Advertentie 

Algemene weersituatie: 
Het hogedrukgebied Erika ligt vandaag ten oosten van onze streken en tussen dit hoog en lagedruk ten westen wordt vandaag met een zuidelijke stroming zeer zachte lucht aangevoerd. De zon schijnt volop, maar het weerbeeld gaat weer veranderen en samengevat kunnen we stellen dat het blauw weer wordt ingeruild voor grauw…

de weerkaart voor vandaag. Bron:: DMI

Gisteren: prachtig weer
Net als maandag was het ook gisteren prachtig weer met volop zonneschijn. De zon scheen overal bijna 9 uur en er stond minder wind dan maandag. Voor het gevoel was het dan ook al wat aangenamer met temperaturen die lagen tussen de 4 en 13°. Terschelling noteerde maximaal 4,3 en Vlieland 5,3°. In het zuiden daarentegen was het duidelijk warmer met in Westdorpe maximaal 12,9°. In België lagen de maxima tussen de 11 en 16° met in Ukkel maximaal 16,3°.

het voorjaar hangt in de lucht. Dezeprachtige foto werd gemaakt door Martin Vye.

Vandaag: eerst veel zon, later wolkenvelden
Het is vandaag aanvankelijk prachtig weer met volop zon. Vanmiddag trekken er vanuit het westen ook enkele wolkenvelden over de Lage Landen, maar het blijft droog. De temperatuur stijgt op veel plaatsen naar de dubbele cijfers. In het noorden wordt het een graad of 10-11, in het zuiden ongeveer 14. In het zuiden van Limburg en op veel plaatsen in België kan het 15-16° worden, maar op de Wadden en rondom het IJsselmeer is het enkele graden minder warm. De wind waait bij dit alles zwak tot hooguit matig uit het zuiden.

Vanavond en de komende nacht is het wisselend bewolkt en hier en daar komt het tot een bui.  De wind wordt zuidwest en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur daalt naar 3 tot 5°,

de zon ging ook weer fraai onder. De foto werd gemaakt door Carel ten Hoor.

Morgen: perioden met zon, in de zuidoostelijke helft ook enkele buien
Morgen heeft de zuidoostelijke helft van de Lage Landen te maken met enkele buien, elders is het droog met geregeld zonneschijn. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is overwegend matig van kracht en de temperatuur stijgt naar waarden tussen de 9 en 12°. Op de Wadden en rondom het IJsselmeer is het (wederom) enkele graden kouder.

Morgenavond en in de nacht naar vrijdag hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft op de meeste plaatsen droog, maar in het noorden is wel een bui mogelijk in de loop van de nacht. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 2 en 4°.

van de ondergaande zon kwamen heel wat foto’s binnen. Deze werd ontvangen van @severeweather_N

Vrijdag: geregeld zon, in het noorden en oosten ook enkele buien.
Vrijdag schijnt geregeld de zon, maar vooral in het noorden en oosten komt het ook tot enkele buien. De temperatuur stijgt naar gemiddeld een graad of 9.

de verwachte weerkaart voor het komende weekend volgens GFS.

Komend weekend en ook volgende week: licht wisselvallig en aanhoudend zacht
Komend weekend en ook volgende week hebben we een overwegend westelijke stroming tussen lagedruk ten noorden en hogedruk ten zuiden van de Lage Landen. Aanvankelijk overheerst de hogedruk in onze streken en daardoor valt het met de nattigheid wel mee met slechts af en toe de doortocht van een storing. Later volgende week lijken de lagedrukgebieden lager te koersen en neemt de wisselvalligheid toe.

Aan de temperatuurpluim hieronder is goed te zien dat de temperatuur boven nul blijft. Vandaag wordt het gemiddeld een graad of 12 in het midden van het land. De komende dagen ligt het kwik rond de 10° en ook volgende week is het veelal een graad of 10. Kortom: voor wat betreft de meteorologische winter kunnen we het winterboek sluiten. Wellicht heeft maart nog wat in petto…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur nog even naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de roze lijn hierboven, dan zien we dat de temperatuur de rest van deze week uitkomt op 10° of meer. Zaterdag wordt het volgens EC een graad of 7, maar daarna loopt het kwik langzaam weer op. Winterweer of wat daarop moet lijken wordt op basis van deze pluim niet verwacht.

de pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Ook kijken we nog even naar de ijspluim op basis van de pluim hierboven dan zien we dat de temperatuur van het water de komende 10 dagen steeds verder oploopt. Een laagje ijs wordt niet meer verwacht en de kans op schaatsijs deze winter neemt ook steeds meer af.

de ijspluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen:
Er liggen her en der nog wat sneeuwresten, maar de komende dagen dooit ook dit weg. Verse sneeuw wordt niet verwacht en er zijn helaas geen wintersportmogelijkheden in de Ardennen en Hoge Venen in de komende krokusvakantie.

Ook bij Ben Saanen was het prachtg weer met volop zon.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20000!

Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 417 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier