Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie: lage druk of hoge druk?
Afgelopen dagen hadden we te maken met een zuidelijke stroming dankzij een groot lagedruksysteem boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Momenteel splitst dit lagedruksysteem in twee delen. Een deel trekt richting Centraal/Oost-Europa, het andere deel blijft boven de Atlantische Oceaan liggen. Tussen deze lagedrukgebieden in bouwt een rug van hoge druk zich op. Dit hogedrukgebied stijgt aanvankelijk nog iets in luchtdruk. Als gevolg hiervan wordt het iets beter weer, maar lenteachtig lijkt het niet te worden. Tegen het weekend wint lagedruk vanuit het noorden weer meer terrein, dan krijgen we opnieuw te maken met een meer buiig weertype.

De weerkaart van vandaag. Bron: KNMI

Gisteren: zacht, in de avond zware buien
Gisteren brak af en toe de zon door, maar het was op de meeste plekken een behoorlijk grijze dag. Lokaal viel er wat lichte regen, met name boven (het westen van) België was dit het geval, maar het bleef overwegend droog. De wind was zuid tot zuidoostelijk kracht 3 a 4. Met 11 tot 15 graden werd het vrij zacht.

Het zachte weer van gisteren lokte massaal bijen, aldus Martin Vye, die ook deze foto maakte. Een vleugje lente.

In de avond werd de wind meer variabel. Er ontstonden buien en met name in het oosten van de Benelux regende het soms flink. Ook was er, met name in noordoost België en Zuid-Limburg, sprake van onweer. De minimumtemperatuur lag afgelopen nacht tussen de 4 en 7 graden. Tegen het einde van de nacht klaarde het op, er viel hier en daar alleen nog wat lichte regen.

Deze golvende wolk (Undulatus Asperatus) duidt op een instabiele atmosfeer. Een voorbode voor de pittige buien die gisteren volgden. Foto opnieuw door Martin Vye.

Vandaag: vanuit het zuidwesten regen
Vanochtend regent het met name in de noordelijke helft van Nederland nog af en toe licht, verder is het overwegend droog. De zon laat zich in de ochtend ook regelmatig zien. Vanuit zuidwest België wordt het echter vrij snel bewolkt en tegen het eind van de ochtend begint het daar te regenen. Deze regen breidt zich richting het noordoosten uit, in de gehele Benelux gaat het uiteindelijk regenen. De neerslag bereikt het uiterste noordoosten ’s avonds pas. Met 8 tot 10 graden Celsius ligt de maximumtemperatuur een stuk lager dan gisteren. In het binnenland van België blijft het nog wat kouder.

In de middag zal het op veel plaatsen regenen. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Vanavond, na het passeren van dit regenfront, blijft het bij tijd en wijle regenen. Verspreid over de Benelux vallen losse buien, deze buien kunnen soms hevig uitpakken. Later in de nacht trekt er een nieuw neerslaggebied binnen, hier zal vooral het zuidelijke gedeelte van de Lage Landen mee te maken krijgen.

In de nacht trekt er een nieuw neerslaggebied binnen, ook maandagochtend hebben we hier nog mee te maken. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Morgen: wegtrekkende regen, later op de dag weer buien
Morgenochtend valt er voornamelijk in het zuidoostelijke gedeelte van de Lage Landen nog neerslag. Deze neerslag trekt geleidelijk naar het oosten weg en het wordt droger. Later op de dag neemt de kans op zon wat toe, maar er zijn ook wolkenvelden. In de gehele Benelux is er kans op wat buien en met name in de hogere delen van de Lage Landen kunnen die buien gepaard gaan met een winters karakter. De maximumtemperatuur ligt tussen de 6 en de 10 graden. De laagste waarden voor de Ardennen, de hoogste waarden voor Centraal België. In Nederland wordt het 8 a 9 graden Celsius.

In de avond is er hier en daar ook nog kans op wat lichte regen, maar het wordt grotendeels droog en het kan op sommige plaatsen opklaren. De minimumtemperatuur in de nacht naar dinsdag ligt tussen de 3 en 6 graden, maar wanneer het opklaart is lichte vorst (aan de grond) niet uitgesloten.

Het WRF-model gaat voor lichte vorst in de oostelijke helft voor dinsdagochtend vroeg.
De verwachte weerkaart voor de nacht van woensdag op donderdag. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week: eerst hogedrukinvloeden, later weer lagedruk
Vanaf dinsdag sterkt het hogedrukgebied in onze omgeving wat aan. Het blijft meest bewolkt, maar dinsdag en donderdag lijken dankzij de hogedrukinvloeden de beste dagen van de week te worden met de minste neerslag. Woensdag wordt er wel regen verwacht. Na donderdag krijgt lagedruk weer invloed, dan neemt de kans op buien toe. In en na het weekend is er door de noordelijke stroming die relatief koude (boven)lucht aanvoert ook kans op een winters karakter bij die buien, oftewel, vanaf het weekend is er kans op maartse buien.

Komend weekend wint lagedruk weer terrein en krijgen we te maken met een noordwestelijke stroming. Bron: GFS/Wetteronline

Kijken we naar de temperatuurpluim van het KNMI, dan valt op dat het tot en met dinsdag vrij koel blijft. Daarna gaat de temperatuur omhoog naar enkele graden boven de normaal voor de tijd van het jaar. Vanaf zaterdag wordt het weer koeler, dit heeft te maken met de noordwestelijke stroming die op gang gaat komen.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.

Dit was het voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht, ikzelf schrijf later volgende week weer. Ik zou zeggen stay tuned, vertel het verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne zondag!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar wees niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 684 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier