Advertentie 

In april hadden we meiweer met in De Bilt 9 warme dagen van 20 graden en meer. Deze meimaand heeft aprilweer in de aanbieding met, voor mei begrippen, duidelijk te lage temperaturen. Normaal is het begin mei zo’n 15-18 graden, vandaag wordt het nog maar 11-14 graden.

De komende dagen wordt het tijdelijk minder koud met een redelijk normale 14-17 graden, maar in het weekend gaat het kwik weer omlaag naar 12-14 graden. Het weerbeeld wordt er ook niet beter op met aanhoudend buien en morgen enige tijd regen. Vanaf zondag lijkt het weerbeeld te verbeteren. Dankzij hogedruk nemen de neerslagkansen af en de temperaturen gaan omhoog.

De kleur moest gisteren weer van de natuur komen. Jolanda Bakker maakte deze foto.
Trijntje van den Berg maakte deze foto langs de Oude Maas.
Deze foto werd gemaakt door Monique Bormans.

Gisteren waren er wolkenvelden en verspreid over het land kwam het tot enkele buien. Soms scheen ook de zon en het werd 10 tot 14 graden.

Ook op deze dinsdag is het over het algemeen bewolkt en komt het regelmatig tot enkele buien. In het noorden van het land schijnt vanochtend ook nog de zon. De wind waait zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen en de temperatuur stijgt naar 10-11 graden in het noorden, naar 12 in het midden en naar 13, lokaal 14 in het zuiden van het land en in België.

Vanavond zijn er naast opklaringen ook wolkenvelden en hier en daar is nog een bui mogelijk. Komende nacht neemt geleidelijk de bewolking toe en tegen de ochtend gaat het vanuit het westen regenen. De temperatuur daalt naar 3 graden in het noordoosten en naar 8 in het zuidwesten.

Er waren soms ook flinke opklaringen. Ton Wesselius maakte deze foto.
Het kwam ook tot buien. Jannes Wiersema maakte deze foto.

Morgen is het bewolkt en van het zuidwesten trekt een gebied met geruime tijd regen over het land naar het noordoosten. Later op de dag klaart het in het zuidwesten weer op, maar dan is er nog wel een enkele bui mogelijk. De wind waait eerst uit het zuidoosten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, later draait de wind naar het zuidwesten en kan dan aan zee hard worden, windkracht 7.

De temperatuur is wat hoger en stijgt op de meeste plaatsen naar 13-14 graden. In het zuiden van het land wordt het 15 en in België kan het hier en daar 16 graden worden.

Donderdag trekt er in de ochtend wederom een gebied met (buiige) regen van zuidwest naar noordoost over het land. In de middag volgen enkele buien, maar dan zal ook de zon weer geregeld schijnen. De wind waait uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig over land en krachtig aan zee, windkracht 4 tot 6 en de temperatuur stijgt naar 14-16 graden. In Limburg kan het lokaal 17 graden worden.

De verwachte weerkaart voor komend weekend. Bron: wetterzentrale.de

Vrijdag en het komende weekend blijft het wisselvallig met regen of enkele buien. De wind wordt in het weekend weer noordwest en is duidelijk aanwezig en de temperatuur gaat weer omlaag. Vrijdag wordt het nog 14-17 graden, in het weekend blijft het kwik weer steken bij een magere 12-14 graden.

De temperatuur is aanvankelijk veel te laag voor de tijd van het jaar. Volgende week gaat de temperatuur duidelijk omhoog, althans volgens het Amerikaanse GFS model.
De kans op neerslag neemt vanaf zondag duidelijk af onder de vleugels van hogedruk. Later volgende week neemt de kans op nattigheid weer toe.

Pas na het weekend gaat de temperatuur omhoog. Aanvankelijk is het droog door hogedrukinvloeden, later in de week neemt de kans op regen of buien weer toe.

De pluim voor het midden van het land met daarin de hoofdrun van diverse weermodellen. Bron: meteologix.com

De pluim van de hoofdberekeningen van de diverse weermodellen voor het midden van het land laat zien dat het voorlopig nog koud is voor de tijd van het jaar. Pas vanaf zondag lijkt de temperatuur te gaan stijgen. Vooral het Duitse als het Amerikaanse weermodel hebben er zin in, de overige weermodellen zijn voorzichtiger met hogere temperaturen. Afwachten!

De dag eindigde fraai. Jolanda Bakker maakte deze foto.

De windverwachting voor surfers en zeilers:
De wind houdt zich vandaag rustig met 4-8 knopen en dito windvlagen. De golfhoogte uit het noordwesten is 0,4 meter.

Morgen waait de wind uit het zuidoosten en is dan weer duidelijk aanwezig met 13-16 knopen. In de avond draait de wind naar zuidwest en neemt toe naar 20 knopen. De windvlagen liggen de hele dag boven de 20 en morgenavond rond of iets boven de 30 knopen. De golfhoogte, eerst uit het zuiden tot zuidoosten later uit het zuidwesten, neemt toe van 0,6 naar 1,1 meter.

Mei ook weer warm?
De afgelopen 13 maanden was het elke maand te warm, maar wat doet mei… De verwachting is nog steeds dat mei zo’n 0,7 graad te koud gaat worden met een verwachte temperatuur van 12,4 tegen normaal 13,1 graden.

De natuur gaat, ondanks het koude weer, gewoon door… Ton Wesselius maakte de foto.

Dit was het voor deze dinsdag. Morgen is er geen weerpraatje, maar donderdag weer wel. Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Fijne dag en tot graag tot donderdag.

Praat gerust verder mee op ons forum, maar wil je echt alles weten over het weer? Dan is onze outdoor Meteorologie training op 25 mei 2019 echt iets voor jou. Na de succesvolle editie van vorig jaar organiseert Alpenweerman weer, in samenwerking met Surviking, deze training. Vele onderwerpen komen aan bod, zoals wolkenherkenning en weerkaarten lezen met een link naar outdoor activiteiten (wandelen, fietsen, kanoën, trektochten etc.). Voor meer informatie en inschrijvingen (let op: vol=vol) kun je terecht op de website van Surviking.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 760 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Lage Landen – aprilweer in mei!”

  • Bas Ruggeberg
    8 mei 2019 at 18:48

    Beetje zon na de laatste bui van vandaag geeft mooi effect op de jonge groene blaadjes

  • Rico Schröder
    8 mei 2019 at 18:52

    Prachtig Bas!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier