Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: depressie Reiner zorgt voor aprilkou
Het hogedrukgebied Querida is van de weerkaart verdwenen en een nieuw hoog, dat nog geen naam heeft gekregen, ligt bij IJsland. Wij hebben te maken met een depressie, genaamd Reiner, en deze depressie ligt bij Denemarken. Het zorgt bij ons voor aprilkou met temperaturen die onder de 10° blijven. Komend weekend worden de weerkaarten geschud en verdwijnt de kou en na het weekend gaan we ons opmaken voor meiwarmte. Nog even geduld!

de weerkaart voor vandaag. Bron: DWD

Gisteren: wisselend bewolkt en enkele buien
De zon scheen gisteren geregeld, maar het kwam ook tot enkele buien en daarbij werd ook hagel waargenomen. De temperatuur steeg naar waarden tussen de 10 en 13° met in Nieuw-Beerta maximaal 9,9°. Aan de andere kant van het land kwamen Hoek van Holland en Woensdrecht uit op 12,4 en Westdorpe op 12,7°. In België lagen de maxima tussen de 7° in de Ardennen en naar 13-14 elders. Beitem noteerde maximaal 14,2°.

Aanvankelijk kwam het tot buien en de wegtrekkende buien leveren prachtige plaatjes op. De foto werd gemaakt door Ton Wesselius
ook ikzelf maakte een foto van een wegtrekkende bui.
Ook Jolanda Bakker maakte een zeer fraaie foto van een wegtrekkende bui.

Vandaag: toenemende bewolking en later regen
We starten deze maandag droog met nog enkele opklaringen. De opklaringen zorgden voor een koude nacht, want in het binnenland heeft het aan de grond op uitgebreide schaal gevroren met in Ell zelfs matige vorst (-5,4°). Ook op normale waarneemhoogte hier en daar vorst met in Ell -1,5°.  Vanuit het noordwesten neemt vandaag de bewolking toe en later vanochtend en zeker vanmiddag gaat het vanuit het noordwesten (buiig) regenen. In het oosten en zuiden blijft het voorlopig nog droog. De matige tot (vrij) krachtige west tot zuidwestenwind neemt in kracht af en de temperatuur stijgt naar 10° in het noorden en noordwesten en naar 14-15 in het zuiden en in delen van België.

Vanavond en de komende nacht is het bewolkt en regenachtig op de passage van een storing. Later komt het in het noorden en noordwesten tot enkele buien. Aanvankelijk waait het niet of nauwelijks, later steekt er een matige en aan zee vrij krachtige westenwind op. De temperatuur daalt op de meeste plaatsen naar een graad of 4-5, maar in het noordoosten kan het afkoelen naar een graad of 2.

Martin Vye had meer zon dan zaterdag. Het leverde deze prachtige foto op.
deze prachtige foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Morgen: buien, maar ook geregeld zon
Morgen krijgen we te maken met een hoogtetrog. De temperaturen op het 500 hPa-vlak (5,5 kilometer hoogte) gaan vanuit het noorden onderuit naar -36° en dergelijke temperaturen staan garant voor buien. Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel en onweer, maar tussen de buien door schijnt ook de zon. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is matig over land en vrij krachtig aan zee en de temperatuur wordt niet hoger dan 8° in het noorden en 10 in het zuiden van de Lage Landen. Het wordt weer een mooie dag voor fraaie wolkenfoto’s, dus stuur maar op…

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is het helder met alleen in de kustgebieden kans op een bui. Elders blijft het droog en bij weinig wind wordt het weer behoorlijk koud, want de temperatuur daalt naar waarden rond en in de oostelijke helft tot enkele graden onder het vriespunt.

de verwachte weerkaart voor zondag 30 april volgens ECMWF. Bron: Tropicaltidbits.com

Lange termijn en pluim: koude Koningsdag, maar heel langzaam wordt het warmer
De rest van de week is er elke dag kans op buien en aanvankelijk is het veel te koud voor de tijd van het jaar. Woensdag wordt het 9 tot 12, donderdag, Koningsdag 9 tot 11 en vrijdag 10 tot 12°. Tijdens de nachten koelt het continue af naar waarden rond of (iets) onder het vriespunt. Kortom: het is en blijft voorlopig te koud voor de tijd van het jaar.

Komend weekend worden de weerkaarten geschud. Boven het zuiden van Scandinavë bouwt een hogedrukgebied op en de stroming draait dan ook naar een warmere zuid en zondag naar een zuidoosthoek. Zaterdag is er nog een buienkans, maar zondag blijft het droog met zonneschijn. De temperaturen gaan omhoog en stijgt zaterdag naar 12 tot 15 en zondag, de laatste dag van deze april, naar 16 tot 19° van noord naar zuid.

Aan onderstaande temperatuurpluim kunnen we de stijging op termijn mooi zien. Vandaag wordt het in het midden een graad of 12-13, maar vanaf morgen moeten we het met gemiddeld een graad of 10 doen en in de nacht is er kans op vorst. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur geleidelijk omhoog en begin mei komt de warme grens van 20° in beeld. Geduld is dus een schone zaak…

De temperatuurpluim voor de komende 10 dagen voor het midden van het land. Bron: Kachelmannwetter.com

April 2017: vijfde te koude april in laatste zes jaar
Deze aprilmaand verliest dagelijks veel van de opgebouwde warmte. Tot nu toe is deze maand nog 0,5° te warm, maar gezien de verwachting voor de komende dagen gaan we zeer waarschijnlijk uitkomen onder de norm van 9,2° die normaal (periode 1981-2010) is. Volgens de laatste berekeningen gaan we namelijk uitkomen op een gemiddelde temperatuur van 8,6°. Vorig jaar kwamen we gemiddeld uit op 8,7°.

Dit was het weerpraatje voor vandaag. Morgen kijk ik weer verder naar de ontwikkelingen op de weerkaarten voor de rest van deze april en de eerste dagen van mei.

Maak er een mooie dag van en graag weer tot morgen.

de dag eindigde rustig en helder en ook deze foto werd gemaakt door Jolanda Bakker.

Join Alpenweerman community:
Wist je dat Alpenweerman naast diverse curcussen en trainingen ook weerberichten op maat maakt? Heb je bijvoorbeeld een evenement of outdooractiviteit en wil je dat het weer in de gaten wordt gehouden door ons, neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Aan de hand van vooraf opgestelde weerlimieten kunnen we tot in detail het weer voor het evenement bewaken. Wij berichten je dan gelijk als de weersverwachting eventueel verandert.

Ook de dagelijkse weersverwachtingen voor de Alpen als voor de Lage Landen zijn ook de rest van het jaar hier te volgen. Kortom: JOIN US, wordt sponsor/partner van Alpenweerman.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter.  Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 960 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier