Advertentie 

Weersverwachting vandaag

Na een heldere nacht met lichte tot matige en in Leeuwarden zelfs strenge vorst, is het op deze zondag prachtig winterweer. De zon schijnt onafgebroken aan een strakblauw zwerk en het blijft droog. De temperatuur stijgt naar 1-2, in België lokaal naar 3° en er waait een zwakke oost tot noordoostenwind. Kortom: perfect weer om een frisse neus te halen.

Vanavond en de komende nacht is het helder en wordt het weer koud. Op veruit de meeste plaatsen gaat het matig vriezen, want de temperatuur daalt naar waarden tussen de -5 en lokaal -9°. Alleen in het zuidwesten en in het westen van België zal de vorst meest licht zijn met minima tussen de -2 en -4°.

De zaterdag begon fraai. Jolanda Bakker maakte de foto.
Jannes Wiersema maakte deze foto van de zonsopkomst in Roodeschool.
Ruige rijp in Roodeschool. Jannes Wiersema maakte ook deze foto.
Op veel plaatsen begint ijs te vormen zoals hier bij Jolanda Bakker in Zevenhuizen.
Monique Bormans maakte deze foto in Leiden.
Deze mooie foto werd in Steenwijk gemaakt door Albert Thibaudier.
Debbie van Ooststroom maakte deze prachtige foto.
Bij Jouke Bouma nog geen ijs in Medemblik.

Weerpraatje

Het hogedrukgebied Brigida zorgt vandaag en ook morgen voor prachtige winterdagen. De zon schijnt en het blijft droog. Dinsdag krijgen we te maken met een storing en valt er enige tijd sneeuw. Daarna is de verwachting enigszins onzeker, maar het blijft koud met in de nacht en ochtend lichte tot matige vorst.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren was het prachtig winterweer met flink wat zonneschijn, maar er waren ook velden met hoge (sluier)wolken. Het bleef droog en het werd 1 tot 4° boven nul met in Maastricht 3,6 en in Hoek van Holland 3,9°. In Deelen en Hupsel werd het niet warmer dan 1,1 en 1,3°.

Depressie Ilmar, die gisteren nog voor wat velden hoge wolken zorgde, ligt vandaag boven Frankrijk en trekt langzaam verder zuidwaarts. Wij zitten in een zadelgebied, een soort niemandsland en daardoor is het rustig winterweer met volop zonneschijn. Het blijft droog en er waait een zwakke tot hooguit matige oost tot noordoostenwind. De temperatuur stijgt naar maximaal 1-2, in België naar 3° boven nul, maar omdat het dauwpunt rond de -6/-7° ligt wordt het ijs niet of nauwelijks aangetast.

Deze winterse foto werd gemaakt door Diny Reijnen uit Gennep.
Rob de Graaf uit Steenwijk maakte deze prachtige foto. In de schaduw bleef het berijpt.
Een prachtige ijsvloer op het Fochteloërveen.

Morgenochtend vindt er een totale maansverduistering plaats. De maan beweegt zich door de schaduw van de aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op de maan valt. Omdat het helder is, is de verduistering goed te zien die om 3:36 uur begint. De eclips eindigt om 8:50 uur en zullen we niet zien, maar de totale verduistering vindt plaats tussen 5:41 en 6:44 uur met het hoogtepunt om 6:13 uur. Er valt een klein beetje zonlicht door de aardatmosfeer waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is rood licht, waardoor er een rode gloed over de maan komt, ofwel we krijgen een bloedmaan.

Morgen starten we dus helder met volop zonneschijn, maar gaandeweg de dag verschijnt er steeds meer bewolking op de nadering van een storing. Het blijft droog en de zwakke wind wordt geleidelijk zuidwest. Daardoor zal het kwik wat hoger uitkomen met temperaturen tussen de 2 en 4, in het noordwestelijk kustgebied lokaal 5°. Het dauwpunt blijft, met uitzondering van het noordwesten, onder nul zodat het gevormde ijs niet of nauwelijks wordt aangetast.

De verwachte weerkaart volgens het Britse UKMO voor dinsdag. Bron: wetterzentrale.de

Op dinsdag en woensdag krijgen we te maken met een depressie die afkomstig is vanuit de regio IJsland. Op hoogte zakt een hoogtetrog naar het zuiden uit en daarin ontstaat een apart hoogtelaag. Na een droge start gaat het dinsdag enige tijd sneeuwen en op veel plaatsen is zo’n 2 tot 5 centimeter mogelijk. In het zuidwesten van de Lage Landen komt het dauwpunt mogelijk een fractie boven nul uit met daar kans op smeltende sneeuw of wellicht regen. De temperatuur ligt 1-2° boven nul, maar tijdens intensieve sneeuwval wordt het (vanzelf) kouder.

Ook op woensdag is er nog kans op enige winterse neerslag en door de aanwezigheid van de vele wolken wordt de vorst in de nacht wat getemperd met in de nacht naar woensdag temperaturen tussen de -1 en -4°. Woensdag wordt het dan weer 1-2, lokaal 3° boven nul, maar het dauwpunt blijft wederom onder nul.

De verwachte weerkaart voor eind deze week volgens GFS. Aanhoudend koud! Bron: wetterzentrale.de

Later in de week nemen de verschillen in de diverse weermodellen toe. Het Amerikaanse GFS en het Britse UKMO laten een depressie uitdiepen boven het Middellandse Zeegebied en daardoor draait de wind bij ons naar het oosten. Er ontstaat bij deze modellen een verbinding tussen het Azorenhoog en een Scandinavische hogedrukkern. Het zal in dit geval dan ook kouder worden met in de nacht matige vorst en overdag temperaturen rond of onder nul.

Het Europese ECMWF en het Duitse ICON laat die verbinding helemaal niet tot stand komen en houdt ons nog even in een zadelgebied. Bovendien is van een Scandinavisch hogedrukgebied geen sprake. Volgend weekend komen we zelfs in de invloedssfeer van een IJslands lagedrukgebied en wordt de stroming bij ons zuidwest met als gevolg oplopende temperaturen.

De Europese tegenhanger ECMWF ziet er heel anders uit en is duidelijk minder koud. Bron: wetterzentrale.de

Het vervolg is dan ook uiterst onzeker en we moeten dan ook rekening houden met een voor winterliefhebbers ongunstige afloop als we het Europese weermodel mogen geloven… Morgen maar weer verder kijken.

Een democratie hebben we niet in weermodellenland, want ook één model kan gelijk hebben op een dergelijke termijn en ook het bejubelde Europese weermodel (statistisch gezien toch het beste weermodel voor onze streken) heeft de wijsheid niet in pacht. Het wordt in ieder geval weer spannend richting het eind van de week en we blijven het natuurlijk volgen. Als we nu als winterliefhebbers allemaal gaan duimen, komt het vast goed!

Voorlopig is het nog zeker niet gedaan met het winterweer en blijft het sowieso tot eind van de week koud met in de nacht op uitgebreide schaal vorst en overdag temperaturen iets boven nul. Bovendien is er dinsdag/woensdag kans op sneeuw. Geniet ervan!

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het voorlopig winters is in de Lage Landen. Aanvankelijk komt het kwik nog zo’n 2-3° boven nul uit, in de loop van de week gaat de temperatuur wat omlaag. In de nacht en ochtend vriest het licht tot matig. Na vrijdag kan het letterlijk vriezen of dooien met een ijskoude Amerikaanse verwachting en een ‘lauwe’ Europese. We wachten het wel af.

Bij Jannes Wiersema ligt de ijsbaan dicht.
Ook op het strand was het druk. Ton Wesselius maakte deze foto.
De zonsondergang was ook prachtig. Martin Vye maakte deze foto.
Bij Jolanda Bakker ging de zon ook fraai onder.
Maurice Vroegrijk maakte deze prachtige foto van een ijspegel.
Ook bij Albert Thibaudier ging de zon fraai onder.

Voor vandaag wil ik het hierbij weer laten. Maak er een zonnige zondag van en graag weer tot morgen. Kijken of de weermodellen er dan een beetje uit zijn voor volgend weekend. Laten we duimen voor een winters vervolg!!

Maak je ook weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman of @ricoschroder

Alpenweerman.nl werkt met gekwalificeerde weermannen en klimatologen voor diverse gebieden welke dagelijks weerberichten verzorgen dan wel bloggen over het weer. We zijn geheel onafhankelijk en om een nog beter 24/7 product neer te kunnen zijn we afhankelijk van jullie (jou) steun en support. Middels een vrijwillige bijdrage, donatie en/of sponsoring of zelfs lidmaatschap steun je Alpenweerman en kunnen we samen met JOUW groeien naar een nog beter en kwalitatief hoogstaand weer platform. Als lid krijg je natuurlijk extra voordelen!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis.

(Visited 2.335 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier