Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

De beste papieren van het weekend zijn voor de zondag weggelegd. Daarnaast verloopt de nacht van zaterdag op zondag koud met op veel plaatsen vorst. De nieuwe werkweer belooft kil te verlopen, maar echt herfstachtig wordt het niet.

Gisteren was een herfstdag ‘uit het boekje’. Na een frisse start werd het een dag met volop zon en later op de dag een paar vriendelijke stapelwolken. Warm was het niet met temperaturen die moeite hadden de dubbele cijfers te halen.

Wisselvallige zaterdag

De zaterdag begint met plaatselijk mist die in de loop van de ochtend oplost. Verder zijn er vrij veel wolkenvelden en komen in het noorden, midden en westen een aantal buien voor. Het zuidoosten lijkt het droog te houden. Later op de middag wordt het vanuit het zuiden op steeds meer plaatsen droog met ook meer ruimte voor de zon. Het wordt iets frisser dan gisteren met maxima rond 9 graden. Daarbij staat een meest matige zuidelijke wind. Langs de (zuid)westkust staat eerst een krachtige westenwind, maar deze neemt in de loop van de dag af.

Achtergrond – wisselvalligheid zaterdag veroorzaakt door ‘raddraaier’

Het is interessant om nog even te kijken naar de achtergrond van de wisselvallige zaterdag. De wisselvalligheid van zaterdag wordt veroorzaakt door een kleine ‘raddraaier’ (lagedrukgebied). Dit lagedrukgebied was vrijdag al mooi te zien boven de Noordzee. Vandaag trekt dit lagedrukgebied over het noordwesten, en neemt daarmee ook een aantal buien mee naar Nederland.

Tip voor de weerliefhebber: het lagedrukgebied levert vandaag mogelijk opnieuw mooie satellietbeelden op boven Nederland. Zeker de moeite waard om in de gaten te houden.

Het kleine lagedrukgebied dat vandaag voor wisselvallig weer zorgt, lag gisteren al ‘klaar’ boven de Noordzee. Dat levert van boven een mooi beeld op. Bron: NASA Worldview

Vorst en mistbanken, zondag vrij zonnig

In de nacht naar zondag is alleen in het noorden nog kans op een aantal buien. Verder breiden opklaringen zich vanuit het zuiden steeds verder over het land uit. In de opklaringen koelt het snel af met in het binnenland op veel plaatsen vorst. Omdat er ook weinig wind staat, ontstaan ook enkele mistbanken.

Zondag start fris met in het binnenland nog vorst. Plaatselijk kan het dan ook glad zijn op bruggen en viaducten. De rest van de dag verloopt vrij zonnig, alleen in het noordwesten is meer bewolking aanwezig met kans op een paar buien. Het wordt een graad of 8 en er staat een zwakke wind uit het zuiden tot zuidoosten.

Kille nieuwe werkweek

De nieuwe werkweek verloopt kil. Daarbij valt op maandagmiddag en -avond regen. De rest van de week blijft het meest droog met af en toe zon. Overdag wordt het niet warmer dan een graad of 8 en ’s nachts koelt het af tot rond of iets boven het vriespunt.

De temperatuurverwachting voor De Bilt van verschillende weermodellen laat een kille nieuwe werkweek zien. Overdag wordt de 10 graden niet gehaald, en in de nacht komt de temperatuur dicht bij het vriespunt. Bron: Meteologix.com

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb.

Lees nu de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Alpenweerman kalender 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen. Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Like en volg ons!

(Visited 553 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage Landen: beste weekendpapieren voor zondag, nieuwe werkweek kil”

 • Jolanda
  9 november 2019 at 08:32

  Er staat in de satelliet foto van de raddraaier 8 november 2018 ipv 2019. Verder lekker duidelijk bericht, van mij mag het weer eens een ouderwets november wintertje worden.

  • Lars van Galen
   9 november 2019 at 13:56

   Beste Jolanda,

   Bedankt voor je opmerking. Dat klopt, het satellietbeeld was van 2019 maar de annotatie was fout.

   De afbeelding is nu geüpdatet.

 • Bertil Blaas
  9 november 2019 at 11:18

  Dag Lars,
  Goedemorgen en dank voor je duidelijke weersverwachting.
  Ben dagelijks volger als hobbyist.

  Groeten bertil.👍

  • Lars van Galen
   9 november 2019 at 13:57

   Beste Bertil,

   Bedankt voor de positieve feedback!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier