Lage Landen: augustus opent met aangename temperaturen
Algemene situatie: Sturend lagedrukgebied Bernhard ligt nog altijd ten noorden van Schotland en een randstoring (Denis), die ons gisteren nog de flinke buien opleverde, ligt inmiddels boven Noorwegen. Tussen genoemde lagedrukgebieden en het hogedrukgebied Jolanda boven het oosten van Europa hebben wij een vrij aangename zuidwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht waarin vooral in de kustgebieden nog een enkele bui kan voorkomen.
Morgen starten we alweer zomermaand drie, ofwel augustus, met aangename temperaturen, maar het polaire front behorende bij Denis kan mogelijk het weer in de oostelijke en zuidoostelijke helft parten spelen. Later deze week komt op de Atlantische Oceaan alweer een volgende depressie onze kant op en deze zal ons donderdag bereiken. Het blijft dan ook wisselvallig zomerweer, maar wel met aangename temperaturen.
Eerst nog flinke buien, later opklaringen
Gisteren kwam het tot enkele buien, maar vooral in de middag scheen ook geregeld de zon. Verder stond er veel wind uit het zuidwesten. Over land vrij krachtig en aan zee krachtig tot lokaal hard, windkracht 5 tot 7. De temperatuur was prima en steeg van west naar oost naar 21 tot 26°. Twenthe en Ell noteerden 25,6 en Eindhoven 26,0°. In België lagen de maxima tussen de 21 en 26° met in Kleine-Brogel maximaal 26,1°.
Geregeld zon, lokaal een bui
In het westen komen enkele buien voor en deze buien kunnen in de loop van de dag geleidelijk wat verder landinwaarts voorkomen, maar in het oosten en zuiden blijft het zo goed als overal droog. Geregeld schijnt ook de zon en er waait een matige en aan zee een vrij krachtige zuidwestenwind, windkracht 3 tot 5. De temperatuur stijgt naar 20-21° in de kustgebieden en naar 24-25 in het zuiden en zuidoosten. In België liggen de maxima rond de 22° langs de kust en in de hogere delen en naar 24-25, lokaal 26 elders. Kortom: een prima (vakantie)dag.
Vanavond en de komende nacht hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Het blijft droog, maar in het oosten van België en mogelijk ook in zuidelijk Limburg is enige regen mogelijk van een polair front wat geleidelijk wat naar het westen komt. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 10 en 13°.
Wolkenvelden, ook wat zon en in het zuidoosten buien
Morgen zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan schijnt ook de zon. Het blijft in het overgrote deel van het land droog, maar in de zuidoostelijke helft (oostelijk België en Limburg) zijn enkele buien mogelijk en daarbij kan het ook tot onweer komen. De wind waait zwak uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar 21-22° langs de kust en naar 24 tot lokaal 26° elders in den lande. In België wordt het 23 tot lokaal 26°.
Morgenavond is er in de zuidoostelijke helft nog wat lichte regen of een bui mogelijk, elders is het droog en in de nacht naar woensdag is dat overal het geval. De wind wordt zuidwest en is zwak tot matig van kracht en de temperatuur daalt naar 12 tot 14°.
Weinig verandering
Woensdag schijnt geregeld de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en vooral landinwaarts is een enkele bui mogelijk. De temperatuur stijgt op veel plaatsen naar 21-22°. In het zuidoosten is het opnieuw warmer met maximaal een graad of 25 en ook in België liggen de temperaturen rond de 24-25°.
Vrij nat
Donderdag krijgen we met alweer een volgende depressie te maken en de bijbehorende fronten van dit laag, dat waarschijnlijk Erik gaat heten, trekken over ons land. In de nacht naar donderdag gaat het geruime tijd regen en donderdag overdag draait het om flinke buien. De zuidwestenwind is weer duidelijk aanwezig en waait vrij krachtig over land en krachtig tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7 en de temperatuur stijgt naar 21-22° in de kustgebieden en naar 23-24 elders. In zuidelijk Limburg en in delen van België kan het opnieuw zomers warm worden met een graad of 25.
Licht wisselvallig weekend
Depressie Erik trekt geleidelijk noordwaarts en zorgt vrijdag nog voor flinke buien. In het weekend verliest het geleidelijk de invloed op ons weer en een uitloper van het Azorenhoog komt dan onze kant op. De zon schijnt komend weekend dan ook geregeld, maar in de westelijke stroming er is ook nog altijd een buienkans. De temperatuur is wat lager en stijgt vrijdag en zaterdag naar 20 tot 23 en zondag naar 19 tot 22°. De hoogste temperaturen telkens in de zuidoostelijke helft van het land.
Volgende week houden we een westelijke stroming aan de noordflank van hogedruk. De kans op een bui blijft dan ook aanwezig en de temperaturen zijn vrij gematigd en (iets) onder de norm voor de eerste helft van augustus. Het blijft dan ook (licht) wisselvallig zomerweer, ook in augustus.
De temperatuurpluim hierboven laat aanvankelijk temperaturen zien die vrij aangenaam en ook vrij normaal zijn voor de tijd van het jaar. Na de natte donderdag zijn de temperaturen vrijdag weer lager en daarna blijft het kwik vrij laag. Alleen het Amerikaanse weermodel (blauwe lijn) laat vanaf vrijdag weer temperaturen zien van 20° en meer. Het Europese model (roze lijn) blijft onder de 20°. De verschillen zitten in de berekening van de ligging van het hogedrukgebied. De Amerikanen laten deze duidelijk gunstiger voor ons liggen dan het Europese model. De komende dagen maar even afwachten welke kant we opgaan.
Met deze pluimbespreking laat ik het weer voor vandaag. Morgen kijken we weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaart en wordt het voor het weekend en volgende week wellicht ook duidelijk. Voor nu een fijne maandag en graag weer tot morgen. De vakantiegangers wens ik een fijne vakantie!
Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen en met regelmaat verschijnen er ook andere interessante artikelen. Wil je sponsor of partner worden van het snel groeiende platform Alpenweerman.nl, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Meer weer en foto’s vind je op Facebook en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Rico Schröder is werkzaam als meteoroloog bij Infoplaza en voor Alpenweerman verzorgt hij zo nu en dan de weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor Nederland. Dat alles in een voor een breed publiek leesbare vorm.