Algemene situatie: hoge druk bepaald ons weerbeeld
Zoals we op de weerkaart van vandaag zien ligt er boven het Europese vasteland een groot en stevig hogedrukgebied. Dit hogedrukgebied zorgt ervoor dat we al dagenlang met eenzelfde soort weerpatroon te maken hebben. Het hogedrukgebied blijft nog een aantal dagen in onze omgeving liggen; pas volgende week trekt het gebied naar het oosten weg en dan hebben depressies vanuit het noordwesten de kans om onze kant op te komen. Naast dit hogedrukgebied zien we ten westen van ons ook twee fronten op de weerkaart. Deze fronten zorgen voor grauw weer en lokaal ook voor wat motregen.

16-12-2016-kaart-1
De weerkaart voor vandaag. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren: veel bewolking, een beetje zon
Gisteren hadden we overal te maken met bewolking. Op sommige plekken was deze bewolking hardnekkig, op andere plekken kreeg de zon ook af en toe wat ruimte. Er stond niet veel wind. De laagste maximumtemperatuur werd genoteerd in het noordoosten, daar werd het 6 graden. In het noorden, oosten en midden van het land varieerde de temperatuur tussen de 7 en 9 graden. In het zuiden en aan de kust werd het 9 a 10 graden.

naamloos
Kirsten de Nooijer maakte deze foto in de buurt van Vlissingen.

Vandaag: veelal bewolkt, in het westen kans op motregen
Vandaag kan in het binnenland mistig starten. Verder is het dankzij een zwak koufront ten westen van ons vrijwel overal bewolkt. In de ochtend kan in het (zuid)oosten de zon nog even schijnen, maar ook hier neemt de bewolking later de overhand. In de loop van de dag neemt de kans op wat motregen vanuit noordwesten toe. De wind is zwak tot matig en waait uit het zuidwesten. In de Ardennen en Limburg stijgt de temperatuur naar een graad of 6, in de rest van de Benelux wordt het 7 a 8 graden. Aan de westkust wordt het nog een graadje warmer.

In de avond daalt de temperatuur dankzij de bewolking niet snel. In de Ardennen daalt de temperatuur naar een graad of 2, in het binnenland van Nederland wordt het 3 a 4 graden boven het vriespunt. Aan de kust valt de temperatuur nog 1 a 2 graden hoger uit. Het blijft bewolkt en met name in het binnenland is er kans op nevel en mist.

15364592177_7deaeeac1d_b
Hoe anders was het 6 jaar geleden… Op deze dag in 2010 viel er een dik pak sneeuw in grote delen van Nederland. Voorlopig kunnen we alleen maar van dit soort plaatjes dromen. Bron: https://farm4.staticflickr.com/3946/15364592177_7deaeeac1d_b.jpg

Morgen: iets meer zon
Morgen verandert er weinig aan het weerbeeld. De dag begint in het binnenland en in delen van België met nevel of mist. Het blijft bewolkt, maar de bewolking lost deels op. De zon zal dus wat meer te zien zijn. Ook blijft het overal droog. De wind is zwak tot matig uit west tot zuidwestelijke richting. Het wordt enkele graden koeler dan gisteren; in de Ardennen blijft de temperatuur steken op een graad of 4, in het binnenland van Nederland wordt het 6 a 7 graden. Aan de kust stijgt de temperatuur naar 8 of 9 graden Celsius.

In de nacht naar maandag koelt het dankzij de bewolking opnieuw niet hard af; de temperatuur zal tussen de 3 en 5 graden komen te liggen. Alleen in de Ardennen is er kans dat de temperatuur het vriespunt benadert. De wind is zwak en er is op uitgebreide schaal kans op nevel en mist.

zxv
In Zeeland was er gisteren af en toe wat ruimte voor de zon. Ook deze foto is gemaakt door Kirsten de Nooijer.

Maandag: opnieuw veel bewolking
Maandag zal bewolking opnieuw ons weerbeeld bepalen. Er staat weinig wind en het blijft droog, maar de zon zal nauwelijks te zien zijn. De grootste kans op een sprankje zon is voor het zuidoosten van Nederland en het oosten van België, maar ook hier overheerst bewolking. De temperatuur varieert tussen de 5 en de 7 graden, in de Ardennen blijft het enkele graden kouder.

Ook in de nacht naar dinsdag blijft het overwegend bewolkt, wel zijn er hier en daar wat opklaringen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 1 en 4 graden, een graadje vorst is lokaal niet uitgesloten.

16-12-2016
De luchtdrukverdeling voor dinsdag. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week: eindelijk verandering
Vanaf dinsdag verandert het weerpatroon. De hogedruk trekt weg naar het oosten waardoor we te maken krijgen met een oost tot zuidoostelijke wind. Hierdoor zal de zon vaker te zien zijn, ook wordt het (met name vanaf woensdag) enkele graden koeler. In de loop van de week krijgen lagedrukgebieden de kans om vanuit het noordwesten naar onze omgeving door te stoten. Hierdoor neemt de kans op neerslag en winterse buien toe, maar echt winters zal het niet worden, daarvoor is de drukverdeling niet goed. Desondanks is de toenemende lagedruk goed nieuws voor de winterliefhebbers; dankzij de ‘aanval’ van deze lagedrukgebieden wordt de hogedruk eindelijk van het Europese vasteland verdreven, waardoor er zich andere (en hopelijk meer winterse) drukverdelingen kunnen gaan vormen.

16-12-2016-kaart-zoveel
De drukverdeling voor vrijdag 23 december. Lagedrukgebieden gaan zich met ons weerbeeld bemoeien. Bron: ECMWF/Wetterzentrale

Pluimverwachting: veel onzekerheid, maar geen serieus winterweer in het vooruitzicht
De pluim laat zien dat het begin komende week vrij koud wordt: woensdag komen volgens de pluim de temperaturen nauwelijks boven het vriespunt uit. Daarna blijft de maximumtemperatuur rond de 5 graden Celsius hangen. Na kerst lijkt het tijdelijk weer zachter te worden, maar de spreiding is op deze termijn al erg groot. Wat ik interessant vind aan de pluim zijn de sneeuwkansen rond de kerst; er zijn enkele ensembleleden, waaronder de operationele run, die voor sneeuwval gaan. Over de sneeuwkansen rond die periode straks meer. Het is duidelijk dat we eindelijk met een ander (frisser) weertype te maken krijgen. Maar om achter de details te komen moeten we blijven afwachten: de modellen hebben grote moeite met de voorspellingen, zelfs na het weekend is er al veel spreiding. Ondanks de grote onzekerheid zijn er weinig leden die voor echt winters weer gaan, die kans lijkt dan ook uitgesloten.

pluim
De pluimverwachting van gisteravond. Bron: ECMWF/KNMI

IJspluim: voorlopig geen ijsgroei
Hoewel het kouder wordt, zal er de komende week geen (serieuze) ijslaag gaan vormen op de sloten en meren, daarvoor wordt het naar verwachting nog niet koud genoeg. Wel daalt de watertemperatuur van een graad of 5 naar een graad of 2.

ijspluim
De IJspluim van het KNMI.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen:
Dit weekend is er nog geen kans op sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen. In de loop van de volgende week wordt het echter kouder en dan krijgen we te maken met lagedrukimpulsen. De kans op neerslag neemt dan ook toe en het is niet uitgesloten dat er vanaf halverwege volgende week weer wat  (natte) sneeuw gaat vallen in de hogere delen van de lage landen!

Witte kerst?
Zoals gezegd zijn er wat signalen voor sneeuwval in de weermodellen. Dit scenario krijgt echter niet heel veel steun. Als er al sneeuw valt is de kans groot dat deze niet of slechts tijdelijk blijft liggen. Hierom blijft de kans op een witte kerst klein. Gezien de onzekerheid in de afgelopen modelruns is het niet uitgesloten dat de modellen de komende dagen een verrassing uit de hoge hoed toveren, maar vooralsnog blijft de kans op een witte kerst staan op een magere 5%.

kerstkans1112
De kans op een witte kerst is momenteel 5%.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen is Rico er weer met een nieuw weerbericht en hopelijk meer duidelijkheid. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag weer tot morgen.

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 678 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer