klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Gisteren trok vanuit het zuiden de eerste bewolking al binnen en vandaag krijgen we te maken met een bewolkte dag. Deze bewolking is afkomstig van een afzwakkend lagedrukgebiedje dat vanuit het zuiden onze kant op beweegt. In het zuiden en midden valt er wat (lichte) regen uit de dikkere bewolking. Het is niet overal helemaal bewolkt. In het uiterste noordoosten kan de zon zich in de ochtend nog even laten zien en in de middag lost de bewolking vanuit het zuiden van België steeds verder op.

‘Kring om de zon regen in de ton’. Vaak gaat dit spreekwoord op en zo ook morgen als er wat neerslag kan vallen. Foto: Johan Klos.
Ook Albert Thibaudier zag de fraaie lichtverschijnselen (een bijzon) in de atmosfeer gisteren in Heerenveen.
De weerkaart voor vandaag van het KNMI. Het lagedrugebiedje is nog net te herkennen aan het kou- en warmtefront net over de grens in Duitsland. Verder zijn er vooral afgezwakte fronten bij ons in de regio te vinden en een hogedrukgebied boven Scandinavië. Laatstgenoemde gaat voor een zonnig en droog Paasweekend zorgen. Bron kaart: KNMI

De wind komt uit (zuid)oostelijke richting en is zwak tot matig van kracht. Landinwaarts wordt het zo’n 16 tot 18 graden. In de kustgebieden en de hogere delen van België is het met zo’n 12 tot 14 graden wat frisser.

Komende avond en nacht klaart het steeds verder op met een zwakke tot matige oostenwind. Het koelt uiteindelijk af naar zo’n 8 tot 12 graden. Donderdag wordt een overwegend zonnige dag waarbij de maxima iets hoger zullen liggen dan vandaag: 16 graden in het noorden tot zo’n 20 tot 21 graden landinwaarts. Naast zonneschijn zullen er ook nog wat wolkenvelden aanwezig zijn.

Zonnig weer gisteren aan de Maas nabij Cuijk. Foto: Diny Reijnen
Deze foto werd gemaakt door Ton Wesselius nabij Roelofarendsveen.
Foto van de zonsopkomst van Monique Borgmans nabij Leiden.
Deze foto van Jannes Wiersema bij Roodeschool laat goed zien dat de grond op diverse plaatsen droog is.
Deze foto met de eerste hogere bewolking op de achtergrond werd gemaakt door Jolanda Bakker.
Deze foto van kleurrijke tulpen en een blauwe hemel werd gemaakt door Martin Vye.

Zonnig en droog Paasweekend

En de temperaturen blijven oplopen richting het Paasweekend toe. Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië (kerndruk op vrijdag >1038 hPa) zorgt voor een zuidoostelijke stroming waarbij de wind ook meer gaat liggen. Daarnaast is er veel ruimte voor de zon. Hierdoor blijft het droog en lopen de temperaturen vrijdag op naar zo’n 17 tot 23 graden. Op Zaterdag wordt er nog een schepje bovenop gedaan waarbij het landinwaarts op regionale schaal zo’n 25 graden kan worden.

Ook de rest van het Paasweekend worden temperaturen tussen de 20 en 24 graden verwacht waarbij de zon de ruimte krijgt. Maandag lijkt de kans op een bui wel toe te nemen, maar voor details is dit nog te ver weg.

Op vandaag na zijn de kansen op temperaturen boven de 20 graden de komende dagen zeer groot in het midden van Nederland.
Daarnaast zien we (op vandaag na) de eerste serieuzere neerslagkansen zich weer aandoen vanaf maandag. Al zijn deze kansen ook nog niet groot (30-40%).

Vandaag dus even een overwegend bewolkte dag, maar vanaf morgen een start van een periode met zonnig en droog weer! Morgen neemt Rico het weerpraatje weer op zich en voor nu nog een fijne dag!

In de natuur is de lente volop bezig. Foto: Ton Wesselius

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer in samenwerking met Surviking deze training. Vele onderwerpen komen aan bod zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Hoe leuk is het dat duizenden mensen je foto bij de berichten zien. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 385 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer