Koude winterdag
Onder de vleugels van het hogedrukgebied Brigitta hadden we ook vandaag een rustige, maar koude winterdag. De temperatuur bleef, met uitzondering van de Waddeneilanden, overal onder het vriespunt en zodoende kon op heel veel plaatsen een ijsdag worden genoteerd. Wat gisteren niet lukte, lukte vandaag wel: Een officiële ijsdag! Want ook bij het KNMI in De Bilt bleef het vriezen en als het daar gebeurt mag je spreken van een officiële ijsdag. Het koudste KNMI stations vonden we in het midden van het land. Herwijnen noteerde maximaal -2,6 en Cabauw -2,8°. Op de Wadden zoals gezegd boven nul met op Vlieland een maximumtemperatuur van +1,1°.

In het noorden en deels midden bleef het grijs en bewolkt en viel er wat lichte (mot)sneeuw, maar in het westen en zeker in het zuiden scheen de zon volop met in Maastricht nog ruim 7 uur zonneschijn. De dag begon overigens met dichte aanvriezende mist en dat leverde weer fraaie plaatjes op.

prachtige rijpfoto’s kreeg ik binnen. Deze is van Martin Vye.
Ook AWM collega Ricardo de Vries maakte een schitterende winterse foto.

Het weer gaat kwakkelen…
Vanavond is het bewolkt en nevelig, maar hier en daar komen ook opklaringen voor. Het vriest overal licht met temperaturen tussen de 0 en -3°.

wolkenvelden, maar ook gebieden met opklaringen. In de zuidelijke helft is het nagenoeg helder. Het vriest overal licht. Bron: wetteronline.de

Komende nacht kan er in het noorden wat lichte winterse neerslag vallen. Omdat de temperaturen op hoogte iets boven nul zijn en aan de grond juist eronder is er dus kans op onderkoelde motregen en dus IJZEL. Het KNMI heeft hiervoor inmiddels code GEEL afgegeven voor de drie noordelijke provincies.

op een hoogte van zo’n 500-700 meter hoogte smelt de neerslag en valt verder als regen. Aan de grond bevriest dit weer.

Elders in den lande en in België zijn er wolkenvelden, maar verder naar het zuiden ook opklaringen. Het gaat vrijwel overal weer licht tot matig vriezen, maar in het (uiterste) noordwesten komt het kwik boven nul uit. In de zuidoostelijke helft en in België vriest het matig, zie het kaartje hieronder.

de minima komende nacht volgens Hirlam

Morgen schijnt in de zuidelijke helft van de Lage Landen wederom geregeld de zon, maar verder naar het noorden komen vrij veel wolkenvelden voor en in de ochtend kan er in de noordelijke helft nog altijd GLADHEID voorkomen door lichte onderkoelde regen, ofwel IJZEL. De temperatuur stijgt in het noorden en ook in de westelijke helft tot (iets) boven het vriespunt, maar in het binnenland liggen de maxima rond of (iets) onder het vriespunt.

de maximumtemperaturen voor donderdag 19 januari 2017

Hierbij laat ik het voor vanavond. Morgenochtend kijken we weer verder naar de huidige ontwikkelingen en blikken we ook weer verder vooruit naar het weekend en volgende week. Mocht je er vannacht en morgenochtend op uit gaan en dan met name in de noordelijke helft, doe voorzichtig en hou de berichtgeving in de gaten. Fijne avond en graag weer toe morgen.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 358 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer