Advertentie 

ALGEMENE WEERSITUATIE:
Depressie Mirja met diverse kernen is verantwoordelijk voor ons weer. Het zorgt voor uitermate wisselvallig en koel weer met flinke buien en ook met regelmatig veel wind. De blaadjes aan de bomen hebben het dan ook erg moeilijk. Zondag krijgen we een nieuwe depressie op visite en is de aangevoerde lucht weer duidelijk zachter.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI
De weerkaart voor vandaag. Bron: DMI

GISTEREN:
Gisteren waren er wolkenvelden en hier en daar kwam het tot wat lichte regen of kwam het tot enkele buien. Later op de dag volgde meer regen uit het westen en kwam het ook lokaal tot onweer en (zeer) zware windstoten. KNMI-meetpunt Den Helder noteerde een windstoot van maar liefst 127 km/uur. Zo nu en dan scheen ook de zon en dat leverde op de zonnigste plaatsen nog zo’n 4 uur zon op. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 10 en 12°. Lauwersoog en Terschelling noteerden maximaal 9,5 en Arcen kwam uit op 11,9°. In Vlaanderen werd het 11-12°.

Johan Klos maakte gisteren deze fraaie foto.
Johan Klos maakte gisteren deze fraaie foto.

VANDAAG:
Vandaag hebben we te maken met een ijskoude bovenlucht. De temperaturen op het 500 hPa-vlak (ruim 5 kilometer hoogte) gaan onderuit naar waarden omstreeks de -33°. Het draait dan ook om buien en deze buien kunnen lokaal gepaard gaan met onweer. Tussen de buien door schijnt ook de zon en bij een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige zuidwestenwind stijgt de temperatuur overal in de Lage Landen naar 8-9°.

Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Vooral in het westen en noorden komt het tot buien en vanwege een nog altijd ijskoude bovenlucht van -35° kan het ook tot hagel en onweer komen. De zuid tot zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 3 en 5°.

MORGEN:
Morgen zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Vooral in de middag komt het weer tot enkele buien, maar in de ochtend is er langs de kust ook al een buienkans. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee en de temperatuur stijgt wederom naar maximaal 8-9°.

Morgenavond en in de nacht naar zondag is het over het algemeen bewolkt en in de loop van de nacht neemt de kans op nattigheid vanuit het westen weer toe. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en neemt toe naar vrij krachtig over land en naar krachtig tot hard aan zee en de temperatuur daalt naar waarden tussen de 3° in het noordoosten en naar 6 in het zuiden en in Vlaanderen.

Gisteren hadden we een mix van zon en wolken. Deze foto werd in de ochtend gemaakt door Ab Donker.
Gisteren hadden we een mix van zon en wolken. Deze foto werd in de ochtend gemaakt door Ab Donker.

ZONDAG:
Zondag is het bewolkt en er valt geruime tijd buiige regen met daarbij kans op zware windstoten tot lokaal meer dan 100 km/uur. De zuidoostenwind draait geleidelijk naar zuidwest en is vrij krachtig tot krachtig over land en hard tot stormachtig aan zee, windkracht 5 tot 8 en mogelijk komt het aan zee tot een echte storm, windkracht 9. De temperatuur is weer duidelijk hoger en stijgt naar 12° in het noorden en naar 14 in het zuiden en in Vlaanderen.

Er wordt zondag veel wind verwacht. Bron: GFS.
Er wordt zondag veel wind verwacht. Bron: GFS.

VOLGENDE WEEK:
Na het weekend is het maandag nog wisselvallig met enige tijd regen, dinsdag komt het alleen in de kustgebieden nog tot enkele buien, maar vanaf woensdag gaan we profiteren van hogedruk en is het over het algemeen droog met geregeld zonneschijn. De temperatuur stijgt maandag en dinsdag naar waarden tussen de 10 en 14°, maar daarna gaan de temperaturen weer naar beneden.

de weerkaart voor 24 november volgens ECMWF. Hogedruk wordt bepalend voor ons weerbeeld.
de weerkaart voor 24 november volgens ECMWF. Hogedruk wordt bepalend voor ons weerbeeld.

TEMPERATUURPLUIMEN:
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land laat zien dat het vandaag een graad of 8 wordt en morgen ongeveer 7°. Zondag en maandag stijgt de temperatuur naar waarden rond of boven de 10°, maar vanaf dinsdag worden de temperaturen weer lager en komen later in de week uit op waarden tussen de 5 en 8°.

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com
De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

Kijken we puur naar de pluim van het Europese model (ECMWF) van gisteravond, de oper is de roze lijn hierboven, dan zien we dat de leden die aan het ECMWF zijn gelieerd vandaag en morgen de temperatuur laten uitkomen op een graad of 7-8. Zondag en maandag wordt het weer zachter, maar vanaf dinsdag gaan de temperaturen naar beneden. Het ensemblegemiddelde komt later volgende week uit op ongeveer 7°.

de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.
de 10-daagse pluim van het ECMWF voor het midden van het land. Bron: KNMI.

Als we naar de pluim van de Amerikanen kijken (GFS) dan zien we dat de ‘oper’, ofwel de groene lijn hierboven, ook de temperatuur vanaf zondag weer laat oplopen tot rond of boven de 10°. Vanaf donderdag gaat de temperatuur naar beneden en aan het eind van de maand en begin december is het gemiddeld een graad of 6 overdag en zo’n 2-3° in de nacht.

de puim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de
de puim volgens GFS voor de komende 16 dagen. Bron: Wetterzentrale.de

SNEEUWVERWACHTING ARDENNEN EN HOGE VENEN:
Er ligt geen sneeuw meer in de hogere delen van de Lage Landen. De temperaturen worden wel geleidelijk lager en dit weekend kan op de hogere toppen weer wat sneeuw vallen. Vanaf zondag gaan de temperaturen weer omhoog, om dan volgende week weer te dalen. Neerslag wordt er dan niet meer verwacht.

Dit was het voor vandaag. Komend weekend zal Daan de weerpraatjes verzorgen en ik ben er maandag weer met wederom een nieuwe blik op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 460 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier