Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Het hogedrukgebied Yaprak trekt langzaam oostwaarts en zorgt ervoor dat de buiigheid vandaag geleidelijk wordt onderdrukt en dat het vrij rustig is. De komende dagen wordt aan de noordflank van het hoog vochtige lucht aangevoerd waarin het vaak bewolkt is. Uit die bewolking kan soms wat lichte regen vallen. Verder zijn de ontwikkelingen op de weerkaart alles behalve saai, want de afgelopen dagen konden we aan de pluim al het één en ander zien, maar het lijkt erop dat het vanaf de 3e decade kouder gaat worden met dan ook weer een toenemende kans op nachtvorst.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren scheen af en toe de zon, maar het draaide vooral om buien en deze buien gingen, vanwege een ijskoude bovenlucht, gepaard met hagel en soms ook met onweer.

De temperatuur steeg naar waarden tussen de 6 en 9° met in Nieuw-Beerta maximaal 5,9 en in Hoogeveen en Twenthe 6,2°. Westdorpe en Vlieland kwamen uit op 9,2 en Vlissingen noteerde 9,5°. In België lagen de maxima tussen de 2 en 10° met op de Mont-Rigi maximaal 2,0 en in Zeebrugge 9,5°.

Fraaie buienwolken in ijskoude lucht. Het was genieten gisteren en deze fraaie foto werd gemaakt door collega Daan.
Suzanne Vermulm maakte deze prachtige foto.

We starten de week met geregeld zonneschijn, maar er zijn op deze maandag ook wolkenvelden met nog altijd kans op enkele buien. De nadruk van de buien ligt op de kustprovincies. Gaandeweg de dag neemt de buiigheid af en wordt en blijft het op steeds meer plaatsen droog.

De matige en aan zee krachtige noordwestenwind neemt langzaam wat in kracht af en de temperatuur is weer wat hoger en stijgt naar waarden tussen de 9 en 11°. In de Ardennen wordt het maximaal een graad of 5.

Vanavond en de komende nacht is het droog met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De noordwestenwind draait naar zuidwest en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur daalt in het binnenland naar waarden rond het vriespunt met een grote kans op vorst aan de grond.

Via Twitter werd deze foto toegezonden. Bron: @rpk_lhinking
Bij de buien kwam het regelmatig tot hagel. Albert Thibaudier maakte deze foto.
Aad Hogenboom maakte deze prachtige foto van een dreigende lucht aan zee.

Morgen overheerst de bewolking, maar het blijft wel over het algemeen droog. Alleen in het westen en later noorden is wat lichte regen mogelijk. De matige en aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind neemt in kracht af en de temperatuur stijgt naar maximaal een graad of 9 in de zuidoostelijke helft en naar 12 in het westen en noordwesten.

In België wordt het een graad of 9-10, maar in de hogere delen blijft het kwik weer steken bij een graad of 5.

De verwachte weerkaart voor woensdag met hogedruk ten zuiden van onze streken. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Woensdag is het ook overwegend bewolkt met lokaal kans op wat lichte regen. De meeste plaatsen houden het weer droog en bij een zwakke tot matige zuidwestenwind stijgt de temperatuur naar 10 tot 13, in het zuidwesten en in westelijk België hier en daar naar 14°.

De verwachte weerkaart voor vrijdag met daarop te zien een groot lagedrukgebied bij IJsland. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Na woensdag verandert er donderdag nog niet veel. Wel zien we het hogedrukgebied geleidelijk verder naar het oosten trekken en de invloed op ons weer verliezen. Bij IJsland komt een depressie tot ontwikkeling en dit laag, gevuld weer met een ijskoude bovenlucht, trekt naar Scandinavië en zorgt bij ons weer voor een toename van de wisselvalligheid.

de hoogtekaart voor zondag met op hoogte weer koude lucht. Bron: ECMWF/wetteronline.de

Vrijdag gaat het regenen en in het weekend stroomt, met een noordwestelijke stroming, weer koude lucht naar onze streken en daarin komen weer flinke buien tot ontwikkeling die, net als afgelopen weekend, gepaard kunnen gaan met hagel en onweer en in de Ardennen en Hoge Venen weer sneeuw.

de hoogtekaart voor volgende week woensdag met op hoogte nog altijd een ijskoude lucht. Bron: ECMWF/wetteronline.de

In tegenstelling tot afgelopen weekend houdt de noordelijke en later zelfs noordoostelijke stroming ook na het weekend aan en komen we steeds dieper in koudere lucht terecht en gaan de temperaturen verder naar beneden met in de buien steeds vaker winterse neerslag. Zoals de pluimen al eerder aangaven met de trend lijkt het dus in de 3e decade geleidelijk kouder te worden. De komende dagen zullen we dit natuurlijk in de gaten houden.

De temperatuurpluim voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

De pluim voor het midden van het land laat zien dat de temperatuur de komende dagen aanvankelijk stijgt tot boven de 10°. Vanaf donderdag begint langzaam operatie afkoeling naar waarden onder de 10° en aan het eind van de 10-daagse liggen de maxima zelfs rond de 5°.

De pluim van het ECMWF. Bron KNMI

Kijken we puur en alleen naar de pluim van het Europese model dan zien we feitelijk hetzelfde beeld. Aanvankelijk gaat het kwik omhoog, maar later in de week gaat de temperatuur naar beneden en vanaf decade nummer 3 liggen de maxima rond de 5°. De nachten worden tegen die tijd ook kouder met nachtvorstkansen.

In de Ardennen kwam het gisteren tot sneeuw. Het was allemaal mooi te zien op dit webcambeeld toegezonden door Samir Dobbelaere.
Op de Mont-Rigi lag ook een laagje sneeuw van enkele centimeters. Bron: webcam RMI.

Dit was het weer voor deze maandag. Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen met een nieuwe blik op de weerkaarten.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl

Samen op naar een mooie winter!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 644 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier