Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Prachtige winterdag
We hebben een prachtige winterdag achter de rug. Bij flink wat zon bleef het in het grootste deel van het land licht vriezen. Alleen in het westen en zuidwesten kwam het kwik boven het vriespunt (Hoek van Holland 1,7°), maar elders bleef het vriezen met in het noordoosten geen hogere temperatuur dan -2. Nieuw-Beerta noteerde maximaal -2,3°. In België lagen de maxima rond en in het westen boven het vriespunt. Zeebrugge noteerde maximaal 2,5°.

de zon ging vandaag fraai onder. Deze foto werd gemaakt door Jannes Wiersema

Zoals gewoonlijk is het weer erg veranderlijk in onze Lage Landen en het koude winterweer wordt dan ook weer verdreven. Om een lang verhaal kort te maken… Zondag is het miniwinterje weer voorbij.

Storing verdrijft kou, maar levert gladheid op
Voordat het zover is krijgen we komende nacht met een storing te maken en later vanavond gaat het vanuit het westen licht sneeuwen. In de loop van de nacht volgt ook het midden en later in de nacht ook de oostelijke helft. Het kan wit worden en lokaal is een sneeuwdek van 1 tot 3 centimeter mogelijk.

in de loop van de nacht loopt de temperatuur op hoogte op tot boven nul en smelt de sneeuw en valt als regen.

Aanvankelijk liggen de temperaturen op alle niveau’s onder het vriespunt, maar dat blijft niet zo. In de loop van de nacht loopt de temperatuur op hoogte op tot boven het vriespunt, een zogeheten smeltlaag, en als sneeuw eenmaal is gesmoten wordt het nooit meer sneeuw. De sneeuw gaat dan ook over in (ijs)regen, maar omdat de temperaturen aan de grond nog onder nul blijven levert die regen IJZEL op met dus een grote kans op GLADHEID.

Het KNMI heeft inmiddels code oranje afgegeven voor een grote kans op GLADHEID. Code oranje geldt in de westelijke helft tussen 3 en 10, in het midden tussen 5 en 15 en in de oostelijke helft tussen de 7 en morgenavond 21 uur. Met een beetje pech wordt nog code rood afgegeven.

Pas de komende nacht en ochtend goed op voor gladde wegen. Deze foto werd vandaag genomen door Joyce Derksen.

Morgen trekt de zone met winterse neerslag (ijsregen) langzaam naar het oosten, maar zoals al aan de waarschuwingen zichtbaar blijft de temperatuur in het oosten en zuidoosten nog lang rond het vriespunt. In de westelijke helft gaat het in de loop van de ochtend dooien en wordt het geleidelijk droger. De maxima komen uiteindelijk uit op waarden rond het vriespunt in het oosten en 7-8° in het westen.

Hieronder een tijdspad van de temperaturen volgens het Hirlam model. De zwarte lijn geeft de dooigrens gedurende de dag aan. Ten westen daarvan nemen de gladheidsproblemen af, maar ten oosten wordt het glijden en glibberen.

temperatuur 7 uur
temperatuur 10 uur
temperatuur 13 uur
temperatuur 16 uur
de maxima voor zaterdag. Ten oosten van de lijn blijven de gehele dag gladheidsproblemen.

Na morgen:
In de nacht naar zondag blijft het droog en dooit het licht met in de oostelijke helft nog temperaturen gevaarlijk dicht in de buurt van het vriespunt. In het westen ligt het kwik ruimschoots boven nul. Zondag blijft het droog en zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon. De temperatuur stijgt naar een graad of 4 in het noordoosten en naar 8 in het zuidwesten en daarmee is het miniwinterjes weer afgelopen.

Hierbij laat ik het voor vanavond. Morgenochtend zal het reguliere weerpraatje verzorgt worden door Daan. Ik ben er zondagochtend weer met een uitgebreide blik op het weer voor de komende week.

Mocht je er vannacht en morgen op uit gaan, doe voorzichtig en hou de berichtgeving in de gaten. Fijne avond!

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 576 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier