Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie

Op de weerkaart vinden we inmiddels orkaan Helene. Deze orkaan zal geleidelijk in kracht afnemen en komt als ex-orkaan aan ten westen van Ierland. Aan de voorzijde daarvan wordt warme lucht naar onze streken gevoerd en wij kunnen ons gaan opmaken voor een periode met nazomerweer!

Heel ander weer vinden we in het westen van Canada in de provincies Alberta en British Columbia. Daar is de afgelopen dagen al enige sneeuw gevallen en ook dit weekend komt het tot sneeuw. Verderop in dit bericht wat foto’s daarvan.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD.

Zon, in het westen en noorden ook wolkenvelden

Gisteren scheen in het grootste deel van het land de zon, maar in het noorden en later ook in het westen zat vrij veel bewolking en uit die bewolking viel lokaal wat lichte regen of kwam het tot een bui.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 17 en 21°. Terschelling noteerde 16,6 en Stavoren en Lauwersoog 17,3°. De Bilt kon met 19,9° net niet warme dag nummer 115 noteren en in het zuiden noteerde Arcen 21,4°. In België werd het 16 tot 21° met in Dourbes en Kleine Brogel 21,2°.

Deze prachtige foto werd gisterochtend gemaakt door Rutger Jongejan.
Johan Klos maakte ook weer een prachtige foto van de start van de dag.
Ook bij Suzanne Vermulm begon de vrijdag fraai.
In het westen was het bewolkt zoals hier op het strand van Noordwijk. Aad Hogenboom maakte de foto.
Ook in Heemskerk was het bewolkt. Peter van Lindenberg maakte de foto.
Deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Jolanda Bakker maakte gisteravond ook deze prachtige foto van de woelige lucht.

Perioden met zon, ook een buienkans

Er zijn op deze zaterdag perioden met zon, maar er zijn ook wolkenvelden en hier en daar is een enkele bui mogelijk. Later vandaag nemen de neerslagkansen vanuit het westen af.

De wind waait uit het westen en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur stijgt naar maximaal 18° in het noorden. In het midden en zuiden van de Lage Landen wordt het 19 tot 20°, maar in het zuidoosten en in Belgisch Limburg kan het een graad of 21 worden.

Vanavond en de komende nacht is het droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De temperatuur daalt landinwaarts naar 8-9 en aan zee naar 10-11°.

Geregeld zon

Morgen is er vrij veel hoge bewolking aanwezig, maar de zon zal daar ook geregeld doorheen schijnen. Heel lokaal is er een bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog.

De wind waait uit het zuidwesten en is matig over land en vrij krachtig in het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden en de temperatuur stijgt overal naar waarden boven de 20°. In het noordwesten wordt het een graad of 20, maar in het zuidoosten kan het 24° worden.

De verwachte weerkaart voor dinsdag met ten zuidwesten van Ierland voormalig orkaan Helene en bij ons een zuidelijke stroming. Bron: ECMWF / meteologix.com

Nazomerweer door ex-orkaan

Na het weekend zorgt ex-orkaan Helene op de Atlantische Oceaan bij ons voor een nazomerse week. Aan de oostzijde van dit systeem wordt met een zuidelijke stroming warme lucht naar onze streken gevoerd. Daarbij zijn er flinke perioden met zon en het blijft ook droog.

De temperatuur zal dagelijks verder oplopen met maandag in het zuiden en zuidoosten al temperaturen van 25-26°. Elders in den lande wordt het maandag 21 tot 24°.

De verwachte maxima voor dinsdag volgens het Duitse HD model. In het zuidoosten kan het tropisch warm worden. Bron: meteologix.com

Dinsdag tot en met donderdag worden op veel plaatsen zomerse temperaturen verwacht. In het oosten en zuidoosten kan het op alle dagen zeker zo’n 28-29° worden, maar mogelijk wordt het nog warmer met bijvoorbeeld op dinsdag tropische temperaturen van 30-31°. In het noordwesten is het minder warm, maar wordt het ook zeer aangenaam met 23-24°. Elders in den lande is het veelal zo’n 26-27°.

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim van de hoofdberekeningen voor het midden van het land laat de stijging in temperatuur de komende tijd goed zien. Morgen en maandag wordt het een graad of 22 gemiddeld over het land, dinsdag tot en met donderdag wordt op veel plaatsen de zomerse grens van 25° bereikt en overschreden. Vanaf vrijdag gaat het kwik weer naar beneden, maar tegelijkertijd nemen de verschillen tussen de modellen toe..

Deze sneeuwfoto’s werden toegestuurd door mijn schoonzus en zwager op vakantie in de Canadese provincie Alberta.

Bij ons nazomers, in het westen van Canada sneeuwval

Gaat het bij ons nazomeren, in het westen van Canada is de afgelopen dagen sneeuw gevallen. Mijn schoonzus en zwager zijn momenteel daar op vakantie en stuurden bovenstaande foto’s toe.

Het radarbeeld van afgelopen donderdagochtend lokale tijd voor het westen van Canada. Bron: wetteronline.de

Ook voor die contreien gebeurt het niet vaak dat er sneeuw valt in september en de oorzaak is een hoogtelaag dat koude lucht vanaf de Noordpool aanvoert. Op het 500 hPa vlak (5,5 kilometer hoogte) was het -27°.

Opvallend detail: De sneeuw valt op de 53e breedtegraad en dat komt overeen met onze noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe… Het verschil is alleen dat Canada geen (warme) zee voor de deur heeft liggen en koude lucht met sneeuwval kan makkelijk naar het zuiden afzakken. Ook dit weekend wordt er sneeuw verwacht.

Deze prachtige foto is nog van donderdagochtend en werd nog ingestuurd door Ron Schröder uit De Lutte.

De windverwachting voor vandaag en morgen voor watersporters:

De wind waait uit het westen en is 10 knopen over land en 13-14 knopen aan zee. De windvlagen liggen rond de 18-19 knopen.

Morgen is de wind zuidwest met over land 13 en aan zee 17-18 knopen. De windvlagen zijn over land 20-21 en aan zee 25-26 knopen.

Omdat ze zo mooi zijn… Ook deze werd gemaakt door Rutger Jongejan.

Dit was het voor deze zaterdag. Het weerpraatje voor de zondag zal verzorgd worden door Daan vanaf Spitsbergen (Longyearbyen) en ik ben er maandag weer. Voor nu een mooie dag, goed weekend en graag tot morgen.

Versterk ons team of wordt sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 541 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer