Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemene situatie:
Momenteel hebben we te maken met wat regenachtig weer. Dit wordt allemaal veroorzaakt door fronten die aangestuurd worden door depressies Dieter en Falk. Met name vandaag en morgen veroorzaakt dit nog neerslag, maar vanaf woensdag wordt het beter. Het complexe lagedruksysteem ten noorden van de Lage Landen wordt zwakker en zal uiteindelijk uit elkaar vallen. Tegen het einde van de week verplaatst het hogedrukgebied boven de Azoren zich naar onze streken, dan krijgen we te maken met aanlandige wind en mogelijk ook weer een lenteachtig weertype.

De weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: bewolking, vrij veel wind en lokaal neerslag
Gisteren was een zwaarbewolkte dag. In het oosten en midden van het land was de zon helemaal niet te zien, aan de westkust scheen de zon enkele uren. Met name in het noorden en (noord)oosten viel af en toe nog wat regen, elders bleef het op een kort buitje na droog. De maximumtemperatuur liep uiteen van 10 graden op de Wadden tot bijna 14 graden in het zuiden van Nederland en België. Er stond een flinke zuidwestelijke wind, kracht 5, aan de kust zelfs kracht 6. In Zeeland werd windkracht 8 zelfs even bereikt.

Afgelopen nacht viel er af en toe nog wat (lichte) motregen, opnieuw voornamelijk in het noordoosten. De wind nam iets af, gemiddeld 4 beaufort. De minimumtemperatuur lag tussen de 6 graden en 9 graden. De laagste waardes waren voor de Wadden, de hoogste voor noordelijk België.

Deze foto werd gemaakt door Ben Saanen.

Vandaag: toenemende neerslagkansen
Vandaag begint om 11:28 uur de astronomische lente. Hoewel veel mensen denken dat de lente op 21 maart begint, begint de lente deze eeuw bijna altijd op 20 maart. In 2044 en 2048 begint de lente zelfs op 19 maart. Pas in 2102 begint de astronomische lente weer op de ‘vertrouwelijke’ 21 maart. Goed, terug naar de meteorologische lente.

Deze ochtend begint hier en daar met wat lichte regen. Later in de ochtend wordt het over het algemeen iets droger, maar in de middag nemen de neerslagkansen weer wat toe. Veel zal het echter niet zijn, het blijft meest bij lichte regen. De maximumtemperatuur stijgt naar 10 tot 13 graden Celsius, in de kop van Noord-Holland en op de Wadden blijft het enkele graden kouder. De wind is opnieuw zuidwestelijk, gemiddeld kracht 4. Aan de kust is kracht 5, lokaal 6 ook mogelijk. Tegen het eind van de middag neemt de kans op regen verder toe, ditmaal gaat het om een wat actiever neerslaggebied.

Vanavond gaat het overal regenen, de meeste neerslag is voor het noordelijke deel van Nederland. In de nacht klaart het geleidelijk wat op. De regen trekt het land uit en hier en daar wordt het helder. De temperatuur daalt naar waarden tussen de 5 en 7 graden Celsius, de laagste waarden zijn hierbij voor de kustgebieden.

Deze grauwe foto werd dit weekend gemaakt door Joyce Derksen.

Morgen: fris en buien, later flinke opklaringen
Morgenochtend kunnen er verspreid over het land wat buien vallen. Door de koude bovenlucht (5 a 6 graden onder nul op 850 hPa), kunnen de buien lokaal gepaard gaan met (korrel)hagel. In de middag trekken de meeste buien via het oosten de Benelux uit en klaart het van het westen uit op. De middag verloopt in het grootste gedeelte van de Lage Landen dan ook zonnig. De maximumtemperatuur komt tussen de 5 en de 10 graden te liggen. De laagste waarden zijn opnieuw voor de Wadden, de hoogste waarden zijn voor zuid(west) België. De wind is westelijk, kracht 4. Op de Wadden kan de wind nog wat verder aantrekken naar 5, lokaal 6 beaufort.

In de avond blijft het helder, hierdoor kan het flink afkoelen. De wind neemt af en draait naar het zuiden. De temperatuur daalt naar 1 tot 4 graden Celsius. In het binnenland behoort vorst tot de mogelijkheden.

In de middag klaart het vanuit het westen op. Bron: Hirlam/Wetterzentrale

Woensdag: vrij zonnig, lokaal een bui
Op de woensdag wisselen zon en wolken elkaar af. Op de meeste plekken blijft het droog, maar lokaal valt een enkele regenbui niet uit te sluiten. De wind is zuidelijk, kracht 4. De maximumtemperatuur ligt tussen de 10 en 13 graden. In de nacht naar donderdag blijft het grotendeels helder, dus opnieuw kan het flink afkoelen naar lokaal waarden tot onder het vriespunt.

De weerkaart voor woensdag. Bron: GFS/Wetteronline

De rest van de week: weersverbetering!
Vanaf donderdag neemt de invloed van lagedruk in onze omgeving af. Het lagedrukgebied boven de Benelux splitst zich af van het grootschalige lagedruksysteem in het noorden en gaat op reis naar zuid-Europa. Het Azorenhoog beweegt daarentegen langzaam maar zeker naar onze streken en sterkt nog wat aan. We krijgen te maken met een aflandige oostenwind.

De te verwachten drukverdeling voor zaterdag volgens het ECMWF-model.

Als gevolg van de toenemende hogedrukinvloeden nemen de neerslagkansen af, het weekend blijft waarschijnlijk helemaal droog. Donderdag en vrijdag is er echter lokaal nog even kans op wat neerslag. De donderdag verloopt ook vrij bewolkt. Vanaf vrijdag neemt de kans op zon echter (opnieuw) toe; de kansen op zonnig weer tijdens en na het weekend stijgen naar zo’n 60%. De temperatuur komt met 12 a 13 graden net iets boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar te liggen. Door de invloed van hogedruk staat er weinig wind, in de zon zou het komend weekend dan ook weer lenteachtig kunnen aanvoelen!

De 15-daagse neerslag-, bewolkings- en temperatuurpluim van het KNMI.

Hierbij wil ik het voor vandaag laten. Morgen kijkt Rico weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten. Ik zou zeggen stay tuned, vertel verder en blijf vooral volgen, want net als in de afgelopen winter zijn we er ook de rest van het jaar met elke dag een weerpraatje.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Wist je dat we op Facebook inmiddels de grens van 10.000 likes zijn gepasseerd? Dank daarvoor en ik zou zeggen: op naar de 20.000! Foto’s zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Fijne week!

Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is voorbij, maar niet getreurd, want ook in de meteorologische lente gaan we verder met elke dag een weerbericht voor zowel de Alpen als natuurlijk hier in de Lage Landen en ook andere interessante berichten. Blijf dan ook de ontwikkelingen volgen op Alpenweerman.nl.

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman promo (via YouTube)

summer or winter, be prepared!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 314 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier