Lage Landen – Blijvend wisselvallig, wat brengt de jaarwisseling?

Algemene situatie:
U heeft inmiddels vast wel gehoord van de extreme kou in Canada en het noordoosten van de VS. De kou daar heeft zo zijn invloed op het weer hier bij ons. Deze koude lucht trekt namelijk de Oceaan op en zodra dit gebeurt ontstaan er depressies. Deze depressies domineren het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan en zorgen in combinatie met hogedruk in het zuiden voor een typische westcirculatie. Deze stroming brengt ons een wisselvallig weertype en dit wisselvallige weertype zet zich de komende dagen door. Pas tegen volgend weekend zijn er veranderingen te zien.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: lokaal een sneeuwdek
Gisterochtend begon de dag in het noordoosten nog helder. In het binnenland vroor het in de ochtend bovendien nog licht. Al snel werd het vanuit het zuidwesten echter bewolkt en overal viel er uiteindelijk regen en/of natte sneeuw. In de hogere delen van de Lage Landen en in de noordoostelijke helft werd het lokaal zelfs even wit. Er stond, met name in de kustgebieden, zo nu en dan een stevige wind. De maximumtemperaturen liepen uiteen van 8 graden aan de Belgische kust, tot 3 graden in het noordoosten van Nederland. In de hogere delen van de Ardennen bleef het de hele dag onder 0 met in Mont-Rigi een maximumtemperatuur van -1,1.

Mooie ijsbloemen op de autoruit bij Albert Thibaudier gisterochtend.
Jolanda Bakker schoot dit fraaie plaatje voordat het begon met regenen.

Gisteravond viel er lokaal nog wat regen of natte sneeuw, maar geleidelijk werd het op de meeste plekken droog. Ook kwamen er af en toe opklaringen voor. Afgelopen nacht trok vanuit het zuidwesten zachtere lucht de Benelux binnen en in de vroege ochtend begon het in het van het zuidwesten uit weer te regenen.

Vandaag: opnieuw neerslag, zachter
Vanmorgen breidt de neerslag zich uit van zuidwest naar noordoost over het land. Van tijd tot tijd regent het. Vanmiddag wordt het vanuit het westen geleidelijk droger, maar ook achter het neerslagfront kunnen er nog wat buien vallen. Na de neerslag laat lokaal de zon zich even zien. De maximumtemperaturen stijgen naar een behoorlijk zachte 8 graden in het noord(oost)en en 12, lokaal 13 of 14 graden Celsius in de zuidwestelijke helft van de Benelux. Er staat een matige tot vrij krachtige wind, zuid tot zuidwestelijk. Aan de kust waait het harder met 6, lokaal even 7 beaufort. In de loop van de avond trekt er vanuit het zuiden weer een nieuw neerslaggebied binnen, dit neerslaggebied trekt komende nacht verder naar het noorden. Met minima tussen de 7 en 13 graden Celsius blijft het (zeer) zacht.
Morgen, oudejaarsdag: wegtrekkende neerslag
Morgenochtend valt er nog steeds regen, dit gaat meest in een buiig karakter. In de middag trekt de neerslag naar het oosten weg en wordt het droger. In het zuidoosten blijft het het langst regenen, maar naar verwachting is het in de avond op de meeste plekken droog. Er staat een stevige zuidwestelijke wind, kracht 3 tot 5 in het binnenland en kracht 6 a 7 aan de kust. In de avond neemt de wind (tijdelijk) af.

Ton Wesselius maakte deze foto tijdens een flinke natte sneeuwbui.
In Posbank, op de Veluwe (100 meter hoogte) ontstond er zelfs weer een sneeuwdekje. Foto werd gemaakt door @RhejeseWeerman.

Voor wat betreft de Jaarwisseling wordt het nog spannend. In de bovenlucht nadert een trog en afhankelijk van in hoeverre deze zich doorontwikkeld neemt de kans op neerslag toe. De laatste modellen zijn relatief positief. Dit wil zeggen dat in met name het zuiden (België) en in het westen de kans op een bui weliswaar toeneemt, maar grootschalig neerslag niet het geval is. Ook neemt de wind weer iets in kracht toe; kracht 4 a 5 boven land (in bebouwde gebieden mogelijk 3 beaufort), aan de kust uiteraard nog harder. Oppassen met vuurpijlen dus! Ook in het binnenland is er nog steeds kans op een beetje neerslag, de details hieromtrent (timing, hoeveelheden etc.) is op de dag zelf pas met vrij veel zekerheid te zeggen. De temperatuur loopt uiteen van 5 graden in het noordoosten tot 8 graden in het zuiden en in de kustgebieden. Qua temperatuur geen koude jaarwisseling, maar op plekken met veel wind kan het toch nog koud aanvoelen.

De neerslagverwachting van 22 tot 1 uur volgens ECMWF.
En de neerslagverwachting van 1 tot 4 uur ’s nachts. Ook van ECMWF.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI. Precies een dipje in de neerslagverwachting rond de jaarwisseling.
De 15-daagse windpluim van het KNMI. Redelijk wat wind met de jaarwisseling.

Volgende week: aanvankelijk weinig verandering, later winterse mogelijkheden?
Zowel op maandag (nieuwjaarsdag), als dinsdag en woensdag valt er van tijd tot tijd buiige neerslag. De temperatuur ligt nog altijd iets boven de normaal, maar het is met een maximumtemperatuur van 6 tot 9 graden niet meer zo zacht als de afgelopen dagen. Nog steeds staat er zo nu en dan aardig wat wind, op dinsdag staat er echter tijdelijk wat minder wind.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De sneeuwvalpluim van het KNMI.

Pas richting volgend weekend lijkt er wat te veranderen. De neerslagkansen nemen langzaam af, en steeds meer ensembleleden gaan voor een koudere oplossing. Dit laatste is het gevolg van mogelijke drukopbouw boven IJsland en/of Scandinavië, waar de modellen de laatste paar dagen voorzichtig op hinten. Dit is echter nog ver weg en bovendien is er in onze brongebieden voor kou (Scandinavië, Oost-Europa en West-Rusland) nog niet veel kou voorradig. Het is dus nog even afwachten of het weer ook daadwerkelijk een meer winters karakter aan gaat nemen.

Ook bij Joyce Derksen was het een natte dag…

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht en het laatste nieuws voor de jaarswisseling. Voor nu een fijn weekend, een gezellige en veilige jaarwisseling en een heel mooi 2018 gewenst!

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected]

Samen op naar een mooie winter en stay tuned!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op [email protected].

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties