit gebeurt ontstaan er depressies. Deze depressies domineren het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan en zorgen in combinatie met hogedruk in het zuiden voor een typische westcirculatie. Deze stroming brengt ons een wisselvallig weertype en dit wisselvallige weertype zet zich de komende dagen door. Pas tegen volgend weekend zijn er veranderingen te zien.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: lokaal een sneeuwdek
Gisterochtend begon de dag in het noordoosten nog helder. In het binnenland vroor het in de ochtend bovendien nog licht. Al snel werd het vanuit het zuidwesten echter bewolkt en overal viel er uiteindelijk regen en/of natte sneeuw. In de hogere delen van de Lage Landen en in de noordoostelijke helft werd het lokaal zelfs even wit. Er stond, met name in de kustgebieden, zo nu en dan een stevige wind. De maximumtemperaturen liepen uiteen van 8 graden aan de Belgische kust, tot 3 graden in het noordoosten van Nederland. In de hogere delen van de Ardennen bleef het de hele dag onder 0 met in Mont-Rigi een maximumtemperatuur van -1,1.

Mooie ijsbloemen op de autoruit bij Albert Thibaudier gisterochtend.
Jolanda Bakker schoot dit fraaie plaatje voordat het begon met regenen.

Gisteravond viel er lokaal nog wat regen of natte sneeuw, maar geleidelijk werd het op de meeste plekken droog. Ook kwamen er af en toe opklaringen voor. Afgelopen nacht trok vanuit het zuidwesten zachtere lucht de Benelux binnen en in de vroege ochtend begon het in het van het zuidwesten uit weer te regenen.

Vandaag: opnieuw neerslag, zachter
Vanmorgen breidt de neerslag zich uit van zuidwest naar noordoost over het land. Van tijd tot tijd regent het. Vanmiddag wordt het vanuit het westen geleidelijk droger, maar ook achter het neerslagfront kunnen er nog wat buien vallen. Na de neerslag laat lokaal de zon zich even zien. De maximumtemperaturen stijgen naar een behoorlijk zachte 8 graden in het noord(oost)en en 12, lokaal 13 of 14 graden Celsius in de zuidwestelijke helft van de Benelux. Er staat een matige tot vrij krachtige wind, zuid tot zuidwestelijk. Aan de kust waait het harder met 6, lokaal even 7 beaufort. In de loop van de avond trekt er vanuit het zuiden weer een nieuw neerslaggebied binnen, dit neerslaggebied trekt komende nacht verder naar het noorden. Met minima tussen de 7 en 13 graden Celsius blijft het (zeer) zacht.
Morgen, oudejaarsdag: wegtrekkende neerslag
Morgenochtend valt er nog steeds regen, dit gaat meest in een buiig karakter. In de middag trekt de neerslag naar het oosten weg en wordt het droger. In het zuidoosten blijft het het langst regenen, maar naar verwachting is het in de avond op de meeste plekken droog. Er staat een stevige zuidwestelijke wind, kracht 3 tot 5 in het binnenland en kracht 6 a 7 aan de kust. In de avond neemt de wind (tijdelijk) af.

Ton Wesselius maakte deze foto tijdens een flinke natte sneeuwbui.
In Posbank, op de Veluwe (100 meter hoogte) ontstond er zelfs weer een sneeuwdekje. Foto werd gemaakt door @RhejeseWeerman.

Voor wat betreft de Jaarwisseling wordt het nog spannend. In de bovenlucht nadert een trog en afhankelijk van in hoeverre deze zich doorontwikkeld neemt de kans op neerslag toe. De laatste modellen zijn relatief positief. Dit wil zeggen dat in met name het zuiden (België) en in het westen de kans op een bui weliswaar toeneemt, maar grootschalig neerslag niet het geval is. Ook neemt de wind weer iets in kracht toe; kracht 4 a 5 boven land (in bebouwde gebieden mogelijk 3 beaufort), aan de kust uiteraard nog harder. Oppassen met vuurpijlen dus! Ook in het binnenland is er nog steeds kans op een beetje neerslag, de details hieromtrent (timing, hoeveelheden etc.) is op de dag zelf pas met vrij veel zekerheid te zeggen. De temperatuur loopt uiteen van 5 graden in het noordoosten tot 8 graden in het zuiden en in de kustgebieden. Qua temperatuur geen koude jaarwisseling, maar op plekken met veel wind kan het toch nog koud aanvoelen.

De neerslagverwachting van 22 tot 1 uur volgens ECMWF.
En de neerslagverwachting van 1 tot 4 uur ’s nachts. Ook van ECMWF.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Precies een dipje in de neerslagverwachting rond de jaarwisseling.
De 15-daagse windpluim van het KNMI. Redelijk wat wind met de jaarwisseling.

Volgende week: aanvankelijk weinig verandering, later winterse mogelijkheden?
Zowel op maandag (nieuwjaarsdag), als dinsdag en woensdag valt er van tijd tot tijd buiige neerslag. De temperatuur ligt nog altijd iets boven de normaal, maar het is met een maximumtemperatuur van 6 tot 9 graden niet meer zo zacht als de afgelopen dagen. Nog steeds staat er zo nu en dan aardig wat wind, op dinsdag staat er echter tijdelijk wat minder wind.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De sneeuwvalpluim van het KNMI.

Pas richting volgend weekend lijkt er wat te veranderen. De neerslagkansen nemen langzaam af, en steeds meer ensembleleden gaan voor een koudere oplossing. Dit laatste is het gevolg van mogelijke drukopbouw boven IJsland en/of Scandinavië, waar de modellen de laatste paar dagen voorzichtig op hinten. Dit is echter nog ver weg en bovendien is er in onze brongebieden voor kou (Scandinavië, Oost-Europa en West-Rusland) nog niet veel kou voorradig. Het is dus nog even afwachten of het weer ook daadwerkelijk een meer winters karakter aan gaat nemen.

Ook bij Joyce Derksen was het een natte dag…

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht en het laatste nieuws voor de jaarswisseling. Voor nu een fijn weekend, een gezellige en veilige jaarwisseling en een heel mooi 2018 gewenst!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 752 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen – Blijvend wisselvallig, wat brengt de jaarwisseling?”

  • Anjo
    30 december 2017 at 15:58

    Hoi Daan,

    Ik heb zojuist de nieuwste uitdraai van het gfs gezien, op zondag 7 januari geeft deze hogedruk boven Scandinavië en lagedruk beneden ons. Als schaatsliefhebber is dit een prachtige uitdraai. Ik hoop en duim dat dit uitkomt, hoe rëeel is deze kans?

    Een hele goede jaarwisseling gewenst vanuit Lelystad.

    • Daan van den Broek
      30 december 2017 at 22:17

      Hi Anjo, zolang dit scenario in de kaarten komt is de kans er altijd. Bovendien komt het de laatste dagen al vaker in de kaarten, dus hoge druk ten noorden van onze streken lijkt zeker tot de mogelijkheden te behoren voor volgende week. Kanttekening is de termijn. Op deze termijn kunnen de kaarten nog wel 10 keer veranderen voordat er een constant patroon in komt. Bovendien moeten de vorm van het drukgebied en de positionering van andere drukgebieden ook goed zijn, en daarnaast is er in onze brongebieden op dit moment weinig kou aanwezig. Dit alles zorgt ervoor dat de puzzel wel echt perfect moet vallen om tot winterse (schaats)omstandigheden moet komen. Zeker ook vanwege deze termijn acht ik de kans niet zo groot. Maar zoals gezegd; de kans dat er zich hogedruk in meer noordelijke streken gaat opbouwen wordt zeker groter. Wij blijven het volgen, dus bekijk vooral dagelijks de weerpraatjes! 😉 Fijne jaarwisseling!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier