Advertentie 

Algemene situatie:
Ons weerbeeld wordt de komende dagen bepaald door een hogedrukgebied boven Groot-Brittannië en lagedruk boven Scandinavië. Deze drukgebieden trekken dit weekend iets meer naar het oosten. In combinatie met lagedruk boven Portugal zorgen deze drukgebieden voor een koude noordoostelijke stroming. Dankzij de hogedruk in onze omgeving blijven de fronten ver bij ons vandaan en hierdoor zullen we de komende dagen niet veel last hebben van neerslag en bewolking. Later in de week zakt de hogedruk af naar het zuiden.

25-11-2016
De weerkaart voor vandaag met ten noordwesten van ons hogedruk en lagedruk boven Scandinavië. Bron: KNMI/Wetteronline

Gisteren was een zonnige dag. Het begon op sommige plaatsen, met name in het noordoosten mistig, maar vrijwel overal brak de zon door. Hier en daar trokken wat wolkenvelden over maar het bleef droog. De temperatuur lag tussen de 6 graden in het noordoosten en 9 graden in het zuiden.

img_62791
Prachtige zonsondergang in Wageningen gistermiddag.

Vandaag begint fris met in de vroege ochtend temperaturen rond het vriespunt. Aan de kust is de temperatuur minder laag. Omdat de noordoostelijke wind zwak is, zal de gevoelstemperatuur niet veel lager zijn dan de luchttemperatuur. In met name het midden, oosten en noorden is er kans op mist, deze lost in de loop van de ochtend op. Hierna zal de zon zich af en toe laten zien, voordat in de loop van de middag de bewolking vanuit het noorden toeneemt. De temperatuur varieert van 3 graden in het oosten tot 7 a 8 graden aan de Nederlandse kust en in België.

Dankzij de binnengedreven bewolking zal het in de avond niet snel afkoelen. Het blijft ’s nachts op de meeste plekken dan ook boven het vriespunt. De bewolking wordt in de loop van de avond op nadering van een zwak koufront dikker en uit de bewolking valt ’s nachts wat lichte regen. Met het binnenlopen van het koufront draait de wind naar het noordwesten.

25-11-kaart-5
Lichte neerslag staat voor komende nacht op het menu. Bron: GFS/Wetterzentrale

Morgen wordt het door de naar het noordwesten gedraaide, aanlandige wind want minder koud. De temperatuur ligt in Nederland veelal tussen de 7 en de 10 graden. In België kan het, met name in de Ardennen, enkele graden kouder zijn. In de ochtend verlaat het gebied met lichte neerslag de Benelux via het zuiden. Het blijft overwegend bewolkt, in de loop van de middag zijn er enkele opklaringen.

In de avond draait de zwakke tot matige noordwestenwind naar het noordoosten. Tevens neemt deze wind af en ook klaart het verder op. Hierdoor kan het goed afkoelen en zodoende zal het op veel plekken gaan vriezen. Aan de kust blijft het in de nacht naar maandag waarschijnlijk boven het vriespunt, in het binnenland wordt het lokaal -3.

Maandag ligt de kern van het hogedrukgebied Thomas meer in onze omgeving. Daardoor wordt in de gehele Benelux erg zonnig. Wel blijft het dankzij de noordoostelijke aanvoer vrij koud; het wordt tussen de 3 en 5 graden, in Limburg en het binnenland van België lokaal nog een fractie kouder. Door de matige en lokaal vrij krachtige wind voelt het extra koud aan.

25-11-kaart-3
De drukverdeling voor woensdag. De hogedruk zakt af naar het zuiden, terwijl lagedruk heerst ten noorden van onze omgeving. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week blijft het in eerste instantie koud met in de nacht van maandag op dinsdag en de nacht van dinsdag op woensdag lokaal matige vorst. Ook dinsdag overdag is het koud, met maximumtemperaturen uiteenlopend van 1 graad in de Ardennen en 2 graden in Limburg tot 4 graden aan de kust. Vanaf woensdag verandert de drukverdeling en daarmee het stromingspatroon. De hogedruk die dit weekend ten noordwesten van ons ligt zakt af naar het zuiden, terwijl lagedruk ten noorden van ons komt te liggen. We krijgen hierdoor te maken met een westelijke stroming. Dit zorgt ervoor dat het bewolkter en zachter wordt met maximumtemperaturen rond de 10 graden. Ook neemt de kans op neerslag iets toe.

25-11-kaart-4
De verwachte minimumtemperaturen voor de nacht van dinsdag op woensdag. Bron: GFS/Wetterzentrale

De pluim laat dit mooi zien; morgen fris, zondag nog redelijk hoge temperaturen en daarna enkele koude dagen. Vanaf woensdag schiet de temperatuur omhoog en daarnaast laten enkele leden vanaf dan een neerslagsignaal zien. In het weekend laat de pluim weer een lichte daling zien, maar vanaf dan is er ook veel spreiding in de pluim. Ook gaan de weermodellen ECMWF en GFS vanaf het weekend uiteen lopen. Het ECMWF laat op dit moment een zachte zuidwestelijke stroming zien, daar het GFS opnieuw voor een koele, noordwestelijke stroming gaat. Wat er vanaf het weekend gaat gebeuren wordt dus nog even afwachten, hopelijk valt hier morgen meer over te zeggen.

25-11-pluim
De pluimverwachting van het KNMI. Eerst een duidelijk patroon, vanaf het weekend veel spreiding.

Sneeuwverwachting Ardennen en Hoge Venen:
Er ligt op dit moment geen sneeuw in de Ardennen en Hoge Venen en de komende week zal er ook geen sneeuw bijvallen. Het blijft dus afwachten tot de eerstvolgende sneeuwkansen.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben ik er weer met een nieuw weerbericht. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en -of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne dag en graag tot morgen.

Join Alpenweerman community:
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015

Winter is coming – be prepared –

image1

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 413 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier