Algemene situatie:
Momenteel hebben we te maken met regenachtig weer door een occlusiefront welke behoort bij het lagedrukgebied Rasmund. Er hangt echter verandering in de lucht: komende dagen breidt de hogedruk boven de Azoren uit naar onze omgeving. Het wordt hierdoor minder wisselvallig; de neerslagkansen nemen af en de zon zal zich meer laten zien. Ook stijgen de temperaturen in de loop van komende week geleidelijk.

De weerkaart van vandaag. Bron: DWD

Gisteren: enkele stevige buien, vanuit het noorden regen
Gisteren begon de dag met name in het noord(oost)en met (mot)regen. Elders was het op hooguit een spatje (mot)regen na droog. De zon liet zich alleen in het zuidoosten af en toe zien, elders was het de gehele dag grijs. In de middag ontstonden er hier en daar enkele pittige regenbuien en in de avond trok een neerslaggebied vanuit het noorden verder het land binnen. De temperaturen lagen veelal tussen de 19 en 23 graden, in het noorden bleef het nog iets koeler. De wind was (noord)westelijk, kracht 3 a 4.

Albert Thibaudier maakte deze foto.
Jolanda Bakker maakte deze toch nog redelijk kleurrijke foto.

Gisteravond en afgelopen nacht breidde de regen zich verder uit naar het zuiden vrijwel in de gehele Benelux viel er regen; soms regende het stevig door. De temperatuur daalde naar 13 tot 15 graden Celsius en de meest westelijke wind nam iets in kracht af.

Vandaag: wegtrekkende neerslag
Vanochtend valt er op veel plekken nog wat neerslag, soms met een buiig karakter. De regen trekt geleidelijk naar het zuidoosten weg, in de middag wordt het op steeds meer plekken droog. In de loop van de middag klaart het vanuit het noordwesten op en laat de zon zich -voornamelijk in de westelijke helft- zien. Er staat een noordwestelijke wind, zwak tot matig, kracht 3 a 4, aan de kust soms ook vrij krachtig 5 beaufort. De maximumtemperatuur ligt tussen de 17 en 21 graden.

Vanavond wordt het ook in het oosten helder. De wind neemt in kracht af en de temperaturen gaan omlaag naar waarden tussen de 12 en 14 graden. Later in de nacht wordt het vanuit het westen weer bewolkter en tegen de ochtend neemt de kans op neerslag toe.

Morgen: lichte neerslag
Morgen trekt een gebied met lichte neerslag van west naar oost over het land. Het kan enige tijd (mot)regenen, maar veel zal het niet voorstellen. In de ochtend is het bewolkt, maar zodra de lichte neerslag wegtrekt krijgt de zon iets meer ruimte. De temperaturen stijgen naar 17 tot 22 graden Celsius en de westelijke wind is meest zwak, 3 beaufort.

De nacht naar maandag verloopt rustig en meest droog. Het wordt op de meeste plekken helder; hierdoor koelt het flink af. De minimumtemperaturen liggen tussen de 9 en 13 graden.

De weerkaart voor maandag. Bron: GFS/Wetteronline

Volgende week: minder wisselvallig, meer ruimte voor zon, stijgende temperaturen
Vanaf maandag krijgt de hogedruk meer invloed. De zon zal zich zo nu en dan laten zien, maar ook is er kans op enkele regenbuien. De temperatuur ligt tussen de 20 en 22 graden en de westelijke wind waait opnieuw met een kracht van 3 beaufort.

De weerkaart voor dinsdagavond.

Vanaf dinsdag lijkt de hogedruk zich in onze omgeving af te splitsen. De 2e drukkern die ontstaat komt in onze omgeving te liggen en als gevolg hiervan blijven de neerslagkansen laag en zal de zon zich meer laten zien. De temperaturen zullen vergelijkbaar zijn met die van maandag.

De 15-daagse temperatuurpluim van het KNMI.
De 15-daagse neerslagpluim van het KNMI.
De 15-daagse zon/bewolkingsverwachting van het KNMI.

Vanaf woensdag wordt de verwachting onzekerder, maar de pluim geeft wel een indicatie; zon en bewolking zullen elkaar afwisselen, de temperaturen zullen in de loop van de week stijgen en door de alleenstaande maar flinke neerslagsignalen lijkt de kans op buien toe te nemen.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen werpt Rico weer een nieuwe blik op de weerkaarten, ikzelf schrijf later weer. Fijn weekend!

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 633 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer