Het is nog maar drie weken geleden dat het zeer warm was met temperaturen ruim boven 30 graden. De laatste tijd is het echter onvervalst herfstweer en ook de komende dagen staat wisselvallig en vrij koud weer op het programma. Zaterdag is er op de weerkaart zelfs een arctische glijbaan zichtbaar en wordt koude lucht rechtstreeks vanaf de Poolstreken naar onze streken getransporteerd. In deze tijd van het jaar levert het nog geen winterweer op, maar wel een vrij koud weekend. 

Gisteren maakte Jolanda Bakker deze foto.

Regenachtig en vrij zacht

We hebben vandaag te maken met een depressie. Het warmtefront trekt over onze streken en zorgt voor enige tijd regen. We bevinden ons dan ook in de zogenaamde warme sector van het systeem en daardoor is het vandaag met 16-17 graden een stuk warmer dan voorgaande dagen. In Zeeland kan het lokaal 18 graden worden.

Voor het gevoel is het echter niet warm, want de zuiden- tot zuidwestenwind is vrij krachtig en aan zee krachtig tot hard, windkracht 5 tot 7. Aan de westkust en bij de Wadden wordt de wind stormachtig, windkracht 8 met kans op zware windstoten van 75-85 km/uur.

Vanmiddag trekken buien van noordwest naar zuidoost over het land op de passage van een koufront. De wind draait geleidelijk via west naar noordwest en neemt langzaam weer in kracht af.

Vanavond is het droog en vanuit het noordwesten klaart het geleidelijk op. Ook komende nacht is het over het algemeen droog, maar in het Waddengebied is wel lokaal een bui mogelijk. De temperatuur daalt naar 7-9 graden. Langs de westkust is het een graad of 10-11.

Rustig en meest droog weer

Morgen profiteren we van een rug van hogedruk. De zon schijnt af en toe en het blijft over het algemeen droog. Alleen in het noorden en westen is lokaal kans op een bui. De wind waait uit het zuidwesten en is matig en in het Waddengebied af en toe vrij krachtig. De temperatuur stijgt naar 15-16 graden.

Met een noordwestelijke stroming wordt koude lucht vanuit de Poolstreken aangevoerd. Bron: WXcharts.com

Arctische glijbaan met aanvoer van koude lucht

Zaterdag wordt aan de oostflank van een rug van hogedruk op de Atlantische Oceaan met een noordwestelijke stroming koude lucht uit de Poolstreken aangevoerd. Deze arctische lucht zou over een paar maanden voor heel wat winterse buien zorgen, maar helaas voor winterliefhebbers is het pas begin oktober.

Wel krijgen we een sterk wisselvallige dag met flinke buien met kans op onweer, maar tussendoor ook felle opklaringen. De lucht is, vanwege de arctische oorsprong, diepblauw tussen de opbollende stapelwolken. De wind waait uit het noordwesten en is meest matig. De temperatuur stijgt hooguit 12-13 graden, maar tijdens buien is het wat kouder.

Zondag trekken diverse buienlijnen over het land, maar tussendoor schijnt ook af en toe de zon. Het wordt opnieuw 12-13 graden en er waait een matige westen- tot noordwestenwind. Normaal is het in deze tijd van het jaar nog 15-16 graden.

De pluim voor de komende dagen voor het midden van het land. Bron: meteologix.com

Volgende week aanhoudend koel en wisselvallig

Na het weekend stijgt de luchtdruk wat boven Scandinavië en bij Italië ligt een depressie. Tussen beide druksystemen draait de stroming bij ons naar het oosten tot noordoosten en wordt nog steeds vrij koele lucht aangevoerd. Vanwege een bel met koude lucht boven onze streken wordt de buiigheid continue getriggerd.

Het blijft dan ook sterk wisselvalig met elke dag wel kans op buien. Er zijn ook zeker droge momenten met zonneschijn en dan is het natuurlijk heerlijk om er lekker op uit te gaan in de herfstvakantie voor de regio Noord. De temperatuur daalt in de nacht naar 4 tot 7 graden, overdag blijft het fris en wordt het hooguit 12-13 graden.

Felle buien leveren mooie wolkenluchten op de komende tijd. Jannes Wiersema maakte de foto.

Dit was het voor vandaag. Maak er een mooie dag en graag weer tot een andere keer. Een Lage Landen weerbericht verschijnt, dat heb je vast gemerkt, niet meer dagelijks en/of meerdere keren per week, maar alleen bij leuke/spannende ontwikkelingen op de weerkaart etc.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Meer weer en foto’s vind je op Facebook, Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 639 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Lage Landen: ‘arctische glijbaan’ zorgt voor een vrij koud weekend!”

 • Ricardo
  8 oktober 2020 at 08:32

  Het is niet te hopen dat de natuur zijn koude pijlen allemaal afschiet in de herfst en de winter weer te warm is…

  • Rico Schröder
   8 oktober 2020 at 09:15

   Laten we het inderdaad niet hopen Ricardo!

 • Johann
  8 oktober 2020 at 10:20

  Top LL weerbericht weer @Rico!. Thx. Ik denk toch dat je maar weer elke dag moet gaan schrijven , mede gezien ook het “gemis” en de vraag naar “meer LL weer” 🙂

  Laten we idd hopen dat de winter nu eens goed gaat worden met veel vorst en sneeuw en niet weer dat eeuwige herfst gedoe 😉 #goodhope

 • Martine
  8 oktober 2020 at 23:13

  Gelukkig, weer een weerbericht! Ik heb jullie gemist…

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!